Şahin iki önemli ismi bir araya getirdi ekonomiyi konuşturdu

A -
A +

 

 

Sıfırdan Zirveye... Şahinler Holding'in kurucusu Kemal Şahin yeni kitabını bu isimle çıkardı. Kemal Şahin'in hikâyesi ile sıfırdan zirveye başlığı tam örtüşüyor. Kitabı okuyanlar bu görüşte... Bu kitabın çıkışı vesilesi ile hafta sonunda Antalya'da tam bir beyin fırtınası yaşandı. İki önemli konuşmacı vardı. Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile Türkiye'nin yıldız bürokratlarından Turquality projesinin mimarı, Meclis'te çok sayıda komisyonda çalışmalar yapan AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız önümüzdeki 20 yılın Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğu görüşünde birleştiler...

 

Başka birleştikleri ve ayrıştıkları konular da vardı... Ama Kemal Şahin, önümüzdeki 20 yıla değil yarınlara ilişkin umut verici mesajlar verdi.

 

Yatırıma devam demişti Kemal Şahin... Turizmde, tekstilde, ambalajda yeni yatırım hamlelerini anlattı.

 

Bunu ayrıntılı bir haberle arkadaşımız Ömer Temür dün size aktardı. Biz işin perde arkasını sizlere aktaralım.

 

Mısır'ın en büyük tekstilcisi olacaklarını söyleyen Kemal Şahin, "Mısır'da kâr, Türkiye'de zarar ediyoruz" diyerek belki de Bakan Mehmet Şimşek'e mesaj gönderiyor.

 

Şahin iki önemli ismi bir araya getirdi ekonomiyi konuşturdu

 

Turizmde 12 ay hedefi ile yola çıkıyor ve bu doğrultuda "nerede otel bulursak alırız" mesajı veriyor Kemal Şahin ve yenilenebilir enerji başta olmak üzere yeni sektörlerde de atılımların bilgisini veriyor.

 

Ama inşaata yönelik çok önemli fırsata dikkat çekiyor Şahin ve ekliyor:

 

-Suriye'deki ve Ukrayna'daki gelişmelere bakıp inşaat sektörünün hazırlıklı olması gerektiği düşünüyorum. Biz hazırlık yapıyoruz.

 

Kemal Şahin ekonomiye yönelik de şu mesajları verdi:

 

-Ekonomideki sıkıntılar gelecek sene de devam edecek, bir yıl daha dayak yiyeceğiz. Özellikle ihracat yapan yerleri sıkmaları iyi değil. Oraları kısarsan döviz azalır, ihracat yapanlara destek olmaları lazım, en azından sıkmamaları lazım. Enflasyonu ya da kuru tutarak değil, başka yerden durduracak formüller bulmak lazım.

 

Evet beyin fırtınası toplantısı böyle geçti... Kemal Şahin ekonomiye ilişkin sahadan bilgiler verdi. İki önemli konuk da önemli mesajlar vermiş ve 20 yılı iyi değerlendirmek gerektiği üzerinden uzlaşmıştı.

 

Bu tablo yıllar öncesini hatırlattı bana... Kemal Şahin, Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı sırasında dönemin Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli adımlar atmış Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı önemli buluşmalara ev sahipliği yapmıştı. Şimdi de önümüzdeki 20 yılda doğru adımların atılması için önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.

 

 

 

Başarıya giden mesajlar verdi

 

 

 

 Kemal Şahin, başarıya giden yola ilişkin önemli mesajlar verdi... İşte bazı başlıklar:

 

* Bizim anayasamız güvenilirlik, adalet, şeffaflık, sorumluluk ve inisiyatif vermek. Ekip çalışması çok önemlidir, inovasyon ve sinerji bizim çok önem verdiğimiz konular.

 

* Büyük lider tevazulu olur. Zara'nın başındaki arkadaşı ziyaret ettim, saray gibi ofis beklerken adamı mutfakta buldum. Bir tişörtü bir şalvar gibi pantolonu vardı.

 

* Yönetimin en kısa özeti, vizyon ve odaklanmaktır. Plan her zaman olmalı. Verdiğin emeklerin 10 misli, 100 misli karşılığını almalısın.

 

* Güven adaletin yıldızıdır ve ilişkilerin harcıdır. Yetki verilene güven, lidere güven, karşılıklı güven… Güven çok verimlilik getirir. Çalıştığı yerde mutlu olmayan insanın rüyaları da kâbustur.

 

 

"Hatalar benim en iyi hocamdır"

 

 

 Kemal Şahin başarıya giden yolların yanı sıra yaptığı hatalardan çıkardığı dersleri de anlattı... İşte o sözleri:

 

-Biz bir kriz yaşadık 2008'de, sonra 1 yılda toparlandık. Bütün şirketlerimizi masaya yatırdık ve verimli olmayanları eledik. Müşterileri de eledik. Hatalar krizle iyi bir hocadır, ders alırsan. İyileştirebilirsin. Hata yapanlara da kızmamak lazım, tekrar etmemesi önemlidir. Biz de ilk yıllarda hatalar yaptık ama telafi ettik ve kendimizi daha da güçlendirerek devam ettik. Hata benim iyi bir hocamdır. Biz 5-6 yıl önce halka arz düşünmüştük ama baktık bir iniyor bir çıkıyor. Sonra vazgeçtik.

 

 

Prof. Daron Acemoğlu neden "emin değilim" dedi

 

 

Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu toplantıda yapay zekâ ağırlıklı, iklim krizi ve küresel sorunları da içeren bir sunum yaptı.

 

Yapay zekâ ağırlıklı sunumun ardından herkesin merak ettiği konu hakkında görüşünü almak için sorduk:

 

-Yapay zekâ insanların lehine mi olacak? Mesela daha fazla tatil yapıp, refah seviyemiz artacak mı?

 

"Emin değilim" diye başladı cevabına ve şöyle devam etti Acemoğlu:

 

Şahin iki önemli ismi bir araya getirdi ekonomiyi konuşturdu

 

-Burada kimin refahından bahsettiğiniz çok önemli... Eğer yapay zekâyı sürekli otomasyon için kullanırsak, sürekli bu konudaki firmaların elinde olursak onlar zengin olacak; işçiler zengin olmayacak, ülkeler zengin olmayacak. Eğer öyle bir gelecek varsa, belki bazı insanlar biraz daha fazla video izler ya da internetle vakit geçirebilir ama gerçek refah değil. Herkes için refah makinelerin insanlara yardım etme sistemine geçmesi ile mümkün. Yani insan kaynakları yapay zekâyı yönlendirirse o zaman farklı olur.

 

Cevap tam beklediğimiz gibiydi. Yani yapay zekânın geleceğimizdeki yerini bizler belirleyeceğiz... Yine her şey insanda bitiyor, bilginize.

 

 

Çok önemli girişimci potansiyelimiz var

 

 

Ekonomiye yaptığı katkılarla bilinen Ziya Altunyaldız'ın sunumunda da önemli mesajlar vardı. Altunyaldız şu noktaların altını çizdi:

 

* Dünya her anlamda zor bir dönemden geçiyor. Barışı sağlaması gereken uluslararası kuruluşlar yetersiz. Türkiye bu alanda önemli başarılara imza atıyor.

 

* Küresel düzenin kurucularından birisi olabilmek ve oyun, oyun kurulurken masa da olabilmek, yeni düzenin tarafı olabilmek önemli. Türkiye, bu konuda başarılı.

 

Şahin iki önemli ismi bir araya getirdi ekonomiyi konuşturdu

 

* Ayrıca küresel büyümedeki bu yavaşlamaya rağmen Türkiye bu konuda kesintisiz bir büyüme ile başarılı adımlar attı. Daha da atması gerekiyor. Özellikle verimlilik konusunda ele almalıyız.

 

* Bir önemli konunun altını çizmek isterim. İhracat yapan, üretim yapan çok önemli girişimci potansiyelimiz var.

 

* Dünyanın her noktasına ulaşan, ihracat yapan başarılı girişimcilerimiz katma değere önem veriyor, Ar-Ge departmanlarını büyütüyor.

 

* Uzun yıllar markalaşma için çalışan arkadaşlarımız şimdi sonuç alacaklar. Türkiye'nin markaları şu anda filizleniyor. 200 civarında markamız yakından dünya arenasında ses getirecek.

 

 

İsraf için söyleyecek sözünüz varsa buyurun

 

 

Son dönemde başta gıda olmak üzere “İSRAFA DUR” demek ve farkındalık oluşturmak için çalışmalara hız verildi.

 

Yarın da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İstanbul Sanayi Odası, Yemek Sanayicileri Federasyonu, Güvenilir Ürün Platformu, Türkiye'de İş Dünyası dergisinin katkılarıyla önemli bir etkinlik düzenliyor.

 

18 Aralık Çarşamba saat 10.00 başlayacak toplantı, İstanbul Sanayi Odası Meclis Salonu'nda düzenlenecek.

 

Şahin iki önemli ismi bir araya getirdi ekonomiyi konuşturdu

 

Toplantıya ev sahipliği yapan TOBB Hizmet Sektör Meclisi Başkanı Hüseyin Bozdağ, "Gıda İsrafında Farkındalık" konusunda sözü olan herkesi beklediklerini özellikle belirtiyor.

 

Ayrıca toplantıda İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar ve İBB Başkan Danışmanı Mehmet Çakıroğlu, gıda israfı farkındalığının kazandırılmasına yönelik çalışmaları anlatacak.

 

 

 

Celal Toprak'ın önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.