Ayşenur Yazıcı kimdir, sağlık durumu nasıl? 65 yaşında yoğun bakıma yatmıştı

Türkçe'yi En İyi Kullanan Spiker ödülüne sahibi ve 90'lı yıllara iz bırakan eski sunucu Ayşenur Yazıcı, geçtiğimiz aylarda rahatsızlanarak yoğun bir tedavi altına alınmıştı. Ayşenur Yazıcı'nın sağlık durumu en çok araştırılan konular arasında yer aldı.
Sağlık durumu nedeniyle gündeme gelen Ayşenur Yazıcı, hastalık sürecinin nasıl başladığını ve yoğun bakımdan çıktıktan sonra yaşadıklarını anlattı.
Hastalığı ile ilgili konuşan Ayşenur Yazıcı, sağlık durumu ile ilgili de bilgi verdi.
AYŞENUR YAZICI'NIN SAĞLIK DURUMU NASIL?
Katıldığı bir programda sağlık durumu ile ilgili konuşan Ayşenur Yazıcı, hastalığı hakkında “Çok sağlıklı bir kadın değildim. Normal herkes gibi bir insandım. 65 yaşındaki bir kadına göre koroner bir rahatsızlığım yoktu. Şekerim yok. Bir tek KOAH’ım vardı. Sigara içiyordum ancak bunu bıraktıktan sonra ciğerlerimle kendime zarar vermiştim. Aikido yaparak enerjimi artırıyordum. Ancak bir check-up sırasında aortum ikiye ayrıldığını öğrendim. Böbreklere giden aortta bir çatlak vardı ve o çatlak pıhtı ile tıkanmış. Doktorum ‘saatli bomba gibi stent takalım’ dedi” şeklinde ifade etti.
Ünlü spiker, yoğun bakımda kaldığı süreci şu şekilde aktardı: “4 gün yoğun bakımda kaldım. Her şey yolundaydı, ve beni taburcu ettiler. Ancak bir hafta geçmeden tansiyonum 22 oldu. Beynimde sanki birisi hava veriyor gibi hissediyordum. Acil servise gittim, damardan tansiyon düşürücü verdiler ama farklı branşlar beni ayrı ayrı ilaçlarla tedavi etti. Bayram sonrası kontrole gittiğim doktorum ‘stent kaymış’ dedi. İkinci bir ameliyat geçirdim ama sonrasını hatırlamıyorum. 7.5 saat içeride kalmışım.Yazıcı, yoğun bakım süresinin sona erdiği 15. günden sonra yaşadığı bir anıyı paylaştı: “Bir gün kız kardeşime ‘Neşe ben öldüm, söylemiyor musunuz?’ dedim. Eğer ölmüşsem, öbür tarafta olmam gerekiyordu. Ama hep sevilenlerin yanlarında kalıp arafta kalmaları gerektiğini söylerler. Vücudum oradaymış ama ben başka bir yerde varmışım gibi hissettim. Öldüysem söyleyin, gideyim dedim. Kız kardeşim Neşe ise ‘Yok be abla, bak kıymalı patates yiyorsun’ diyerek güldü. Bu ruh halim psikolojik olarak hoş bir şey değil.”
Yoğun bakımdan çıktıktan sonraki sürecini anlatan Yazıcı, “Ölmek kolay bir şey değil” diyerek " Her şeyi yeniden öğrenmek zorunda kaldığını ifade eden Yazıcı, “Çok zor oldu. Yeniden yürümeyi öğrendim. Ellerimi kullanamıyordum ve geri geri yürümek bile benim için imkânsızdı” şeklinde sözlerini tamamladı.
AYŞENUR YAZICI KİMDİR?
Ayşenur Yazıcı 1958 yılında Elazığ’da doğdu.
İlkokulu Anadolu’nun birçok yerinde, ortaokulu Paris’te, liseyi Ankara Tevfik Fikret Lisesinde, üniversiteyi Fransa’nın Lyon şehrinde Rhone akademisinde tamamladı. Kozmetoloji ve sahne sinema sanatları eğitimi aldı.
AYŞENUR YAZICI HANGİ KANALLARDA ÇALIŞTI?
1983 Yılında İzmir TRT de çalışmaya başlayan Ayşenur Yazıcu. TRT’deki işine devam ederken Christian Dior firmasının Türkiye temsilciliğinde 5 yıl teknik müdür ve eğitmen olarak görev aldı.
Printemps Mağazalarının reklâm, animasyon ve halkla ilişiler müdürlüğü görevinde bulundu. O dönem geniş çerçeveli kozmetik promosyonlarının ilk uygulayıcısı ve tanıtıcısıdından biridir. 1990 yılından beri özel televizyonlarda spiker olarak çalışarak çeşitli programlar yaptı.
Ayşenur Yazıcı'nın mesleği boyunca 50’den fazla ödülü var. Türk Dil Kurumu tarafından en büyük unvan olan “Türkçe’yi en iyi kullanan spiker” ödülüne layık görüldü.
Zülfü Livaneli’nin Şahmeran filminde dünyaca ünlü makyör Serge Mentelet ile beraber çalıştı. 1990 Yılından bu yana çeşitli haftalık dergilere kozmetik yazıları, psikolojik testler hazırladı ve yayımladı, gazetelerde köşe yazarlığı yaptı.
AYŞENUR YAZICI KAÇ KİTAP ÇIKARDI?
Ayeşnur Yazıcı 18'den fazla kitap çıkarmıştır. Epsilon Yayınevinden çıkan “Ekmek Arası Hayat”, “Bedriye”, “Kadınlar Ağlar”, “Makyajda Sihirbazlık Numaraları” , “Son 13 Gün”, “Sizin Hikayenizi Çaldım” , Boyner Yayınevinden çıkan “Yaşama Yetişemeyenlere, Doğan / Egmont yayınevinden çıkan ” Sensin Mağara Adamı ” Nemesis Yayıncılıktan çıkan “Çocuk Gelin”, “Dil Kafirleri”, “Dön Muazzez”, “Son Lobotomi”, “Ke(n)di(n)den Utanmak”, Destek Yayınlarından çıkan “Çit” adlı yayımlanmış on üç kitabı var.
Yurtdışında, romanlarından bazıları 3 dile çevrilmiş, ” Andrea And ” takma adıyla yayımlanmaktadır.