◾️İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gıda İhtisas Komitesi toplantıları, yeni fikirlerin üretildiği inovatif buluşma oluyor.
Bu defaki gündem israftı... Ancak öncesinde gündem dışı değerlendirmeler oldu.
İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve Komite Başkanı Ahmet Özer, son dönemde fuarlar konusunda başarılara imza atıldığını söyledi ve sözü Fuarlar Müdürü Aylin Odabaş'a verdi.
Kısa bir sunum yaptı Aylin Odabaş ve komite üyelerinden tam destek aldı.
İşte tam bu sırada Ahmet Özer sözü; Çin, Malezya, Endonezya, Hindistan gibi ülkelere getirdi.
Çok büyük pazarlarda bizim çok etkin olmadığımızı vurguladı şu öneriyi getirdi:
"Malezya'ya üç kişi gittik. Çin bu fuara çok kalabalık katılmıştı. Biz bu ülkedeki fuara üçüncü defa katıldık. Geç kaldığımızı fark ettik. Hindistan ile çok ilgili değiliz. Oysa olmalıyız. Çin'e ne satabiliriz üzerine düşünmeliyiz. Bu pazarlar çok büyük pazarlar. Ağırlık vermeliyiz. Gıda ürünlerimizi satabiliriz bu ülkelere... Bu pazarlar bizim gıda ürünlerinde marka olmamızı sağlayabilir. Ama bu işler giderek oluyor. Özel hamleler yapmalıyız. Bir de bu pazarlar için özel bir bakanlık kurulmalı. Özel olarak bu ülkeler için çalışmalı. Araştırmadan, teşvike bu pazarların uzmanı olmalı. Önümüzü açmalı. Önderlik yapmalı. Biz bu pazarlara girersek Türkiye ihracatta sınıf atlar."
Evet Asya özellikle de Uzak Asya için bir bakanlık kurulmalı fikrini ortaya attı Ahmet Özer... Meğer tüm komite üyeleri böyle bir öneriyi bekliyormuş...
Herkesten destek geldi. Perakende sektörünün önde gelen isimlerinden Happy Center Genel Müdürü Yavuz Altun ve Çağrı Market Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kara bu açılıma sıcak baktıklarını ifade ettiler.
Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu yönetimine yeni seçilen ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz de öneriye sıcak yaklaştı. Hatta bu konuda Federasyon olarak da iş birliği yapmaya hazır olduklarını, bu pazarların çok önemli olduğunun altını bir kere daha çizdi.
Ama Ahmet Özer'e en heyecanlı destek Muharrem Kaan'dan geldi... İhracatı artırmak için var gücü ile çalışan Ankara'nın iş dünyasından gelen bu öneriyi değerlendirmeye alması bekleniyor. Ahmet Özer'de bu konuda ayrıntılı bilgilerin mevcut olduğunu biliyoruz.
◾️İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer başkanlığındaki toplantıya, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü olarak yeni atanan Suat Parıldar ilk defa katıldı ve her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi. Ticaret Bakanlığı İstanbul İl Müdürü İsmail Menteşe de özellikle denetimler konusunda iş birliği önerisini tekrarladı.
Sonra iş israf meselesine geldi. Önce şu görüşte birleşildi:
Sonra bu konudaki verilere gönderme yapıldı ve şu noktaların altı çizildi:
* Dünya genelinde her yıl 1,5 milyar ton gıda israf ediliyor.
* Gıda kayıp ve israfının yüzde 56'sı gelişmiş ülkelerde, geriye kalan yüzde 44'lük kısmı ise gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkıyor.
* Dünyada her gün 9 kişiden biri aç uyumakta ve 25 binden fazla çocuk açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybediyor.
* Türkiye'de her yıl 8,7 milyon tondan fazla gıda israf ediliyor. Türkiye'de her yıl kişi başına 102 kilo yiyecek de çöpe atılıyor.
* Gıda israfının yüzde 60'ı evlerden yani bireylerden yüzde 28'i hizmet, yüzde 12'si ise perakende sektöründe ortaya çıkıyor.
Bu tespitten sonra üyeler tek tek olayın oluşturduğu sorunları dile getirdi. Son dönemin baş sorunu olan enflasyonun da israftan kaynaklandığı görüşünde birleşildi ve şu önemli karar alındı:
"Herkesin katıldığı geniş kesimlere dokunacak topyekûn mücadele ile bu defa israfın belini kırmalıyız."
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ile Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu'nun bu konuya çok önem verdiklerini biliyoruz. Güvenilir Ürün Platformu'nun bu konuda başlattığı bir çalışma olduğunun altını çiziyoruz.
Artık bu defa tamam gibi... Herkesin karşısına dikildiği bir israfın ekonomiye zararı önlenebilir.
◾️İlker Altun, 15 yıldır aralıksız çok güzel bir iş yapıyor.
Lojistik sektörünün en başarılı isimlerine "Atlas Lojistik Ödülleri"ni organize ediyor.
Zaman zaman duygusal anların yaşandığı törenle ödüller sahiplerini buluyor.
Bu yıl çok sayıda kadının ödül aldığı görüldü ve sektörün kabuk değişimi olarak nitelendi bu gelişme.
Bu sektörü dünya çapında başarıyla temsil eden Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu (FIATA) Başkanı Turgut Erkeskin'e özel ödül verildi.
Sektöre çok emek veren Erkeskin'e bu ödülü sektörün en önemli örgütlerinden UND Başkanı Şerafettin Aras takdim etti.
Bu yıl sektöre destek ödülü de Süleyman Orakçıoğlu ile Fethi Hinginar'a gitti. Hazır giyim sektörünün başarılı isimlerinden Orakçıoğlu lojistik sektörü ile iyi bir ikili olduklarının altını çizdi.
Dünyanın dört bir yanındaki mağazalarına ürün ulaştırma konusunda başarılarının yani bu operasyondaki başarının lojistik sektörünün olduğunu vurguladı.
Fethi Hinginar da ihracattaki başarıda lojistik sektörünün büyük payı olduğunu söyledi. Sektör bu iki marka isimden tam not almıştı.
◾️TÜSİAD'ın başarılı başkanlarından Erol Bilecik 35 yıl önce kurdu Index Grup'u... Kuruluştaki arkadaşları ile yollarını o günden bu yana hiç ayırmadı ve bilişim teknolojileri sektörünün lokomotifi Index işte böyle ortaya çıktı.
35'inci yıl için önemli bir buluşma gerçekleşti. Bu buluşmada Index Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Bilecik büyüme ve kârlılık gibi konuları aktardı.
Ama esas heyecan verici konu Erol Bilecik tarafından açıklanan sosyal sorumluluk projesiydi.
"Artık Bilişim ve Eğitime Erişim Vakfı'nı kuruyoruz. Vakfımız gençlerin karşılaştığı fırsat eşitsizliklerini yok etmek için yola çıkıyor. Bilişim araç ve yaklaşımlarına ulaşmakta güçlük yaşayan gençlere destek sağlayarak Türkiye'nin eğitim seviyesinin yükselmesini ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasını hedefliyoruz."
Hatay'dan çıkıp TÜSİAD Başkanlığı'na kadar yükselen Erol Bilecik, nerede hangi sorunlarla karşılaştı, bunu çok iyi biliyor. Şimdi yeni Erol Bilecek’lerin bu sorunları daha kolay aşması için bir destek geliyor.
Çok güzel bir girişim...
Celal Toprak'ın önceki yazıları...