Küçük ev aletleri ve mutfak ürünlerinde başarı hikâyesi yazıyoruz. Sadece Murat Kolbaşı'nın Türk Kahvesi ve makinesi konusundaki gösterdiği performans bile çok ama çok önemli.
Bu süreçte Türkiye'de faaliyet gösteren küçük ev aletleri sanayici ve ihracatçılarının oluşturduğu KESİD (Küçük Ev Aletleri Sanayici ve İhracatçıları Derneği) Başkanı Senur Akın Biçer'den şöyle bir davet aldım:
-Derneğimiz, sektörün geleceğine ışık tutacak bir kaynak olarak Türkiye'de Ev Elektroniği Sektörü Araştırma Raporu'nu hazırlattı. Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Kolbaşı, Mustafa Hacısalihoğlu, Rahmi Korkmaz ve Emre Gürsel ile birlikte bu bilgileri paylaşmak istiyoruz.
Merakla izleyeceğiz. Ayrıntılarını yarın TGRT Haber'de Senur Akın Biçer ile yapacağımız programda sizlere yansıtacağız.
Bu sektörün önemli kurumlarından Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz de önceki hafta Antalya'da yapılan önemli bir buluşmaya davet etti.
Gittik... 60 ülkeden 150'den fazla alıcının geldiği buluşmaya katılan markalarımızın her biri iki gün boyunca 60'a yakın görüşme yaptılar. Yaklaşık 15-20 dakikada bir önemli bir görüşmeye imza atıldı. Çok önemli anlaşmalar yapıldı.
Her şeye rağmen geçen 9 ayda ihracatı yüzde 2,5 artırdıklarını söyleyen ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, bu görüşmelerden 1 milyar dolarlık iş hacminin çıkacağını ifade etti.
Peki görüşmeleri yapan kuruluşların değerlendirmesi nasıldı, işte o mesajlar:
* Zekeriya Sonuç (Termosan Çelik): Dünya bizi keşfetti. Önemli bir ortaklığa imza attık. Urfa'dan dünya markalarına üretim yapacağız. Robotlarla üretim yapacağız.
* Çağrı Öksüz (OKSWORLD): Özellikle Rusya pazarına dönük çalışmalar yapıyoruz. Dünyanın her yerine önemli markalarımızla ulaşma gayretindeyiz.
* Ozan Türkel (ÖZTİ): Mutfak eşyalarında yaptığımız yenilikler çok ilgi görüyor. Hindistan pazarı ile özel olarak ilgileniyoruz.
* Ahmet Çakıcı (Vip Ahmet): Kazandığımız her kuruşu teknolojiye yatırıyoruz. Ev, arsa aldığınızda yıllar sonra geri dönüşü oluyor. Teknolojiye yatırıp yaptığınızda bir iki senede geri dönüş alıyorsunuz. Biz bu yüzden sektörün önderiyiz. Bu sayede Çin ile bile rekabet edebiliriz diye düşünüyorum. 24 saat çalışıyoruz. Bu yüzden de gelecekten umutluyuz.
* Esra Kuştemir (Taç Mutfak Ürünleri): Sürekli inovatif ürünler çıkarıyoruz. Bu yıl kalpli kapaklarımızla ses getireceğiz. Son iki yıldır dışarıda yemek yemenin maliyeti yükseldiği için tencere tava satışları arttı, artmaya da devam edecek.
* İmren Kocaoğlu (Nurtaş Kitchenware): Biz bu sektörde 60 yıllık bir geçmişe sahibiz. Ürünlerimiz son teknoloji ile üretiliyor. Üretimde robotlar hatasız ürünler yapıyor. Bu yüzden dünya markaları ile çok iyi ilişkilerimiz var.
* Levent Ay (Fakir): Biz bir dünya markasıyız. Almanya ve Türkiye'de üretiyoruz. Ar-Ge'ye çok önem veriyoruz. Dünya bu alanda bizi takip ediyor. Mesela yoğurt makinesi yaptık. Daha kimse yapamadı. Herkes bizi izliyor. Bu yüzden bu etkinlikte de büyük ilgi görüyoruz...
Dünya züccaciye sektöründe ilk 10'da yer alan Türkiye'nin başta İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve ABD olmak üzere çok sayıda ülkeye ürün satarak ekonomiye önemli oranda katkı sağladığını söyleyen Başkan Mesut Öksüz şu bilgileri paylaşıyor:
-En fazla İngiltere'ye ihracat yapıyoruz. Bugün dünyada hatırı sayılır çok sayıda markamız var. Camda ve porselende dünyanın neresine giderseniz gidin sektörle uğraşan herkes Türkiye'deki firmaların ismini bilir. Üstelik katma değerli ürün satıyoruz. Bu yüzden sektörün desteklenmesi gerekiyor. Bunun yapılmasını bekliyoruz.
İstanbul Ticaret Odası Gıda İhtisas Komitesi'nin ilk adımı attığı israf konusu bu defa İstanbul Ticaret Borsası'nın, Güvenilir Ürün Platformu'nun desteğiyle düzenlediği Borsa Meydanı'nda ele alındı.
Başlık "Horeca Sektöründe Gıda İsrafı" olarak belirlenmişti.
Otel, restoran ve kafelerde büyük miktarlarda gıda israfı gerçekleştiğine dikkat çekildi. En çarpıcı tespitlerden birini Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TÜRYİD) Genel Sekreteri Ebru Koralı yaptı ve şöyle dedi:
"Dünya çapında gıda kaybı yeniden hesaplandı. WWF ve Tesco'nun yeni raporunda, her yıl dünya çapında üretilen gıdanın yaklaşık yüzde 40'ının yenmediği gösteriliyor. Bu rakam şimdiye kadar tahmin edilen yüzde 33'lük rakamdan çok daha yüksek."
Yemek sanayicileri adına sektörün öncü kuruluşu YESİDEF'in Başkanı Hüseyin Bozdağ'ın da katıldığı toplantının devamında bu sorunun daha geniş boyutlu şekilde masaya yatırılması kararı alındı.
Başta Hüseyin Bozdağ olmak üzere konunun ilgililerinin katılacağı etkinlik İstanbul Sanayi Odası toplantı salonunda yapılacak.
18 Aralık saat 10.00'da başlayacak toplantıya konuyla ilgili bütün sivil toplum kuruluşlarının katılması bekleniyor.
Biz yatırım severiz. Geçtiğimiz hafta önemli yatırım kararı açıklandı. Kurucusu Koç Grubu olan daha sonra uluslararası kuruluşlar tarafından satın alınan İzocam, Kayseri'de faaliyet gösteren His Yalıtım'ı bünyesine kattı.
Bu, yalıtımda önemli bir yatırım adımı olarak kayıtlara geçti. Ancak esas olan bu yatırımın iklim krizine katkısıydı. Bu konuda bakın İzocam Genel Direktörü Murat Savcı neler söylüyor:
"Ben sık sık yalıtımın önemini dile getirmek için en temiz enerji kullanılmayan enerjidir diyorum. Evet yalıtım daha az enerji tüketimi demek. Daha az enerji tüketimi doğaya daha az zarar demek. İklim krizi ile mücadele demek. Ayrıca Türkiye gibi enerjiyi ithal eden bir ülke için cari açığı azaltmak demek. Bu nedenle her kesimin yalıtıma destek vermesi gerekiyor."
Evet Murat Savcı yalıtımın önemine böyle dikkat çekiyor. İklim krizini çok konuştuğumuz bugünlerde yalıtımı da ihmal etmeyelim.
Celal Toprak'ın önceki yazıları...