Güneş'te çok büyük bir patlama meydana geldi! Jeomanyetik fırtınaya neden olabilir

Rus gökbilimciler, Güneş'te devasa bir plazma patlamasının meydana geldiğini duyurdu. Bilim insanları, önümüzdeki günlerde yeni patlamaların meydana gelebileceğini ve muhtemel jeomanyetik fırtınaların yaşanabileceğini öngörüyor.
Güneş, 25 Şubat 2025’te bu yılın en büyük plazma bulutunu fırlattı. Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, bu devasa kozmik olay Moskova saatiyle 01:00’den 10:00’a kadar gözlemlendi.
Bilim insanları, iki gün önce aynı aktif bölgede X2.0 seviyesinde güçlü bir parlama tespit edildiğini ve son plazma fırlatmasının da buradan kaynaklandığını belirtti. Şu an için bu olayın Dünya üzerinde doğrudan bir etkisi beklenmiyor, çünkü patlama Güneş’in arka tarafında gerçekleşti. Ancak,Güneş’in Dünya’ya bakan yüzeyindeki aktif bölgeler önümüzdeki 36 saat boyunca potansiyel bir risk oluşturmakta.
Güneş’te yaşanan bu tür patlamalar, uydu sistemleri, GPS sinyalleri ve elektrik şebekeleri üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bilim insanları, jeomanyetik fırtına riskine karşı gözlemleri sıkılaştırdı ve özellikle iletişim sistemlerinin bu süreçte etkilenebileceği konusunda uyarılarda bulunmaya başladı.
Güneş aktivitesi, 2025 yılına girerken dikkat çekici bir şekilde artmış durumda. 3 Ocak’ta da güçlü bir patlama yaşanmış, bu olay Dünya’da radyo sinyallerinde kısa süreli kesintilere yol açmıştı.
Şimdi ise bilim insanları, önümüzdeki günlerde yeni patlamaların meydana gelebileceğini ve muhtemel jeomanyetik fırtınaların yaşanabileceğini öngörüyor.
Öte yandan, Güneş'teki bu olağanüstü hareketlilik, yüksek enlemlerde göz kamaştırıcı kutup ışıkları oluşmasına da neden olabilir. Eğer yeni bir jeomanyetik fırtına meydana gelirse, Kuzey Işıkları'nı daha güney enlemlerinde bile görmek mümkün olabilir.
GÜNEŞ'TE GİZEMLİ SİYAH PATLAMA! BİLİM İNSANLARI ŞAŞKIN
Rus gökbilimciler, ayrıca Güneş’te son derece nadir görülen siyah bir plazma patlamasını gözlemledi. 22 Ocak’ta meydana gelen olayda, Güneş diskinin merkezinde hayalet gibi siyah bir yapı belirdi ve kısmen uzaya fırlatıldı. Bilim insanları, bu olağanüstü fenomeni "çok nadir, güzel ve biraz da garip" olarak tanımladı.
Gözlemlere göre, nötr hidrojen bakımından zengin soğuk bir prominans açığa çıktı ve Güneş'in koronasına doğru aktı. Yaklaşık üç saat boyunca manyetik çizgiler boyunca hareket eden siyah plazma bulutu, tamamen parçalanarak yok oldu. Görünüşü dramatik olsa da bilim insanları, bunun uzay havası veya Dünya üzerindeki iletişim sistemleri üzerinde bir etkisi olmayacağını belirtti.
Rusya Bilimler Akademisi’nden yapılan açıklamada, siyah rengin, plazmanın Güneş’in arka planından gelen kısa dalga boylu radyasyonu emmesi nedeniyle oluştuğu ifade edildi. Bu olayın ardından, Ocak ayı boyunca Güneş'te bir dizi güçlü patlama daha meydana geldi. 3 Ocak’ta 25 dakika süren güçlü bir parlama kaydedilirken, 4 Ocak’ta ise biri en yüksek sınıf X olmak üzere altı güneş patlaması yaşandı.