Fidye ne zaman verilir? Ramazan ayında sebepsiz oruç tutmamak haram sayılır!

Fidye bedeli ve ne zaman verildiği oruç tutamayan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Fidye, Ramazan ayında yaşlı veya hastalığından şifa bulma ümidi kalmamış kimselerin, oruç tutamadığı her gün için fakir ve ihtiyaç sahiplerine ödemesi gereken bedeldir.
Fidyenin ne zaman verileceği merak konusu oldu. İslam dinine göre, Ramazan ayında yaşlı ve oruç tutmasına engel olacak hastalığı olan kişilerin ihtiyaç sahiplerine oruç tutmadığı gün sayısınca yemek bedelini ödemesi gerekir.
FİDYE NE ZAMAN VERİLİR?
Ramazan ayında mazereti olup da oruç tutmaya gücü yetmeyene fidye gerekir. Fidye, bir fakir doyumu miktardır. Oruç tutamayan hasta fidyesini Ramazan ayı içinde veya bayramdan sonra da verebilir.
FİDYE BEDELİ NE KADAR?
Yaşlı olup oruç tutamayan ve iyi olmasından ümit kesilen hasta, fakir değilse her günün orucu için fidye verir. Fakir ise fidye vermez, dua eder. Fidye olarak, her gün için bir fitre miktarı un verilir. Bir fitre miktarı un 1750 gramdır. Bir aylık oruç için 53 kg un vermek kâfidir. Yahut bunun kıymeti kadar altın, tutulamayan bir aylık orucun fidyesi olarak, bir veya birkaç fakire, Ramazanın başında veya sonunda verilebilir. Fakir, aldığı fidyeyi kendisi kullandığı gibi, başka birine de verebilir. Fidye verdikten sonra, oruç tutabilecek hâle gelen hasta, tutamadığı oruçlarını kaza eder. (Nehr-ül-fâık)