5G'de kim öne geçecek, kim geride kalacak?

A -
A +

Turkcell'in daveti ile katıldığımız Dünya GSM Birliği'nin Barcelona fuarına 5G ile ilgili gelişmeler damgasını vurdu. Herkes bu yeni teknoloji ile ilgili neler yaptığını anlattı.

 

Bu önemli etkinlikte Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, bu yıl yapılacak 5G ihalesi üzerinde durdu. Biz de Ali Taha Koç ile görüşme şansını bulduk...

 

Ve en çok merak ettiğimiz soruyu sorduk... Önümüzdeki günlerde yapılması beklenen 5G ihalesinden sonraki gelişmelere iş dünyasının hazırlıklı olup olmadığı yönündeydi sorumuz. Ve şu cevabı aldık:

 

"Bir kere Türkiye'nin Turkcell'i olarak biz 5G'ye hazırız. İlk denemeyi Türkiye'deki dört büyük futbol takımının stadyumunda denedik ve başardık. 5G teknolojisi piyasa için, sanayi için çok değerli bir teknoloji. Karanlık fabrikalardan tutun da uzaktan ameliyatlara, uzaktan işlere kadar birçok konuda kullanılabilecek bir teknoloji olduğu için sanayinin dijital dönüşümünde gerekli bir teknoloji. 5G teknolojilerini fabrikalarında, iş yerlerinde kullanan verimlilik artışı yapacak. Rekabette öne geçecek."

Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç
Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç

Bizim anladığımız 5G'yi iyi kullanan daha verimli olacak ve rakibini sollayacak. İş dünyasına duyurulur. Önümüzdeki dönemi 5G'ye hazırlanma dönemi olarak değerlendiren öne geçecek.

 

Bu arada bu önemli etkinlikte; en ince, fotoğraf ötesi çekim yapan ve ceviz kıran telefonlarla tanıştık. Çok fazla yenilik vardı, tam moralimiz bozulmuştu ki İstanbul Ticaret Odası önderliğinde bu etkinliğe katılan ve teknolojide önemli adımlar atan firmalarımızla karşılaştık.

 

Hepsini tek tek ziyaret ettik. İlk karşılaştığımız isim Mustafa Gürcan oldu. Ottomotivetech'in Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gürcan Temsa kökenli bir grup mühendis ile birlikte şirketi kuran Emrah Yirik'in yanına ortak olarak United Group'u aldığını belirtti ve ekledi:

 

"Şirket başlangıçta otomotiv mühendisliği için kolları sıvadı. Daha sonra batarya işine ağırlık verdik. GSM operatörlerinin baz istasyonları için ürettiğimiz bataryalardan Turkcell'e 30 bin adet sattık. Turkcell, 2025 yılı için de 20 bin adet sipariş verdi. Baz istasyonlarında normal akü kullanılıyordu. Elektrik kesintilerinde akü devreye giriyor. Ancak, o akülerin ömrü 2-3 yılı geçmiyor. Bizim bataryaların ömrü 8-10 yılı buluyor. Otomotiv ve savunma sektörü ile görüşüyoruz. Ev tipi de üretiyoruz. Bu bataryalar daha dekoratif."

 

Mustafa Gürcan bataryanın bu kadar öne çıktığı dönemde fuarda önemli iş görüşmeleri yaptığını ifade ediyor ve ilk ihracatı gerçekleştirdiklerin anlatıyor.

 

Sonra Türk Telekom, 3 bilgisayar mühendisi arkadaşın 2004 yılında kurduğu Etiya, i2i Systems ve kendi iştiraki Argela ile Barcelona'daki fuarda imzaladığı anlaşmayı "5G'de yerlilik için büyük hamle" diye duyurdu.

 

Ve son olarak da İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ev sahipliğindeki Türkiye standında Başkan Şekib Avdagiç, Türkiye'nin Barcelona Başkonsolosu Ayşe Zeybek, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Naci İnci, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kolbaşı, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Bağören'le konuştuk.

 

Şekib Avdagiç, Yeşilköy'deki İstanbul Fuar Merkezi'ne 5G teknolojisi kurmak için ihale açtıklarını belirtti ve ekledi:

 

"Uluslararası fuarlarda yabancı şirketler getirdikleri makine ve teçhizatı 5G teknolojisi ile uzaktan erişimle kumanda etmek istiyor. Gelen talep üzerine biz de ihale açtık. İhale tamamlandıktan sonra İFM'de 5G yatırımımız başlayacak."

 

Evet artık İstanbul Fuarı Merkezi'nde stant açan firmalar 5G'nin avantajlarından faydalanacak İTO bunun ön hazırlıklarını tamamlıyor.

 

Özetle 5G konusunda hazırlık yapan, bu konuda ön açacak kuruluşlarımız var. Yeter ki bu kuruluşlara yerli ve millî diyerek avantaj sağlayalım.

 

Ve en mühimi, iş dünyası 5G ile hazırlıklarını bir an önce tamamlamalı. Firmaların başarıyı yakalaması için 5G'ye hazırlık önemli bir sınav olacak.

 

 

ULAK'ın 130 patenti var

 

 

Fuarda herkes Ulak Haberleşme'den bahsetti. Şirketin Genel Müdürü Ruşen Kömürcü ile füze görünümlü standında görüşme şansı yakaladık ve mesajı aldık:

 

"Bu baz istasyonunu insansız hava aracı ANKA'nın kanadının altına yerleştirdik. ANKA'nın havadayken yerle daha sağlıklı, kesintisiz haberleşmesini sağladık."

Ruşen Kömürcü
Ruşen Kömürcü

Ruşen Kömürcü, ULAK'ın 380 kişilik kadrosunun 300'ünün mühendis olduğunu vurguladı ve şu bilgileri verdi:

 

"ULAK'ın 130 patenti var. 400 patente ulaştığımızda kendi alanımızda köşe taşı hâline geliriz."

 

 

Ekonomi zirvesine dönüştü

 

 

İş dünyasının genç isimleri Burak Önder, Talha Özger ve Oğuzhan Durmuş'un düzenlediği sahur buluşmasına İstanbul'daki bütün başkanlar katıldı. Ana konuşmacı da Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank olunca toplantı ekonomi zirvesine dönüştü. Söz alan başkanlar dertlerini anlattı.

 

Mesela TİM Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu, "kur bizi vurdu" dedi. Tekstil ihracatçılarının başkanı Ahmet Öksüz bu görüşe katıldı ve işçilik maliyetlerinin sektörü para kazanamayacak hâle getirdiğini söyledi ve ekledi "Buna rağmen yeni arayışlar içindeyiz. En fazla ihracat yapan sektörler içindeyiz" yorumunu yaptı.

Talha Özger, Burak Önder, Oğuzhan Durmuş (Soldan sağa).
Talha Özger, Burak Önder, Oğuzhan Durmuş (Soldan sağa).

Önceki TİM Başkanı İsmail Gülle de bütün sektörler için şartların zorluğuna dikkat çekti. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan EYT konusundaki hatayı dile getirdi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise çok farklı bir konuya dikkat çekti ve çevremizdeki bazı ülkelerin iş insanlarının vize almakta zorluk çektiğini vurguladı.

 

Mustafa Varank, önceki dönem bakan olmanın da avantajını kullanarak bütün görüşleri tek tek değerlendirdi. Hatta vize gibi eleştiriler konusunda yardımcı olma sözü de verdi. İş insanı örgütlerinin daha aktif olması gerektiğini vurguladı ve sözü EYT meselesine getirdi... Bu konuda kimsenin sesinin çıkmadığını hatırlattı.

 

Oysa açılışta Burak Önder çok önemli bir konuyu gündeme taşımıştı. EVSİD Kurucu Başkanı olarak Önder şu mesajı vermişti:

 

"Bizim bu olaya bir ekosistem olarak bakmamız gerekiyor. Özel sektör içerisindeki tüm paydaşlar ve kamu tarafı bu konulara hep birlikte biraz daha eğilmeliyiz ve iş dünyasının dikkatini biraz daha çekmeliyiz."

 

Güncel konular, sorunları ekosistem olarak ele almayı yine mağlup etti. Burak Önder'in bu görüşlerini farklı platformlarda dile getirmeye devam etmeli. Sanki biraz orta ve uzun vadeli bakmanın zamanı...

 

 

 

Celal Toprak'ın önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.