Allah'ın kullarına iyilik etmek...

A -
A +

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Kim bir mümini ferahlatırsa, Allahü teâlâ da kıyamette onu ferahlatır."

 

 

 

Allahü teâlânın kullarına iyilik yapmak, onların sıkıntılarını gidermek, onlara yardımcı olmak çok kıymetlidir. Hasta ise ziyaretine gitmek, giyeceği yoksa elbise vermek, aç ise doyurmak, susuz ise su vermek çok sevaptır. İyilik eden, kendine iyilik etmiş olur. Onun için ecdadımız, "İyilik eden iyilik bulur", "İyilik et, denize at, balık bilmezse Hâlık bilir" demişlerdir. Bilhassa yapılan iyiliklere kat kat karşılığının verildiği ramazan ayında ve bayramda fakirlere, muhtaçlara, yoksullara zekâtlarımızı, fitrelerimizi ve sadakalarımızı vererek onları rahatlatmak, çok dua almaya vesile olur. Sevgili Peygamberimiz, insanların en cömerdi idi. Ramazan ayında, elinde ne varsa yoksullara dağıtırdı. O hâlde akıllı mümin, elinden geldiği kadar iyilik etmelidir.

 

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

 

(İnsanların en iyisi, onlara faydası çok olanıdır.) [Kudai]

 

(Darda kalana kolaylık gösterene, Allahü teâlâ da dünya ve ahirette kolaylık gösterir.) [Müslim]

 

(Din kardeşinin bir işini yapmak için gidenin, her adımında 70 günahı affedilir ve 70 sevap verilir. O iş bitene kadar, böyle devam eder. İşi yapılınca, bütün günahları affedilir.) [İbni Ebiddünya]

 

(Cennette öyle köşkler vardır ki, içinde bulunan kimse, her dilediği yeri görür ve dilediği her yere kendini gösterir.) Ebû Mâlik-il-Eş’arî, yâ Resûlallah! Böyle köşkler kimlere verilecektir dedi. (Tatlı sözlü, eli açık ve herkesin uyuduğu zaman Allahü teâlânın varlığını, büyüklüğünü düşünen ve Ona yalvaranlara verilecektir.) [Et-Tergib vet-Terhib] 

 

İslam âlimleri buyuruyor ki:

 

“Bir Müslümana elbise almak, ayakkabı vermek de yine iyiliktir. Fakat iyiliğin azı var, çoğu var. En faydalı iyilik, birinin Cehennemden kurtulmasına vesile olmaktır. Bütün bu iyilikler, Allahü teâlânın kullarını ateşte yanmaktan kurtarmak yanında, deryada bir damla değildir.” Dünyalık iyilikler, insanı üç beş günlük dünya hayatında biraz rahatlatır, sıkıntısını giderir. Hâlbuki birinin Cehennemden kurtulmasına vesile olmak, sonsuz iyiliktir.

 

Nitekim büyük âlim ve evliya İmâm-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki:

 

“Bu zamanda yapılacak en kârlı, en faydalı iş, insanları, sonsuz felâketten kurtarmak için çalışmaktır.”

 

Onun için, bir kimseye yapılacak en büyük iyilik, ona, doğru îmânı yani Ehl-i sünnet vel cemaat itikadını, farzları, vacipleri öğretmek veya öğrenmesine vesile olmaktır. Bunun yolu da, itikadını düzeltmesi, dinini doğru öğrenip yaşaması için, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarından insanlara vermektir.”

 

İslam âlimlerinden ve evliyanın büyüklerinden Muhammed Masum hazretleri buyuruyor ki: "Ömür kısadır. Sonsuz olan ahiret hayatında, insanın karşılaşacağı şeyler, dünyada yaşadığı hâle bağlıdır. Akıllı olan, ileriyi görebilen bir kimse, kısa olan dünyada, hep, ahirette iyi ve rahat yaşamaya sebep olan şeyleri yapar. İnsanlara hizmet etmek için çalışır. İnsanlara, Allahü teâlânın kullarına iyilik etmek, ahirette azaptan kurtulmaya ve Cennet nimetlerinin artmasına sebep olur..."

 

 

 

Salim Köklü'nün önceki yazıları...