Kalp krizleri arttı, risk faktörleri merak ediliyor! İşte kalbin sekiz gizli düşmanı

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kalp krizleri arttı, risk faktörleri merak ediliyor! İşte kalbin sekiz gizli düşmanı
Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Çürük dişinizin kalbinizi harap ettiğini biliyor muydunuz? Ya da migren ataklarınızın, aşırı egzersiz yapmanın, horlamanın… Prof. Dr. Nevrez Koylan, hepimizin yakından bildiği risk faktörlerinin dışındaki kalbi tüketen gizli riskleri sıraladı…

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Türkiye kalp ve damar hastalıkları, ölüm sebepleri arasında en üst sıralarda yer almaya devam ediyor. Son dönemde birbiri ardına duyduğumuz kalp krizi haberleri de dikkatini risk faktörlerine çeviriyor. Kalple ilgili bildiğimiz önemli risk faktörleri diyabet, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı ve obezite... Ancak akla ilk gelen risklerin yanı sıra daha az bilinen bazı sağlık problemlerinin de kalbi adeta kemirdiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkez Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan “Kalbi besleyen damar sistemi vücuttaki bütün aksaklıklardan etkilenir. Bu yüzden kalp sağlığı için bütün riskler iyi bilinmeli ve tedbir alınmalıdır” dedi. 

Diş ve diş eti hastalıkları: Diş eti hastalıkları özellikle periodontit, kalp hastalığı riskini artırabilir. Diş etindeki iltihap, bakterilerin kana karışmasına neden olabilir. Bu da vücutta yaygın bir iltihaplanmaya yol açarak bazı hastalıklara zemin hazırlayabilir. Buna karşın; dişler düzenli fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve diş muayeneleri ihmal edilmemelidir.

Migren atakları: Migren atakları sırasında damarlarda meydana gelebilen daralmalar sebebiyle özellikle auralı migrene sahip hastaların kalp problemleri yaşama ihtimali vardır. Migren tedavisi aksatılmamalı ve düzenli doktor kontrolleri geciktirilmemelidir. 

Uyku hastalıkları: Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun kesintilere uğramasıdır. Bu durum kan basıncını yükseltirken aynı zamanda oksijenin düşmesine yol açarak kalbe zarar verebilir. Bunun kilo kontrolüne dikkat edilmeli, uyku apnesi varsa tedavisi için bir sağlık merkezine başvurulmalı ve uyku rutinine önem verilmelidir.

Kötü bağırsak sağlığı: Milyarlarca bakteriye ev sahipliği yapan bağırsaklar, fiziksel ve ruhsal sağlık bütünlüğü için kritik öneme sahip. Ancak kötü beslenme, bağırsak sağlığını tehdit ederek vücuttaki iyi ve kötü bakteri dengesini bozabilir. Bu da başta kalp olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bunun için probiyotik, prebiyotik ve liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.

Aşırı egzersiz: Fiziksel egzersizler kalp sağlığı için genellikle faydalı olsa da aşırıya kaçılması durumunda özellikle de uzun mesafe koşuları gibi yüksek performanslı aktivitelerde, kalp üzerinde stres oluşabilir. Bunu engellemek için dengeli ve düzenli fiziksel aktivitelerin olduğu bir egzersiz programı tercih edilmelidir.

Hava kirliliği: Kirli hava, damar tıkanıklıklarına ve kan basıncında artışa sebep olabileceği için kalp hastalıklarını tetikleyen önemli faktörlerden biri. Bu sebeple hava kalitesi düşük olduğunda dışarda geçirilen zaman kısıtlanmalı ve kapalı alanlarda hava filtreleri kullanılmalıdır.

Stres: Kronik stres ve kaygı, pek çok sağlık probleminde olduğu gibi kalbi de büyük tehlikeye atar. Stres sebebiyle yükselen basınç kalp üzerinde ek yüke neden olur. Stresle başa çıkabilmek için nefes egzersizleri gibi stres yönetimi teknikleri denenmeli, kişi otokontrolünü sağlamakta zorlanıyorsa bir sağlık merkezine başvurarak uzman bir psikologdan yardım almalıdır. Yalnızlık ve sosyal izolasyon da stres hormonlarını artırarak kalp hastalıklarını tetikleyebilir. Buna karşın kişiler sosyal çevresinin zayıf olduğunu düşünüyorsa insanlarla kaynaşabileceği yeni hobiler deneyerek sosyal bağlarını güçlendirmeye çalışabilir.

Erken menopoz: 40 yaşından önce başlayan menopoz erken menopoz olarak adlandırılır ve bu durum kalp hastalıkları riskini artırabilir. Bunun nedeni, menopozla gerçekleşen östrojen seviyesindeki düşüşün damarları olumsuz etkilemesidir. Buna karşın; sağlıklı bir beslenme planı oluşturulmalı, düzenli egzersiz yapılmalı ve kontrollü hormon tedavisi için bir sağlık merkezine başvurarak doktor görüşü alınmalıdır.

Kalp krizleri arttı, risk faktörleri merak ediliyor! İşte kalbin sekiz gizli düşmanı - 1. Resim

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...