Türk sporunu 2028 Olimpiyat Oyunları’nda “çoğunlukla 2024’ün mağlup başkanları” götürecek…
Yazımın başlığına bakıp; “2028’in gelmesi ne demek, neden uyanmalıyız” sorusunu soracak çok okuyucum olacaktır.
“2028”; Los Angeles’ta yapılacak olimpiyat oyunlarının tarihidir…
“Uyanmalıyız” sözü ise, 2024 Paris Olimpiyatı’nda “aldığımız kötü sonuçların “bir benzerini” bu olimpiyatta almamamız için” bir uyarı çağrısıdır!..
Bu kötü sonuçlarla ilgili olarak, olimpiyat dönüşü, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak “Federasyonlara her türlü imkân verildi, ancak başarılı olamadılar, başarısız olanlara da hesap sorulacağım” demişti.
Ne var ki, bir yıl geçti, “böyle bir hesabın sorulduğunu” ne duyduk, ne okuduk. Sadece bir; bazı federasyonlarda seçimler yapıldı; çoğunda “gene aday olan” başkanlar, “yeniden” seçildi!..
Ve de… Spor Bakanımızın “hesap sorulacak” sözü havada kaldı; Türk sporunu 2028 Olimpiyat Oyunları’nda “çoğunlukla 2024’ün mağlup başkanları” götürecek…
Sadece iki; Türk Millî Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı yenilendi, Uğur Erdener gitti, “eski voleybol başkanlarından” Ahmet Gülüm geldi.
2028 Olimpiyatlarında atletizm, basketbol ve jimnastikten, badminton, binicilik ve dalga sörfüne kadar 35 spor branşında yarışmalar olacak.
Ve olimpiyat tarihinde ilk defa “kadın sporcu sayısı erkek sporcu sayısından” fazla olacak…
Biz bu “35 spor branşının kaçında gideceğiz” Los Angeles’a, kafilemizde kaç kadın sporcumuz, kaç erkek sporcumuz olacak ve de “kaç yönetici?..
Olimpiyatın sloganı, sporun aslını duyurmaktadır; “Citius, Altius, Fortius – Communiter / Daha Hızlı, Daha Yüksek, Daha Güçlü – Birlikte”
Modern olimpiyatların kurucusu Fransız Pierre de Coubertin’in, sonradan “Olimpiyat inancı” olarak kabul edilen ünlü sözü de, hiç unutulmayacaktır; “Olimpiyatlarda önemli olan kazanmak değil, katılmaktır; tıpkı hayatta olduğu gibi önemli olan zafer değil mücadeledir.”
Aslında altını çizeceğim bir husus var; “Olimpiyat sporu” demek, aslı ile “Atletizm” demektir!..
Tablo ve gerçek bu iken, 2028 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’na üç yıl kala, Türkiye ne yapıyor, ne yapmalıdır” sorusunun cevabını, Spor Bakanımız TMOK’tan ve katılacağımız branşların federasyon başkanlarından sormalı, hazırlık planlarını istemeli… Hem bakanlık, hem de genel müdürlük kademesinde “uzmanlardan ‘denetleme kurulları’ kurmalı”; sporumuzu, 2028 öncesinde, 2024 öncesi yapılan hata ve eksiklerden arındırmalıdır!..
“Ata sporumuz” denilen güreşten ve de “Sporların anası” atletizmden başlayarak!..
Öcal Uluç'un önceki yazıları...