Elektriğin ardından kademeli sisteme geçiliyor! Doğalgaza üç ay daha zam yok

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Vatandaşın elektrik ve gaz ödemelerinde büyük destek sağlandığını aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğal gaza bu kış zam yapılmayacağını söyledi. Bayraktar elektrikte sübvansiyonun kaldırılmasının konut abonelerinin yüzde 3’ünü etkileyeceğini de ifade etti.

AKİF BÜLBÜL ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Anadolu Yayıncılar Federasyonunun Anadolu Sohbetleri toplantısında bir araya geldiği medya temsilcilerine, Türkiye’nin enerji gündemine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar’ın sohbetinde öne çıkan başlıklar şöyle:

ELEKTRİKTE YENİ DÖNEM 

1 Şubat’ta başlatılacak yeni uygulama 1 Mart’tan itibaren faturalara yansıyacak. Şubat içerisinde de yansıyabilir. Çünkü Şubatın 16’sında ve 17’sinde sayaç okumalar olacak. Türkiye’deki ortalama tüketim 200 kilovat saat. Aylık olarak bunun iki katından fazla, 417 kilovat saatlik bir tüketim varsa o tüketici destek grubunun dışında kalacak. Etkilenen abone sayısı 42 milyon abonenin yüzde 3’nüne denk gelen 1 milyon 200 bir civarında. Eski dönemde 1.600 lira fatura ödeyen birisinin faturası 2.900 lira olacak. Ona yüzde 80’lik bir fiyat artışı gelecek. Bunu tersten söylersek normal 2.903 lira ödemesi gereken bir kişi aslında şimdi 1.616 lira ödüyordu.

Elektriğin ardından doğalgaz faturalarında da kademeli sisteme geçiliyor! Bakan tarih verdi - 1. Resim

DOĞALGAZA KADEME GELİYOR 

Doğalgazda şu anda herhangi bir kademe yok. Ama kademelendirmeyle alakalı bir çalışmamız var. Yıl sonuna doğru ancak olabilir. Henüz üzerinde çalışıyoruz. İl il farklı değerlendirmeyi düşünüyoruz. Çünkü her ilin durumu farklı. Yılın ilk çeyreğinde doğalgaza bir zam düşünmüyoruz. Doğalgazda vatandaşa yüzde 65 oranında bir destek veriyoruz.

SLOVAKYA’YA DOĞALGAZ

Slovakya Başbakanı geçen hafta ülkemizdeydi. Slovakya şu anda doğalgaz konusunda çok ciddi bir sıkıntı içerisinde. Çünkü bahsettiğiniz Ukrayna transiti artık durdu. Herhangi bir akış yok. O nedenle de arz güvenliğinde büyük bir problem yaşıyorlar. Acaba Türkiye üzerinden biz gaz alabilir miyiz noktasında. Başbakan Yardımcısıyla bunun teknik toplantılarını yapacağız.

Elektriğin ardından doğalgaz faturalarında da kademeli sisteme geçiliyor! Bakan tarih verdi - 2. Resim

30 YILLIK RÜYA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Doğalgaz merkezi olma konusunda, fiziki şartlar, altyapı şartları ve yatırım şartları var. Önce bunları tesis etmek gerekir diye düşünüyoruz. Bunları tesis etmek için de bugüne kadar hemen her şeyi yaptık. Türkiye piyasası çok büyük. Bugün 53-54 milyar metreküplük devasa bir pazarımız var. Türkiye’ye birçok farklı kaynaktan boru hatlarıyla doğal gaz geliyor. 10’un üzerinde ülkeden de gemilerle LNG geliyor. Bu gazı doğudan batıya, güneyden kuzeye hareket ettirmeniz lazım. Güçlü bir boru hattı altyapısına ihtiyaç var. Depoların güçlü olmasına ihtiyaç var. Biz bu altyapıyı hemen hemen oluşturmuş durumdayız. Böyle olunca da aralarında Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’ın da olduğu ülkeler bizden gaz istiyor. Türkmen gazının önce Türkiye’ye gelmesiyle alakalı da yoğun bir çalışmamız devam ediyor. Bizim 30 yıllık rüyamız inşallah gerçeğe dönüşecek. Son aşamalara geldik diyebilirim.

KANDIRA-1’DE SONDAJ BAŞLADI

Denizde iki alanda faaliyetimiz var. Şu anda bir Sakarya gaz sahası nedeniyle Karadeniz’e odaklanmış durumdayız. Önceki gün itibarıyla Kandıra-1 kuyusunda sondaja başladık. Burası biraz daha batı, bizim münhasır ekonomik bölgemizin batısında, Batı Karadeniz’de Bulgaristan sınırına çok yakın bir yerde bu çalışmayı yapıyoruz. Dört gemi çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Bir de Somali’de çalışıyoruz. Sismik çalışmaların yüzde 47’sini tamamladık. Muhtemelen nisan ayı gibi sismik çalışma bitecek.

AKKUYU’DA İLK ÜNİTE DEVREYE GİRİYOR

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki sıkıntı Çin ekipmanıyla çözülüyor ama neredeyse bir buçuk yıllık bir gecikmeye mal oldu bize. Şu anda onun etkilerini görüyoruz. Akkuyu’da yapacağımız 4 reaktör var. İlk reaktörde bu sene test üretimi de olsa bir elektrik üretimine başlamayı hedefliyoruz. 2035’te benim 7200 megavata gitmem için iki reaktörü devreye almam lazım.

HALEP’E BORU HATTI

 Kuzey Suriye’ye, bizim harekât bölgelerine, İdlib’e uzun yıllardır bir elektrik transferimiz var. İlk etapta bu kapasiteyi yüzde 50 arttırmayı hedefliyoruz. Ama bununla beraber Halep’e kadarki iletim hattını ayağa kaldırıp, bu üretimi, 500 megavata çıkarıp iletimi, ihracatı arttırmayı hedefliyoruz. Böylece yaklaşık 850 megavatlık bir elektrik ihracatı gerçekleştireceğiz. Özellikle Halep’in ihtiyacı yaklaşık 2.000 megavat. Bunun 500’ünü biz buradan elektrik iletim hattıyla sağladığımızda geriye kalan kısmı oradaki şu anda biraz rehabilitasyona, bakıma ihtiyaç duyan doğalgaz santralinden karşılanabilir. Ama doğalgaz lazım. Halep’e bir 50-60 kilometrelik doğalgaz boru hattı yapılması için çalışıyoruz. Bir taraftan Avrupa’ya doğalgaz götürürken bir taraftan Suriye’ye de doğalgaz vermenin çabası içerisindeyiz. Gün gelir belli olmaz, bakarsınız o doğalgaz boru hattı reversible çalışır, ters akış olur. Yani orada bir kaynak olursa onun Türkiye’ye gelmesi de söz konusu olabilir.

YEKA’YA YOĞUN İLGİ 

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı’na (YEKA) yeni ihaleler yaptık. Bin iki yüz megavatlık bir rüzgâr ihalesi. Salı günü önümüzdeki hafta da 800 megavatlık güneş ihalesini yapıyoruz. Her yıl 2000 ila 2500 yüz megavat kapasiteyi ilan edip yarışmayla bunları tahsis edeceğiz ve bu projeleri yaptıracağız.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...