Ürün Konseyleri Zirvesi ile bir ilke imza attılar

A -
A +

Geçtiğimiz cuma günü Mersin’de çok önemli bir zirve yapıldı. Türkiye’de tarımın nabzını tutan 9 ürün konseyi Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da katılımı ile Mersin’de bir araya geldi.

 

İbrahim Yumaklı, bir gün sonra gazetemizin konuğu oldu. Uçakta gelirken Yazı İşleri Buluşması’nda önemli açıklamalar yapacağını söylemişti. Yaptı da…

 

Ürün Konseyleri Zirvesi ile bir ilke imza attılar

 

Mersin Ticaret Borsası ve Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir Ürün Konseyleri Zirvesi’ne ev sahipliği yaparak bir ilke imza attı ve tarım için çok önemli bir buluşmanın gerçekleşmesini sağladı.

 

Ürün Konseyleri Zirvesi ile bir ilke imza attılar

 

Bakan Yumaklı, konsey başkanlarını tek tek dinledi. Hepsinin görüşlerini aldı. Notlar aldı ve noktayı şu şekilde koydu:

 

- Bu buluşmaları 4 ayda bir yapalım…

 

Evet, artık 4 ayda bir ürün konseyleri bir araya gelecek. Tarım ile ilgili yapılanlar konusunda olumlu olumsuz görüş belirtecekler.

 

Müthiş bir gelişme… Tarım gibi yaygın ve artık stratejik bir sektör olduğu konusunda görüş birliğine varılan bir konuda bu adımın atılması tarihi bir gelişme olarak görülmeli.

 

Ürün konseyi başkanlarını dinledikten sonra şu noktaların altını çizdi İbrahim Yumaklı:

 

* Ürün konseyleri toplantılarını belli bir periyoda bağlamak bize çok şey katacak. Altını çizmek istiyorum tekrar; asıl önemli olan yarındır. Yarınları konuşacağız bu toplantılarda.

 

* Tarımın kapsama alanına giren gıda konusunun, gıda arz güvenliği konusunun artık ülkelerin millî güvenlik meselesi olduğuna dair hiç kimsenin herhangi bir şüphesi yok. Güvenilir gıdaya ilişkin çalışmalar tek bir platformdan görülebilecek.

 

 

Mersin 10 tarım ürününde lider

 

 

Ürün Konseyi Zirvesi’nde Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da önemli noktaların altını çizdi ve kente ilişkin şu bilgileri paylaştı:

 

“Mersin'de 100'ün üzerinde tarım ürünü yetişiyor. Hayvancılık da yapılıyor, arıcılık da… Akla gelebilecek tarım ve hayvancılıkla ilgili bütün başlıklarda ilimizde muhakkak bir faaliyet var. Mersinimiz 50 üründe ilk 10'da, 30 üründe ilk 3'te ve 10 üründe de ilk sırada yer alıyor.”

 

Ürün Konseyleri Zirvesi ile bir ilke imza attılar

Tarımın millî takımı gibiler

 

 

Ürün konseyi başkanları ile buluşma Türk tarımı ile buluşma anlamına geliyor. Başkanlar her 4 ayda bir bu toplantıların yapılması konusunda oy birliği ile karar aldı. Ev sahibi Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir herkesle tek tek ilgilendi. Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı da olan Özdemir, bu konuda da ayrıntılı bir sunum yaptı ve ithalatın önünü kesmenin formülünü paylaştı. Güvenilir Ürün Platformu’nun koordinesinde yapılan Zirve’de adeta tarım masaya yatırıldı.

 

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, buğday ile ilgili doğru bilinen yanlışlar konusunda çalışmalar yapacaklarını söyledi.

 

Ulusal Çay Konseyi Başkanı Yusuf Ziya Alim ile Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük, bu ürünlerin yerel halk için önemini de anlattı.

 

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Hamit Can sıkıntıları dile getirirken, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz turunçgil konusunda Ar-Ge çalışmaları yapılması gerektiği söyledi.

 

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, Türkiye’nin zeytinde dünya ikincisi olduğu söyleyerek atılması gereken adımlar konusunda bilgi verdi.

 

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık da acil atılması gereken adımlar konusunda önerilerini sundular.

 

Bu arada Zirve’nin en çarpıcı konuşmalarından birini Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem’in yaptığının altını çizelim.

 

Ürün Konseyleri Zirvesi ile bir ilke imza attılar

Ben kazandığımda kaybeden olmaz

 

 

Bu yıl Almanya’daki İş Dünyası Zirvesi’ne Kemal Şahin ev sahipliği yapmıştı. Yaptığı konuşmada Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Almanya temsilcisi olarak projelerini anlatmıştı.

 

Projelerini bir bir hayata geçiriyor. Ve Kemal Şahin’in bu görevi neden üstlendiğini de şimdi daha net anlıyoruz.

 

Kemal Şahin, hem Almanya’daki Türk girişimcilerin önünü açmaya çalışıyor hem de Türkiye ile Almanya arasında ekonomi ile ilgili köprü oluşturmanın gayreti içinde.

 

Bunun için ilk olarak bizim Zirve’de önemli mesajlar verdi. Ve her şehirde bir temsilci görevlendireceğini söyledi.

 

Yaptı da… İşte DTİK Almanya Şehir Temsilcileri…

 

* Jacqueline Bakır Brader (Bremen), Ömer Faruk Şafak (Düsseldorf), Mehmet Kocagöl (Frankfurt), İrfan Gündoğan (Hamburg), Turgay Cahit Ağrı (Kiel), Nurdan Ertoğan (Köln), Hakan Balcılar (Stuttgart).

 

Temsilcileri görevlendiren Şahin, sonra da bu kentlerde toplantılar yapılacağını duyurmuştu. İlk toplantı Stuttgart Şehir Temsilcisi Hakan Balcılar’ın ev sahipliğinde yapıldı.

 

Stuttgart’ın önde gelen Türk kökenli iş insanları, sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantıya Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak Kaçar’ın ve Ticaret Ataşesi Oya Demirkan da katıldı. Toplantı ile ilgili Kemal Şahin şu bilgileri verdi:

 

“Herkes DTİK seçimlerine neden girdiğimizi ve kazanmak için neden büyük çaba harcadığımızı sormuştu. İşte cevabı… Almanya’da adım adım ilerliyoruz. Benim kazandığım yerde kaybeden olmaz. Kurultay’a 4 bin iş insanı katılmıştı. Gelecek yıl bu katılımın en az üçtü birinin Almanya’da olmasını hedefliyoruz. Herkesi DTİK’e üye olmaya davet ediyoruz. Sadece para kazanmak sizi her zaman mutlu etmez. Sosyal işler ve hayır işleri size daha büyük mutluluk ve manevi tatminler sağlar. Çevreniz ve bilginiz artar.”

 

DTİK Stuttgart Şehir Temsilcisi Hakan Balcılar ile de konuştuk. Şu bilgileri verdi:

 

“Toplantıya Rober Bosch GmbH, Porsche AG, Daimler Benz AG, Audi AG Türkisches Forum temsilcileri de katıldı. Bu bizim için çok önemli. DTİK’te Başkanımız Kemal Şahin’in önderliğinde bu yılın başından itibaren çalışma yapıyorum. DTİK’in kapısı Almanya’da yaşayan bizler ve dostlarımız için, kısaca herkes için açıktır. Almanya ile ikili ticaret hacmimiz 2023 yılında 55 milyar dolara ulaşmıştır. Bu sene 60 milyar dolar bekliyoruz. Türkiye’de 8 binden fazla Alman firması faaliyet gösteriyor.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.