Türk dünyası için ortak seçmeli ders! Büyük ağabey değil, kazan kazan stratejisi

Beraberindeki heyetle ziyaret ettiği Türkmenistan’da sıcak şekilde karşılanan Millî Eğitim Bakanı Tekin, değerlerin unutulmaması adına Türk dünyası için ortak seçmeli bir dersin getirilmesi önerisinde bulundu.
MAHMUT ÖZAY AŞKABAT - Yakın bir sürede Türkmenistan’da yapılan bir araştırmada “Türkiye’yi dost olarak görüyor musun?” sorusuna katılımcıların yüzde 92’si evet cevabını veriyor. Okurken orana çok şaşırmıştım ama gerçekten öyle olduğunu Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in öncülüğünde vekillerin ve eski bakanların da yer aldığı temaslar kapsamında iki gün başkent Aşkabat’ta kalınca anladım. Türkiye sevgisini gerçekleşen bütün görüşmelerde Türkmenistan tarafının sözlerine başlarken “Kadirli doğanım” (değerli kardeşlerim) ve “hörmetli mihmanlar” (hürmetli misafirler) vurgusuyla görmek mümkün.
Bakan Yusuf Tekin, Türkmenistan temasları kapsamında Aşkabat Büyükelçiliğini ve Ortak Türkmen-Türk Okulunu ziyaret etti. Türkiye ve Türkmenistan arasında daha önce imzalanan uluslararası sözleşmelerden sonra eğitim alanında çok ciddi mesafeler kat edildi. Yapılan sıcak temaslarla bunun daha da ileriye taşınması ve yeni iş birlikleri konuşuldu.
ÜNİVERSİTEDE TERCİH TÜRKİYE
Ortak Türkmen-Türk Okulu ziyaretinde Bakan Tekin girdiği bir sınıfta öğrencilere ‘Üniversiteyi nerede okumak istersiniz’ sorusuna hemen hemen 24 kişilik sınıfın tamamı ‘Türkiye’ cevabını verdi. Sokakta sorduğumda da benzer cevapları duydum. Yaklaşık 30 bin dolayında Türkmen öğrenci Türkiye’de eğitim alıyor. Bu sayının önümüzdeki yıllarda katbekat artacağı görünüyor.
‘Neden Türkiye’ diye sorduğumda öğrenciler “Türkmenistan’da Türkiye’ye gelmemizin nedeni ortak dil, ortak kültür başta olmak üzere Türk halkını kendimize yakın görmek” cevabını veriyor. İki ülkenin iş birliğinin devamı noktasında Ortak Türkmen-Türk Okulu oldukça kıymetli. Aşkabat’ta bulunan ve 500 öğrencisi olan okula büyük talep var. Türkiye yıllardır kapasitenin yetersizliğinden dolayı gelen bu isteklere cevap veremiyordu.
Yapılan ziyaret bu sorunu da ortadan kaldıracak gibi. Taraflar ortak noktada buluştu.
Ziyaretlerde Bakan Tekin, Türkmenistan’da Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Bayramgül Orazdurdıyeva ve Eğitim Bakanı Gurbangeldiyev Jumamyrat Shamyradovich ile heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi.
“İŞ YAPMAK İSTİYORUZ” VURGUSU
Bakan Tekin sözlerine “Sayın Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin selamlarını getirdik” diyerek başladı. Bakan Tekin “Burada eğitimden turizme, enerjiye ulaşıma her alanda iş birliği yapmaya hazır bekleyen bir coğrafya var.
Çok konuşmaya sevmiyorum. Ben iş yapmak istiyorum. İnanıyorum ki atacağımız yeni adımlarla eğitimde iş birliklerimiz daha güçlü hâle gelecektir. Türkmenistan’ın yanında olmaya devam edeceğiz. Bize düşen amasız, fakatsız imza süreçlerini hızlandırmak. Vahşi rekabetin yoğunlaşacağı bir dünya bizi bekliyor. Türkiye ve Türkmenistan ne kadar güçlü olursa değerlerimizi o kadar güçlü savunuruz” dedi.
MAARİF VAKFI İÇİN YEŞİL IŞIK
Bakan Tekin, 55 ülkede 100 binin üzerinde öğrencisi olan Türkiye Maarif Vakfının (TMV) Türkmenistan’da kurulması gerekliliğini de vurguladı. Bu talebine karşılık Bayramgül Orazdurdıyeva’nın “TMV’in ülkemize katkısı noktasında çalışmalarını değerlendireceğiz” demesi oldukça kıymetliydi.
Son bir not. Yapılan temaslarda Türkiye’nin, Türkmenistan’a özel bir önem verdiği çok net anlaşılıyor. Özellikle burada Türkiye ‘büyük ağabey’ olarak değil ‘siz bize ne verebilirsiniz’ diyerek ‘kazan-kazan’ stratejisi ile hareket etmesi tıkanan kanaların açılmasını da hızlandıracağına benziyor.