Odalarda kadın meclis üyesi 93’ten 334’e çıktı

Sesli Dinle
A -
A +
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü yarışmasında başarılı olan kadınlar ödüllerini almak için Ankara’da toplandı. Yarışmayı TOBB Kadın Girişimciler Kurulu düzenlemişti. Bu nedenle Başkan Nurten Öztürk ve ekibi oradaydı. Ayrıca kadın girişimcilerden sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli de etkinliğe katılmıştı.
 
Etkinliğe katılanlar arasında geçtiğimiz günlerde seçimleri tamamlanan 81 ildeki kadın girişimcilerin başkanları, icra kurulu üyeleri ve koordinatörleri de vardı. Ve hepsi çok sıkı bir seçim yarışından gelmişlerdi.
 
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bu seçim sürecine ilişkin ilk defa çok önemli mesajlar içeren değerlendirmeyi şu sözlerle yaptı:
 
. Geçtiğimiz ay il kurullarımızın seçimlerini tamamladık.
. Seçim süreçleri de büyük rekabet içinde ve epey çekişmeli geçti.
. Bundan da ayrıca memnuniyet duydum.
. Zira bu durum kurullarımızın ulaştığı seviyenin de bir göstergesi oldu. Ama burada durmak yok.
. Bakın, Odalarda-Borsalarda, Kadın Yönetim Kurulu Başkanı ve Meclis Başkanı sayısı 9’a, Yönetim Kurulu üyesi sayısı 56’ya çıktı.
. Kadın meclis üyesi sayısı 2008’de 93 iken, 2022’de 334’e yükseldi.
. Kadın Girişimci Kurullarımızdan Bakan ve Milletvekilleri çıktı.
. Bir sonraki seçim süreci daha sıkı geçecek.
. Buna da şimdiden hazırlıklı olmanız gerekecek.
. Bu arada geçtiğimiz yıl görev yapan bütün girişimci kardeşlerimizi de kucaklayın.
Odalarda kadın meclis üyesi 93’ten 334’e çıktı

Kahramanmaraş’ta üretici sahaya çıktı, herkes umutlandı

Deprem bölgesinde üretim, köyünde kalmak, fabrikaya sahip çıkmak, dükkânı açmak, başka bir kente göç etmemek demek ilk etapta… Sonrası ihracat, güçlü ekonomi diye devam ediyor.
 
Öyleyse bölgenin deprem üssü yerine üretim üssü olması için herkesin çaba içinde olması gerekiyor. İşte Üreten Yöre, Üreten Türkiye projesi bu anlayışla ortaya çıktı.
 
Projenin hocası TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi… Uygulayıcısı Güvenilir Ürün Platformu… Destekleyicisi o kadar çok ki… Bölgede üretilen her şeyi almak için seferber olmuş firmalar, internet alışveriş siteleri, marketler, lokantalar ve herkes…
 
İlk uygulama Kahramanmaraş’ta yapıldı. Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mustafa Buluntu ve ekibinin katkıları ile muhteşem bir başlangıç oldu. Herkes umutlandı. Bugünkü sıkıntıların kısa sürede geride kalacağı konusunda el birliğinin altı çizildi.
 
Kahramanmaraş Expo’da bir araya geldi herkes… 80’i aşkın üretici standlarını açıp ürünlerini görücüye çıkardı.
 
Hepsiburada, Shopsa, Getir, GPD üyeleri (Migros, BİM, A101, CarrefourSA), Özen Grup ve Perder gibi kuruluşların satın alma konusunda üst düzey yöneticileri ile Unilever Food Solutions gibi büyük gıda firmalarının uzmanları ve alım heyetleri üreticinin (çoğunluğu kadın kooperatifleri) görücüye çıkardığı ürünleri görmeye gelmişti. Hiçbir ticari kaygı gütmeden, destek olmak için…
Odalarda kadın meclis üyesi 93’ten 334’e çıktı
 
Organizasyonun ev sahibi KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu çok sıkı bir hazırlık yapmıştı. “Kahramanmaraş’ta neler yapılabilir?” sorusunu çok net cevapladı:
 
-Tekstil depreme sıkıntılı yakalandı. Şimdi yeni arayışlar içindeyiz. Tekstile destek bekliyoruz. Bu konuda adımlar atılıyor. Daha hızlı olmasını istiyoruz. Mutfak eşyalarında markalaşmak için çaba içindeyiz. 'Dondurma Köyü' projemizi yeniden gündeme getireceğiz. Yeni dönemde biberi, havucu, su ürünleri ve yerel lezzetleri Kahramanmaraş’ın bilinmeyenlerini öne çıkaracağız. Bunlar kısa vadede sonuç getirecek projeler. Turizmi de çok önemsiyoruz. Bu alanda iş birliği arayışı içindeyiz. Kim gelirse herkesle iş birliği yapmaya, ürünlerimizi satmaya hazırız. Mesela elimizde dünyanın en lezzetli cevizi var. Bunu pazarlamaya çalışıyoruz. Önce Kahramanmaraş’ta, sonra İstanbul’da sonra da belki dünyada kentin lezzetlerini öne çıkarmak için düğmeye basacağız. Çünkü bu konuda biz çok iyiyiz.
 
Evet kentte sıkıntı var. Başkan sıkıntıları tespit etmiş durumda. Çözümler konusunda da dersini çalışmış. Şimdi çözümleri birlikte hayata geçirecek girişimciler arıyor. Bu arayışı çok sıkı tutuyor. Daha önce Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer ile tanışmıştık. Genç bir isim… Kent ekonomisi ile ilgili ayrıntılı bir sunum yapmıştı. Başkan Mustafa Buluntu böyle bir ekiple çalışıyor. Bu ekip iş yapar.
 
Bu arada geçtiğimiz yıl oda seçimleri öncesinde Kahramanmaraş Ticaret Borsası’nın çok tecrübeli Başkanı Mustafa Narlı ile sohbet sırasında KMTSO Başkanlığı için Mustafa Buluntu’yu desteklediğini şu sözlerle ifade etmişti:
-Çok çalışkan bir isim kente büyük katkısı olacak.
 
Ne diyelim… Tecrübe… Mustafa Narlı başkan haklı çıkmış gibi görünüyor.
Bu arada etkinliğin perde arkasında çok önemli destekçileri vardı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, TİGEM Genel Müdürü Dr. Hasan Gezginç bu isimler arasında sayılabilir.

Bu iki genç kentin geleceğini aydınlatacak

Başkan Mustafa Buluntu Kahramanmaraş için çok önemli bir şans. Yönetimi çok dinamik isimlerden kurulu… Ama son dönemde çok önemli bir atak daha yaptı.

 

Kahramanmaraş’ta Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu’nun başına çok aktif iki gencin gelmesi için çaba içinde oldu. Sonunda başardı.

 

Yeni seçimler sonunda Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığına Betül Zabun Kenger, Genç Girişimciler Kurulu Başkanlığına ise Serhan Erdoğanyılmaz seçildi. Betül Zabun Kenger KMTSO’nın efsane başkanlarından Serdar Zabun’un kızı… Ve çok küçük yaşlardan bu yana sosyal hayatın tam göbeğinde. Sosyal sorumluluk projeleri için neredeyse çocukluğundan beri çalışıyor.

 

Serhan Erdoğanyılmaz ise ayinesi iştir kişinin diyeceğimiz önemli bir turizm mekânının sahibi… Proje dediğinizde gözleri parlıyor. Kahramanmaraş’ın geleceğinde bu iki ismin büyük katkıları olacak. Bu etkinlik bu iki yıldızı da ortaya çıkardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.