Küçük kardeşten Cumhuriyet’e 100’üncü yılda kültür-sanat desteği

Sesli Dinle
A -
A +

Türkiye İş Bankası’nı; uzun süre iletişimin başında yer alan Suat Sözen Genel Müdür Yardımcılığına atandığında ziyaret etmiştik. Cumhuriyet’in 100. yıl kutlamaları için çok önemli hazırlıklar yaptıklarını ifade etmişti. İşte o hazırlıklar bir bir ortaya çıktı geçtiğimiz günlerde.

 

Kültür-sanattan spora çok önemli dokunuşlar yaptı İş Bankası 100. yıl kutlamaları dolayısıyla...

 

Cumhuriyetimizin bir yaş küçük kardeşi olan İş Bankası, kuruluşundan itibaren iktisadi kalkınmanın yanı sıra kültür-sanat, spor, bilim ve çevre alanında da ülkemize katkı sağlamayı kendisine görev edinmişti.

 

Atatürk’ün tam bağımsızlığın ancak iktisadi bağımsızlıkla mümkün olabileceği vizyonuyla kurulan ve Cumhuriyet değerlerini kendisine rehber edinen İş Bankası, sadece ekonomiye katkı sağlamakla kalmadığını toplumsal gelişime de destek sunduğunu net olarak ortaya koydu.

 

Aslında yapılan hazırlıklar 2024’te 100 yaşını kutlayacak ve ikinci yüz yılına adım atacak olan İş Bankası’nın ilk adımlarıydı.

 

Bu adımlar İstanbul Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi ve Ankara’daki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde açtığı “Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları” sergileriyle başladı. Bu sergilerde küllerinden yeniden doğuşunun izlerini yeni kuşaklara aktarıyordu.

 

Sonra çok sayıda etkinlik hayata geçti ve zirve Resim Heykel Müzesi ile oluştu. Banka, uzun yıllar Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren ve kültür varlığı tescilli tarihî binayı müzeye dönüştürdü.

 

Bu müze; tarihi, nesiller boyu aktaracak bir özellik taşıyordu. Uzmanlar İş Sanat'ın çatısı altında hayata geçirilen müzenin Türkiye’nin kültür-sanat rotasına önemli bir kilometre taşı olarak eklendiğine dikkat çektiler.

 

Müzeye sadece konu ile ilgili uzmanlar ilgi göstermekle kalmadı. İş Bankası da açılışa en üst seviyede katılım gösterdi.

 

Katılımcılardan biri İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali oldu…

 

Bali, Resim Heykel Müzesi’nin, Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi ve Ankara Ulus’taki Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin ardından bankanın üçüncü müzesi olduğunu vurgulayarak şu noktaya dikkat çekti:

 

“Her şehrin bir kalbi vardır, İstanbul’un kalbi de İstiklal Caddesi’dir. Tarihî dokusuyla, kültür-sanat faaliyetleriyle şehrin kalbinin attığı yer olan İstiklal Caddesi’nin önemli yapıları arasında bulunan binayı Resim Heykel Müzesi olarak ülkemize armağan etmek, Türkiye’nin kültür-sanat dünyasına yeni soluk getirmek biz İş Bankalılar için gurur verici… Bir banka, bir asır, üç müze…”

 

Katılımcılardan biri de İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran oldu ve şu bilgileri verdi:

 

“Bir Cumhuriyet kurumu olarak Cumhuriyetimizin 100. yılında pek çok proje gerçekleştirdik. Hepsi çok anlamlı, hepsi çok değerli ama Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi bu projeler içinde en özeli, en kalıcısı. Ne mutlu bize ki müzemiz, Cumhuriyetimizle aynı doğum gününü paylaşacak, sergileri, atölyeleri, etkinlikleriyle kültür-sanat dünyamıza önemli katkılar sunacak.”

 

Evet sadece bir banka sadece iktisadi gelişmeler değil, toplumsal gelişime de damga vurabilir. İş Bankası bunu yaptı ve yapmaya da önümüzdeki günlerde devam edecek.

Yüzyılın koşusuna destek

Türkiye İş Bankası’nın kültür sanat dışında 100. yıl dolayısıyla desteklediği bir başka etkinlik de İstanbul Maratonu oldu. Cumhuriyetin 100. yılında “Yüzyılın Koşusu” sloganıyla gerçekleştirilen ve 45. kez kıtaları birleştiren İstanbul Maratonu dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olma özelliği taşıyor.

 

Banka hem Cumhuriyetin 100. yaşında hem de 2024’te iki yıl süreyle İstanbul Maratonuna destek sunacak.

 

Genel Müdür Hakan Aran bu desteğin Cumhuriyetin 100. yılında canlılık ve dinamizm getireceğini söyledi.

"Kentsel dönüşüm hızlanacak" müjdesi verildi

Geçtiğimiz günlerde Anadolu Yakası’ndaki 400’den fazla sektör temsilcisinin bir araya geldiği Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) toplantısı önemli bir zirveydi. Sektörün sorunları konuşuldu. Başarı hikâyeleri anlatıldı.

 

AYİDER Başkanı Hakan Şişik, Meclis’te bekleyen kentsel dönüşüm yasasının onaylanmasıyla birlikte kentsel dönüşümün hızlanacağı müjdesini verdi.

 

Yeşil binaların ve dayanıklı kent arayışlarının da gündeme getirildiği toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımı da önemliydi.

Sektörde ilk kadın başkan

Neşecan Çekici’yi Gayrimenkulde Kadın Liderler (GKL) Platformu Başkanlığı günlerinden beri izliyorum. Sektörde yeni vizyonlar ortaya koyan bir bakış açısı sergiliyor.

 

Bu bakış açısı onu Türkiye’nin bu alanda çatı kuruluşu sayılan Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nde (GYODER) başkanlık koltuğuna taşıdı.

 

Böylece ilk defa erkek egemen bir sektör olan gayrimenkulün en büyük örgütlerden birinin başkanı bir kadın oldu.

 

Neşecan Çekici, 24 bin 468 üyesi ile gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren GYODER’de uzun bir süredir önemli görevler yapmıştı.

 

Derneğe 3 yıl boyunca başkanlık yapan Mehmet Kalyoncu’nun son dönemde dernekte başlattığı değişimin bir parçası olarak görülen kadın başkan modeli GYODER’de ve sektörde yeni açılımların başlangıcı olacak gibi görülüyor.

 

Bu arada Mehmet Kalyoncu’nun başlattığı projeler için yeni dönemde Yönetim Kurulu Üyesi olarak devam edeceği belirtiliyor.

 

Yeni dönemde GYODER Başkan Yardımcısı olarak görev alacak isimler de Ayla Heyfegil, Cem Yılmaz, Tuğra Gönden, Mahmut Sefa Çelik, Yağmur Yaşar ve Burak Kutluğ olarak belirlendi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.