Japonları akıllı sistemlere yatırıma davet ettik! Hedef: Ticarette kazan-kazan ortaklığı

Japon yatırımcılara Türkiye’ye daha fazla yatırım çağrısı yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, özellikle imalat sanayii, temiz enerji, elektrikli araç ekosistemi, dijital endüstriler, akıllı şehirler, altyapı ve ulaştırma gibi alanlarda Japon sermayesinin Türkiye’de daha aktif rol üstlenebileceğini vurguladı.
AKİL BÜLBÜL'ÜN HABERİ - Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen Türkiye-Japonya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı’na katıldı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 101. yılına denk gelen ziyarette önemli mesajlar veren Bakan Bolat “Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakere aşamasındadır. Anlaşmanın, ticaretin çeşitlendirilmesi ve dengelenmesi, yatırımların artırılması ve gerçek bir ‘kazan-kazan’ ortaklığı kurulması açısından stratejik bir araç olacağına inanıyoruz. Japon yatırımcıları, ülkemizin artan potansiyelini keşfetmeye ve özellikle imalat sanayii, yeşil ve temiz enerji, elektrikli araç ekosistemi, dijital endüstriler ve akıllı şehirler, altyapı ve ulaştırma gibi stratejik alanlarda daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz” dedi.
ORTAK PROJELER ARTACAK
Türkiye’nin Japonya’ya ihracatında geçen yıl kaydedilen yüzde 11,4’lük artışı memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Bolat, ticaretteki yapısal dengesizliğin ise hâlâ önemli bir problem olduğunu ifade etti. Bu dengesizliği gidermede ve daha sürdürülebilir ticaret yapısı oluşturmada kararlı olduklarını vurguladı. Japon şirketlerinin Türkiye ekonomisine 3,1 milyar doları aşan doğrudan yatırımları bulunduğunun belirterek, hâlihazırda 275 Japon firmasının Türkiye’de faaliyet gösterdiğini kaydeden Bolat, Dubai Metrosu, Yeni Doha Uluslararası Havalimanı ve Hamad Havalimanı Genişletme Projesi gibi prestijli çalışmalarda Türk ve Japon firmalarının önemli başarılar elde ettiğini ifade etti.
ALTYAPIYA KALICI KATKI
Japon firmalarının, Türkiye’deki altyapı projelerindeki rolüne de dikkati çeken Bolat “Boğaziçi köprüleri, Marmaray Tüneli ve hâlâ devam eden Fatih Sultan Mehmet Köprüsü rehabilitasyon çalışmaları, Japonya’nın ülkemizin kalkınmasına sağladığı kalıcı katkılara sadece birkaç örnektir” diye konuştu. Bolat, Türk iş dünyasına, iki ülke iş birliğini derinleştirme ve yeni ortak girişimler oluşturma yönünde çağrıda da bulundu.
TOKYO’DA GÖRÜŞME TRAFİĞİ
Ticaret Bakanı Bolat Japonya temasları kapsamında Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Nakano Hiromasa, Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanı Eto Taku ve Japonya Dış Ticaret Teşkilatı Başkanı Ishiguro Norihiko ile görüştü. Tokyo’daki görüşmelerine dair bilgi veren Bolat “Önümüzdeki dönemde yapacağımız yatırım zirveleriyle altyapı alanındaki iş birliğimizi kurumsal çerçeveye kavuşturmayı, üçüncü ülkelerdeki iş birliğimizi artırmayı hedefliyoruz” dedi.