Avrupa Birliği Komisyonu raporu: Türkiye, AB için kilit bir ortak ve aday ülkedir. Türkiye ile iş birliğine dayalı ve karşılıklı fayda sağlayan bir ilişkinin geliştirilmesi AB’nin stratejik çıkarınadır. Dış politikada '360 derecelik stratejik bakış açısını' sürdüren Türkiye, AB üyeliğine bağlılığını sürdürmektedir. Diplomatik, ekonomik, güvenlik ve savunma alanlarında kapsamlı bir vizyon benimseyerek ortaklıklarını çeşitlendirmiş ve stratejik özerkliğini ortaya koymuştur. Bu değerlendirme AB’nin Türkiye’ye ne kadar önem verdiğini net biçimde ortaya koyuyor. Enflasyonun düştüğüne artık herkes inandı. Merkez Bankasının ekim anketine göre hane halkı TÜFE beklentisi 2,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Enflasyon beklentilerinde tüm gruplarda gerileme var. Orta vadeli programda %25 olarak belirlenen 12 ay sonrası yıllık enflasyon yüzde 27,4 olacak. Ekonomik güven endeksi ekimde 98’e yükselerek 5 ayın zirvesinde... Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 102,2 değerine, hizmet sektörü güven endeksi 114,2 değerine, perakende ticaret sektörü güven endeksi 110,7 değerine çıktı. 100’ün üzerindeki rakamlar iyimserliğin güçlendiğini gösterir. Güven çok önemlidir. Tüketicinin güveni arttığı için rahat harcama, iş dünyasının güveni arttığı için bol üretim yapıyor.
Dış ticaret açığı 5 milyar 129 milyon dolar oldu. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı eylül ayında 383 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde dış ticaret açığı yüzde 31,1 azalarak 87 milyar 664 milyon dolardan, 60 milyar 430 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 76'ya yükseldi. İhracat 9 ayda 191,7 milyar dolar, ithalat 252,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatta, 2024 Eylül ayında imalat sanayinin payı yüzde 94,5 oldu. Merkez Bankasının toplam döviz rezervleri 159,4 milyar dolara tırmandı. Net rezervler 61 milyar dolar oldu. Merkez Bankasının uluslararası rezerv pozisyonundaki bu artış, ülkenin dış finansal güvenliği için büyük önem arz ediyor. Dolar 34 TL’de demir attı. Cumhurbaşkanı kararıyla Türk lirası mevduat ve fonlarda stopaj oranı artırıldı. 6 ay vadeli mevduatta stopaj yüzde 7,5’ten yüzde 10’a, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5’ten yüzde 7,5’e yükseltildi. Yıldan uzun vadelerde ise yüzde 2,5’ten yüzde 5’e yükseltildi. Düzenleme 31 Ocak 2025’e kadar geçerli olacak. Bu gelişme karşısında mevduat faiz oranları düşecek. Böylece her ne kadar merkez bankası faizleri politika kararlarıyla indirmeye başlamamış olsa da bu hamle mevduat faizlerinde fiilî bir indirim sağlayacak.
Uluslararası kredi kuruluşu Standard and Poor’s, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak "B+"dan "BB-"ye çıkardı. Bu seviye, spekülatif özelliklere sahip. Kısa vadede tehlikede değil menkul kıymet ise, yatırım yapılabilir seviyenin altında ama zamanında ödeme mevcut veya diğer spekülatif kıymetlerden daha az tehlikede. Bu not seviyesi ile uluslararası fonların hisse senedi ve tahvil alımı için büyük kapı açılmış oluyor. Bundan sonra BB ve BB artı notlarına ulaştıktan sonra BBB eksi ile yatırım yapılabilir ülke notuna kavuşacağız. Yani zirveye 2 var...
S&P'den not artışı piyasalara güç verecek. S&P bu kararıyla Fitch ile aynı hizaya gelmiş oldu. Enflasyon düşüyor, cari açık daralıyor, rezervler tarihî zirvesinde, kredi notumuz artıyor, hükûmet ekonomide tarih yazıyor, muhalefet PKK bataklığında boğuluyor!..
Hocam hisseler uçacak dediniz,Not arttırımından sonra 2 aydır yerinde sayıyor. Hatta geri geri gidiyor.