Artweeks Istanbul yarın kapılarını açıyor

İstanbul, baharla birlikte önemli sanat organizasyonlarına ev sahipliği yapmaya başlıyor.
MURAT ÖZTEKİN - Güncel Türk sanatının dikkat çeken organizasyonları arasında yer alan Artweeks Istanbul da XI. edisyonunda farklı bir konseptle sanatseverlerle buluşacak.
Bu sene sanat dünyasına farklı bakış açısı sunmaya hazırlanan faaliyet, Fulya'daki The Ritz-Carlton Residences İstanbul B Blok'ta "Artweeks Solo" adıyla düzenlenecek. Böylece her sanatçı ve galeriye özel alanlar ayırılıp samimi bir atmosfere imkân tanınacak. Yarın ön gösterim ile kapılarını sanatseverlere açacak olan Artweeks Istanbul'un XI. edisyonu, 14 Nisan'a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Bilgili Sanat ve Sabiha Kurtulmuş tarafından düzenlenen faaliyet, Türkiye'nin önde gelen sanatçı ve galerilerini, koleksiyonerler ve sanatseverlerle buluşturacak.
Gazetemizin sorularını cevaplayan sanat danışmanı Sabiha Kurtulmuş, "Akaretler'de başlayan Artweeks'i hiçbir zaman hesap ve kurguyla hazırlamadık. Profesyoneller amatör bir ruhla bir araya gelerek mekânların içerisine girdi. Bu sergileme şekli ise çok sevildi. Çünkü birbirine geçmiş Osmanlı evleri, çok samimi bir hava oluşturdu. Ücretsiz olarak herkesin sanatla buluşmasını sağlıyoruz" diyor. Artık organizasyonun "solo" vurgusuyla Fulya'da devam ettiğini hatırlatan Kurtulmuş, "Burası daha önce Taviloğlu Koleksiyonu'nun sergilendiği 6 bin metrekarelik bir yer. Mekânı gezdiğimizde bu yıl küçük küçük sergiler yapabileceğimizi düşündük. Solo yani kişisel sergilerle bağımsız sanatçıların da kendilerini gösterebilmelerini sağlamak istedik. Sanatseverlere 'Gelin beş gün boyunca sevdiğiniz sanatçıların son dönem eserlerini size sunalım' diyoruz" ifadelerini kullanıyor.
SANATTA FİYATLAR YÜKSELDİ, DOYUMA ULAŞILDI
Geçen sene global sanat piyasasında negatif bir tablo oluştuğunu söyleyen Kurtulmuş, "Aslında piyasada bir dönüşüm var. Dünyaca ünlü isimlerin satışlarında bir gerileme görülüyor. Çünkü fuar sayısı arttı, fiyatlar çok yükseldi ve bir doygunluğa ulaşıldı. Sotheby's gibi müzayede evlerinin satışları da son iki senedir yüzde 20 ila yüzde 40 düştü" şeklinde konuşuyor.
SÜRPRİZLERE AÇIK
"Bütün bunlara rağmen satışlar durmadı" diyen Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam ediyor:
"Gerçek koleksiyonerler yeniye daha meraklı; yatırım düşünmeden sevdiği sanatçıların eserlerini satın alıyorlar. Bu yüzden 50 bin doların altındaki işlerde hareketlilik devam ediyor. Sanatın en önemli özelliği sürprizlere açık olması. Sanatın zor zamanlarda da büyük bir işlevi var. 2025 yılında ise kişisel ilişkiler ve samimi yapıların geliştireceği satın almaların kuvvetli olacağını düşünüyorum."