Türkiye’nin 3. santraline talip oldular! Çin’den Trakya’ya nükleer hamle

Çin’in Ankara Büyükelçisi Ciang Şüebin, Trakya’da inşa edilmesi planlanan 3. nükleer enerji santrali için müzakerelerin hızlandığını açıkladı. Çinli şirketlerin Türkiye’nin enerji dönüşümüne katkı sunmaya hazır olduğunu belirten Şüebin, “Yeşil kalkınma hedeflerinize destek vermek istiyoruz” mesajı verdi.
Türkiye’nin enerji alanındaki en stratejik projelerinden biri olan 3. nükleer enerji santrali için müzakereler hız kazandı.
Trakya’da kurulması planlanan santrale Çin’in güçlü ilgisi dikkat çekti. Çin’in Ankara Büyükelçisi Ciang Şüebin, projeyle ilgili “İki taraf şu an Türkiye'deki üçüncü nükleer santral projesi konusunda müzakereleri hızlandırmaktadır” açıklamasıyla gündemi hareketlendirdi.
“Türkiye'nin yeşil kalkınmasına katkı sağlamak istiyoruz”
Büyükelçi Ciang, Çinli firmaların Türkiye’deki enerji projelerine ilgisinin giderek arttığını belirterek, “Çinli işletmelerin Türkiye'deki enerji projelerine katılıp Türkiye'nin enerji dönüşümü ve yeşil kalkınmasına katkıda bulunmasını teşvik ediyor ve destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇİN-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE 'ENERJİ DİPLOMASİSİ' DÖNEMİ
Büyükelçi Şüebin, Türkiye ile Çin arasındaki stratejik ilişkilerin her alanda geliştiğini vurguladı. “Çin, Türkiye'nin bağımsız ve egemen gelişme yolunu izlemeye devam etmesini ve kalkınma çıkarlarını korumasını kararlılıkla desteklemektedir” diyen Ciang, karşılıklı anlayış ve destek temelinde ilişkilerin daha da derinleştiğini söyledi.
Çin’in “Kuşak ve Yol” projesi ile Türkiye’nin “Orta Koridor” girişiminin uyumlaştırılması konusunda yoğun görüşmelerin sürdüğünü aktaran Şüebin, iki ülke arasında geçen yıl 48,3 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştiğini de hatırlattı.
ABD-ÇİN GERGİNLİĞİ GÖLGESİNDE YENİ DÖNEM
Büyükelçi Şüebin, ABD’nin Çin mallarına yönelik vergi kararlarını da değerlendirdi. “Tarife ve ticaret savaşı tarihsel eğilimlere ve ekonomik kurallara aykırıdır, kazananı olmayacaktır” diyen Ciang, Çin’in buna karşılık vereceğini belirtti.
Trump’ın imzaladığı kararname ile Çin’e uygulanan tarifelerin %54’e çıkması bekleniyor. Çin tarafı, bu adımlara karşı ekonomik tedbirler alacağını açıkladı.
"TÜRKİYE CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELDİ"
Büyükelçi Ciang, Türkiye’nin Çinli yatırımcılar için cazip bir destinasyon haline geldiğini belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Geçen yıl Çin'in Türkiye'ye yaptığı doğrudan yatırım 118 milyon dolara ulaştı. Toplam yatırım hacmi ise 3,08 milyar doları aştı. Türkiye, serbest piyasa yapısı, altyapısı ve stratejik konumuyla daha fazla yatırım çekmeye devam ediyor.”
Çin’in Türkiye’de enerji dışında da altyapı, lojistik ve turizm alanlarında yatırımlara hazır olduğu mesajı verildi.
YAPAY ZEKADA ORTAK ADIM: 'DEEPSEEK' TÜRKİYE İLE PAYLAŞILACAK
Çinli Büyükelçi, son dönemde yapay zeka alanında kaydettikleri ilerlemeye de değindi. “Yapay zeka teknolojilerinde sınırları kaldırmak ve dünyayla paylaşmak istiyoruz” diyen Ciang, TÜBİTAK ile Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı’nın ortak çağrısını hatırlatarak şunları söyledi:
“Türkiye ile yapay zeka alanında sağlık ve tarım başta olmak üzere ortak araştırmalara ve fonlamaya hazırız. DeepSeek gibi sistemlerle ortak gelişim hedefliyoruz.”