Dakikada bir kişi AIDS'ten ölüyor! HIV pandemisi yaşıyoruz

Dünyada yılda 1,3 milyon kişinin yeni HIV teşhisi aldığına dikkat çeken uzmanlar “Ölenlerin sayısı ise yılda 630 bin. Bugüne kadar 42 milyon kişi HIV/AIDS’ten öldü. Devlet düzeyinde tedbir alınmalı” diyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünya AIDS Günü yaklaşırken, HIV/AIDS’e ilişkin dünya ve Türkiye verileri de açıklandı.
HIV’le yaşayan kişilere tanı konulmasının virüsle mücadelede en önemli adımlardan biri olduğunu söyleyen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği HIV Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Asuman İnan “Virüs, ilk görüldüğü 1985 yılından bu yana 88 milyon kişiye bulaşmış, 42 milyon kişi kaybedilmiş, yılda 630 bin kişi bu yüzden ölüyor ve bunların bir bölümü de çocuksa sessiz bir HIV pandemisi yaşanıyor demektir. Türkiye’de HIV pozitif kişilerin yüzde 50’sinden fazlası virüs taşıdığını bilmiyor. Test yaptırılması ile ilgili toplumsal ‘damgalanma’ ortadan kalkmazsa bugün yılda 5-6 bin kişiye yeni teşhis konurken 2030’da bu sayının yılda 100 bine çıkmasından korkuluyor” dedi.
Prof. Dr. İnan “HIV tedavisi edildiğinde, öldürmeyen bir hastalık. Teşhis etme imkânları artırılarak tedavi edilirse HIV pozitif kişiler, başkalarına da bulaştırmadan hayatlarını sürdürebilirler” diye konuştu.

10 YILDA KATLANARAK ARTTI
Dünyada 40 milyon kişinin HIV virüsüyle yaşadığına işaret eden HIV Enfeksiyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak “Bu kişilerin 38,6 milyonu 15 yaş üzeri erişkin, 1,4 milyonu çocuk, yüzde 53’ü kadın, 5,4 milyon kişi hastalığını bilmiyor. Dünyada yeni teşhis alanların sayısı 1,3 milyon kişi. Ölenlerin sayısı ise 630 bin. Yani dakikada bir kişi HIV sebebiyle hayatını kaybediyor. 2010 ile 2023 yıllarını karşılaştırdığımızda alınan tedbirlerin etkisiyle bütün dünyada Afrika, Amerika ve Asya’da yeni teşhisler yüzde 39 azalmışken, Güney Amerika, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Orta Asya ve Doğu Avrupa’da yüzde 116’lara varan artışlar dikkat çekicidir. Ne yazık ki biz de artışın yüksek olduğu coğrafi bölgede yaşıyoruz. Aynı şekilde bu dönemde bütün dünyada ölümler yüzde 50 azalmışken, içinde bulunduğumuz Doğu Avrupa ve Orta Asya’da ölümler yüzde 34 artmıştır” dedi.

TÜRKİYE'DE 15 YAŞ GRUBUNDA BÜYÜK ARTIŞ VAR
Yeni HIV pozitif vakalarda 15 yaş grubundan itibaren önemli bir artış olduğunu söyleyen HIV AIDS Korunma ve Eğitim Derneği Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova “Bunun en önemli sebebi uyuşturucu kullanımı. Son dönemlerde ileri vakalar ve çocuklar gelmeye başladı. Bu noktada 15-19 yaş arasındaki ergenlere ve 20-24 yaş arasındaki üreme çağındaki kadınlara yönelik bilinçlendirme ve bilgilendirme faaliyetleri önemli. Çünkü bu dönemdeki HIV pozitif olan ancak virüs taşıdığını bilmeyen kadınlardan çocuklarına da bulaşabiliyor” uyarısını yaptı.
Avrupa HIV Farkındalık Haftası için “Birlikte HIV’den Güçlüyüz” çatısı altında hayata geçirilen “Ön Yargıları Dönüştürüyoruz, Geleceğe Umutla Bakıyoruz” projesi çerçevesinde yapılan toplantıda Türkiye’de HIV’le ilgili doğru bilinen yanlışlara dikkat çekildi.

BU YIL, 14 YAŞ ALTINDA SEKİZ ÇOCUK YENİ TEŞHİS ALDI
Türkiye’de maalesef yeni teşhislerin arttığına ve HIV pozitif kişi sayısının 40 bini geçtiğine işaret eden Prof. Dr. Fehmi Tabak “Bugüne kadar bildirilen olguların yüzde 55’i son 5 yılda, yüzde 85’i son 10 yılda teşhis almış. Ülkemizde katlanarak giden bir artış var. Bu yıl 0 yaş grubunda 1, 1-4 yaş grubunda 3, 5-9 yaş arası 2, 10-14 yaş arası 2 çocuğumuza tanı konmuştur. Yani 14 yaş altında 8 çocuk teşhis almıştır” diye konuştu.