Yabancı yatırımcıyı ikna turlarının ilk işaretini aldık

A -
A +

◾️Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni yatırımların önünü açmak ya da yatırım yapacaklara kaynak sağlanmasının yolunu açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Peki, bu çalışmalar özellikle finans sektöründe nasıl karşılanıyor?

 

Yeni para ve yatırımın Türkiye’ye girdiğini veya gireceğinin bilgisini en iyi onlar biliyor.

 

Doğal olarak soralım istedik… Geçtiğimiz günlerde Amsterdam’da dünyanın en önemli finans zirvelerinden birine katılan ve çıkardıkları kart nedeniyle Türkiye’deki gelişmelerin nabzını tutan genç bir isme, İninal Yönetim Kurulu Üyesi Yeliz Tuğçe Balcı’ya sorduk…

 

Yabancı yatırımcıyı ikna turlarının ilk işaretini aldık

 

Cevap bize ilginç geldi. Aktaralım:

 

-Görüşmelerin tabii ki etkisi ve katkısı oluyor. Ancak bu görüşmeler daha uzun vadeli etki yapacak. Mesela geri dönüşü bir yılı bulabilir. Ama görüşmeler nedeniyle şirketlerin işi kolaylaştı. Mehmet Şimşek Türkiye’deki gelişmeleri anlattıkça yabancı şirketlerin ve finans kuruluşlarının Türkiye’ye olan ilgisi artıyor. Mesela bize Amsterdam’da “Siz fintech sektöründe dünyanın liderlerinden biri olacaksanız” dedi. Biz bunu pratik olarak da görüyoruz. Bizim sektörde çok sayıda firmaya yabancılar talip oluyor. Ama Bakan Şimşek’in görüşmeleri ve anlatımı esas olarak doğrudan yatırıma ancak bir yıl sonra dönmeye başlayacak. Önce “bakalım programın arkasında duruyorlar mı?” sorusuna cevap bekliyorlar. Sonra da Türkiye’de o sektörün analizini yapacaklar. Bu da uzun bir süre alıyor.

 

Yatırımcıların en çok ilgi gösterdikleri sektörlerden birinin de ödeme sistemleri olduğunu belirten Yeliz Tuğçe Balcı şu önemli bilgiyi de aktardı:

 

-Resmî bilgilere göre Türkiye’de 845 fintech şirketi bulunuyor. Farklı işlevleri yerine getiriyorlar. Ama ödeme sistemlerinin gelecekte basit, teknolojik ve maliyetsiz olması çok önemli. Biz bu konuda iddialıyız. Bu alanda başkaları da olacak tabii ki… İyi olan kazansın diyoruz.

 

 

Ürün güvenliği çok öne çıktı

 

 

◾️Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Naci Topsakal’ın ev sahipliğinde çok önemli bir konuyu tartışıyoruz.

 

Ürün güvenliği… O günlerde çok önemli değil gibiydi. Ama bugün çok önemli hâle geldi.

 

Önemini ilk olarak Ticaret Bakanlığı kavradı. O toplantıda Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak bu kavramın yerleşmesine önderlik yapacaklarını söylemiş ve ilk adımın atıldığı müjdesini vermişti. O ilk adım bugün farklı bir noktaya gelmiş durumda.

 

İstanbul Ticaret Borsası’nın düzenlediği Borsa Meydanı’nda Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Hakkı Karabörklü konuşmacıydı. Yani Ticaret Bakanlığı bu konuya önderlik etmişti. Hakkı Karabörklü’nün varlığı ve etkinliği bu önderliğin en önemli göstergesiydi. İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap da ilk sözü Karabörklü’ye verdi. Hakkı Karabörklü, herkesin can kulağı ile dinlediği şu mesajı aktardı:

 

-Özellikle ihraç ürünlerimizde yükümlülüklerimizi yerine getirerek AB mevzuatına göre üretilen ürünlerin yanıltıcı bilgi ve zararlı ilaç içermemesi için denetimlerimizi sıkı bir şekilde yapıyoruz.

 

 

KKTC’de üniversite tercihini de konuştuk

 

 

◾️Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde İhlas Medya Grubu olarak düzenlediğimiz ekonomi buluşmalarında eğitime daha fazla dikkat çekilmesi gerektiğini belirtmiş okurlarımız.

 

Haklılar… Çünkü Ada’daki en önemli sektörlerden biri eğitim. Turizm ve emlak kadar önemli… Hatta daha da önemli.

 

Etkinliğin ikincisini bu nedenle Girne Amerikan Üniversitesi’nde gerçekleştirdik. Bize ev sahipliği yapan Girne Amerikan Üniversitesi Türkiye Tanıtım ve Pazarlama Koordinatörü Simge Özekler Erdal da eğitim konusuna dikkat çekti ve şu bilgileri paylaştı:

 

Yabancı yatırımcıyı ikna turlarının ilk işaretini aldık

 

-Ada için eğitim çok önemli. Girne Amerikan Üniversitesi 1985 yılında ilk oldu ve kuruluşunu açıkladı. Tam 40 yıl oldu kurulduğumuzdan bu yana. Yani 40 yıllık üniversiteyiz. 40’ıncı yılımızı çeşitli etkinliklerle kamuoyu ile paylaşacağız. O günden sonra hep ilklere imza atmaya çalışıyoruz. Binlerce öğrenci mezun oldu ve hâlen binlercesi okuyor. Dünyanın her yerinde öğrencilerimiz var ve önemli görevlere gelmeye başladılar ülkelerinde. Özellikle Türkiye’deki mezunlarımız çok önemli görevlerdeler. Bununla gurur duyuyoruz. Yine bir ilke imza attık. Biz bir global üniversiteyiz. Girne dışında dünyanın 7 ülkesinde daha varız. ABD’de de Sri Lanka’da da okumanın ayrıcalığını sunuyoruz.

 

Simge Özekler Erdal aileden eğitimci… Eğitimi her alanda çok iyi biliyor. Verdiği örnek çok önemli. ‘Global üniversite olmak…’ Bana ilk olarak eğitimin duayen isimlerinden Enver Yücel söylemişti bu kavramı. O günden bu yana çok önemsiyorum. Eğitimin genç kuşak temsilcisi olarak Simge Özekler Erdal da bu konuya dikkat çekiyor. Bugün yarın tercih dönemi başlayacak. Üniversite tercihi ile ilgili gençlerin ve onların ailelerinin bu öneriyi dikkate alması çok önemli.

 

 

Küresel pazarda rekabeti konuşmaya davet ediyoruz

 

 

Yabancı yatırımcıyı ikna turlarının ilk işaretini aldık

 

◾️Cihangir Fikri Saatçioğlu DEİK’in önemli isimleri arasında yer alıyor. Hâlen Tacikistan İş Konseyi Başkanlığını yapıyor. Bu yoğun tempo içinde bir de “Küresel Pazarda Rekabet” başlığı ile kitap çıkardı. Tecrübelerini anlatıyor. Kitaba e-İhracat ve dijitalleşme konusunda Türkiye’nin en önemli isimleri arasında yer alan Gökhan Akar’ın bilgileri de katıldı. Ve çok önemli bir etkinlik düzenlendi. Bugün saat 16.00’da Kanyon’da yapılacak buluşmaya bu konularla ilgili herkesi davet ediyorlar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.