Usta yazarın vefatının 31. yıl dönümü! Tarık Buğra’nın ‘tefrikaları’ gazete sayfalarında kaldı

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Usta yazarın vefatının 31. yıl dönümü! Tarık Buğra’nın ‘tefrikaları’ gazete sayfalarında kaldı
Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Tarık Buğra, edebiyat aşkıyla dolu kalbi ve samimiyetle kaleme alınmış eserleri sayesinde Türk edebiyatının hiç unutulmayan yazarları arasında bulunuyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Türkiye gazetesinde yazarlığa devam ederken 31 sene önce bugün yani 26 Şubat 1994 tarihinde hayata gözlerini yuman Tarık Buğra; “Osmancık” ve “Küçük Ağa” gibi meşhur eserlerinin yanı sıra gazeteler için de tefrika romanlar ve hikâyeler kaleme aldı. “Abaza Paşa’nın Rüyası”,“Şehir Uyurken”, “Yeşil Köşkün Lambası”, “Ölü Nokta”, “İnce Hesaplar”, “Ofsayt”, “Tetik Çekildikten Sonra” ve “Sonradan Yaşamak” Tarık Buğra’nın tefrika eserleri arasında yer aldı. Buğra’nın hayatından izler taşıyan tefrika eserlerinin önemli bir kısmı ise kitap hâline gelemedi.  

Usta yazarın vefatının 31. yıl dönümü! Tarık Buğra’nın ‘tefrikaları’ gazete sayfalarında kaldı - 1. Resim

GAZETECİLİĞİ HAMALLIĞIYDI

Hatice Bilen Buğra, eşinin vefat yıl dönümünde sorularımızı cevaplayarak Tarık Buğra’nın gazete nüshalarında kalan eserleri için hep hayıflandığını söyledi. Hatice Bilen Buğra “Tarık Buğra’nın gazetede yazdığı yıllarda, neredeyse bütün edebiyatçı-gazeteciler, hem gazeteye günlük yazılarını hem de roman, hikâye ya da şiir çalışmalarını birlikte sürdürdüler. Bu yazarlar, eserlerini kitaplaştırmadan önce gazetelerde tefrika ettirmek zorunda kaldılar. ‘Gazeteciliğim hamallığımdır’ deyişi o yüzdendir. Buğra, tefrika romanlarını sık sık hatırlar, ‘Ah, bir zamanım olsa da şunları yeniden ele alsam’ diye hayıflanırdı. Ne yazık ki, bunu yapmaya hiçbir zaman vakti olmadı; yalnızca ‘Aşk Esirleri’ni daha sonra yeniden ele alıp ‘Dönemeçte’ adıyla kitaplaştırdı” ifadelerini kullanıyor. Hatice Bilen Buğra, Tarık Buğra’nın samanlı teksir kâğıdına aldığı notlardan birinde “En önemli eserimiz daima yazacağımızdır” ifadelerini kullandığını da söylüyor. 

Usta yazarın vefatının 31. yıl dönümü! Tarık Buğra’nın ‘tefrikaları’ gazete sayfalarında kaldı - 2. Resim

İFLAH OLMAZ HÜZÜN

Buğra, eşi Tarık Buğra’nın vefatının ardından geçen 31 senenin kendisine düşündürdüklerini ise şöyle özetliyor: Kaybettiğim şeyin eşsizliğini, değerini, geride bıraktığı boşluğu ve onsuzluğun iflah olmaz hüznünü, kederini…

Usta yazarın vefatının 31. yıl dönümü! Tarık Buğra’nın ‘tefrikaları’ gazete sayfalarında kaldı - 3. Resim

UNUTULMAZ YAZAR

Hatice Bilen Buğra, eşinin niçin unutulmaz bir yazar olduğunu da şu sözlerle izah ediyor: Tarık Buğra, yaşadığı hayatın çeşitli safhalarını pek çok kişiden daha dolu ve bilinçli yaşamış, yaşadığı zamanın tarihi ile kendi kişisel tarihini aynılaştırmış, eserlerini okumadan yaşadığımız çağı anlayamayacağımız bir yazardır. Onu unutulmaz kılan da budur.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...