Oruç tutarken enerjiyi korumanın yolları

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Oruç tutarken enerjiyi korumanın yolları
Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Uzman Diyetisyen Ecem Ortasarı oruç tutan çalışanlar için enerjiyi korumanın yollarını anlattı.

ZİYNETİ KOCABIYIK -  Oruç tutan çalışanların gün içinde yaşadığı en önemli zorluğun “enerji düşmesi” olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Ecem Ortasarı çalışırken enerjiyi korumanın yollarını anlattı:

⚫ Sahur yapmayanların B vitamini düşebilir

Oruç tutan bazı kişiler sahura kalkmayıp günü yalnızca iftar ile geçirebiliyor. Ancak uzun süreli açlık, B vitamini yani enerjiden sorumlu vitamin grubunun eksikliğine yol açabilir. Gün içerisinde enerji düzeylerinde ani düşüşler ve odaklanma sorunları yaşanabilir. Sahurda peynir, yumurta gibi protein kaynakları, kan şekeri dengesini korumak için tam tahıllı ekmek, grissini gibi ürünler, yine liften zengin meyve-sebze tüketilebilir. Zeytin, tuzlu peynirler, baharatlı çorbalar, hamur işi gibi ürünlerse hem gün boyunca susuzluğa artırır hem de yeterli miktarda doygunluk sağlamaz. Sahura uzun bir vakit ayırmak istemeyenler ise yoğurt, yulaf, meyve, sağlıklı tohumlar ve kuru yemişlerle zenginleştirdikleri bir kase tercih etmeli ve yine bol su tüketmelidir.

⚫ Az su içmek hâlsizlik yapar

Ramazanda su tüketimi azalıyor. Oysa vücut ağırlığı başına 30-35 ml su tüketimi Ramazan ayında da devam ettirilmediği takdirde hâlsizlik gibi semptomlar ve tansiyon düşmesi yaşanabilirken metabolizma da ekstra yavaşlayabilir. Bunun için iftar ve sahurda 1-2’şer bardak su içilmeli; iftar ve sahur arasında ise vücudun su ihtiyacı tamamen karşılanmalıdır.

⚫ Gün içinde 20 dakika kestirin

Oruç tutarken gün içinde düşen metabolik hızı desteklemek için öncelik verilmesi gereken konulardan biri de yeterli ve kaliteli uykudur. Özellikle sahura kalkıp tekrar uyumak melatonin salınımında kesintilere yol açabiliyor. Gün içerisinde eğer imkân varsa 15-20 dakikalık bir kestirme yapmak enerjinin toparlanmasını sağlayabilir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...