TL'ye güven korkma sen!

A -
A +

Türk lirası tarih yazıyor! Merkez Bankası'nın rezervleri rekora koşuyor. Brüt rezervler 157,9 net rezervler 67,8 milyar dolara çıktı. Swap hariç net rezervler 3 milyar dolarlık artışla 46,7 milyar dolar oldu. 2025 yılında tamamen sonlandırılacak olan Kur Korumalı Mevduat 1 haftada 21 milyar liralık düşüşle, 1,1 trilyon liraya geriledi. Merkez Bankasının yabancı para ticari krediler için %1,5’luk aylık büyüme sınırını yüzde 1’e indirmesi sonrası döviz kredi hacmi 167,6 milyar dolara geriledi. 1 yıl önce 176 milyar dolar olan yerli yatırımcıların döviz hesapları 163 milyar dolara indi. Türk lirasıyla dış ticaret, 1 yılda yüzde 37,5 artarak 1 trilyon 129 milyar liraya ulaştı...

 

Bir ülkenin parası değer kazanıyorsa, ekonomisi düzgündür. TL'nin reel değeri aralık ayında 4 yılın zirvesine çıktı. Merkez Bankası rakamlarına göre, TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 67,12 seviyesine yükseldi. ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru ise 96,65 ile zirvede. Türk lirasının reel değerini gösteren endeks Şubat 2021'den beri en yüksek seviyede. Döviz yatırım aracı olmaktan tamamen çıktı. 

 

Merkez Bankası'nın lirayı yönetme stratejisi, yatırımcıların dünyanın en kârlı carry trade'inden daha fazla yararlanmasına zemin hazırlıyor. Ekonomi yönetimi, liranın enflasyon oranından daha az güç kaybetmesi anlamına gelen "reel değerlenme" politikası izliyor. Amaç, zayıflayan bir para biriminden kaynaklanan fiyat baskılarını en aza indirmek. Türk Lirası geçen yıl dolar karşısında nominal olarak yüzde 16 değer kaybederken, 2007’den bu yana en büyük kazancı elde etti. TÜFE 2024 yılında %44,38 yükseldi. TL tahvillerden %50 fazla faiz kazanabilen yabancılar için büyük kazanç oldu. Geçtiğimiz altı ay boyunca dolar cinsinden borçlanıp lira cinsinden carry trade'lere yatırım yapan yatırımcılar ortalama %15 getiri elde etti. Bu oran, bir sonraki en yakın rakip olan Arjantin pesosuna yapılan yatırımların getirisinin neredeyse iki katı. İşte bu yüzden döviz piyasasında kurlar âdeta yerinde sayıyor. Yabancı yatırımcılar rahatlıkla dolar bozdurup Türk tahvili alıyor. Zira kurların artacağı endişesi yok. Bank of America’nın 2025 sonunda doların 41 lira olacağını tahmin etmesi, TL karşısında %16 prim yapacağını gösteriyor. Yani kurlardaki artış beklenen %21’lik TÜFE’nin 5 puan altında kalacak. 

 

Kurlarda oynaklık yok denecek kadar azaldı, piyasa âdeta yerinde sayıyor. Diğer taraftan Ticaret Bakanlığı başkanlığında TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD’ın da yer aldığı 16 oda ve sivil toplum kuruluşu yetkilileri, Suriye’deki fırsatları konuşarak şirketlerin bu sürece hazır olması yönünde karar aldı. ABD yaptırımlarının 6 ay süreyle kalkacak olması büyük ticari fırsat sağlayacak. Gıda, inşaat, yapı sektörleri ilk pozitif etkiyi hissedecek. Un, bakliyat, hububat gibi gıda ürünleri, kablo, demir, çelik, çimento, altyapı ürünleri ihracatta başı çekiyor. İthalat tarafında yağ, pamuk ürünleri ön plana çıkıyor. Öncelikli yatırım alanı konut stoku, su ve elektrik altyapısı, ulaşım, olacak.

 

Yeniden imar sürecinde Türk müteahhitlik, mühendislik firmaları büyük anlaşmalara imza atacak. Enerji, sağlık birinci derecede önemli alanlar, ilk etapta Şam Havaalanı ayağa kaldırılacak. Suriye’yi 61 yıllık zulümden kurtardık. Şimdi ilk hedef terör yuvalarını tamamen yok ederek İran ve Rusya’dan sonra ABD’yi de bölgeden uzaklaştırmak. Trump’ın bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verdiği açık çeki sonuna kadar kullanacağız. Artık bizi kimse durduramaz. Terör ya bitecek ya bitecek...

 

 

 

Necmettin Batırel'in önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.