Yapay zekâ ‘niteliksizliği’ vuracak! 17 bin işveren, 17,8 milyon çalışan dâhil edildi

Her geçen gün hayatımıza daha çok dahil olan yapay zekânın iş kolları üzerinde etkisi, İŞKUR tarafından bir araştırmaya konu edildi.
ESMA ALTIN ANKARA - 17 sektördeki 17 bin işverenle görüşülerek yapılan araştırma konusunda TBMM Yapay Zekâ Araştırma Komisyonuna bilgi veren İŞKUR yetkilileri, 3,1 milyon iş yeri ile 17,8 milyon çalışanın araştırmaya dâhil edildiğini kaydetti. Buna göre 50 ve üzeri çalışanı olan işletmelerin yüzde 8’i yoğun olarak yapay zekâ kullanıyor. Yüzde 43’ü ise yapay zekâdan kısmen yararlanıyor. Yapay zekânın en çok kullanıldığı sektörlerin başında ise bilgi ve iletişim sektörü, mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü, finans ve sigorta sektörü geliyor. Araştırma sonuçlarına göre işletmelerin yüzde 58’i yapay zekânın tüm işlerde yıllar içinde işsizliğin artacağını belirtti. 1 ile 9 çalışanı olan işletmelerde işsizliğin daha çok azalacağı belirtilirken, toptan ve perakende ticaret, imalat, mesleki bilimsel ve teknik faaliyet sektörlerinde bu etkinin daha fazla olacağı değerlendiriliyor.
Yapay zekânın nitelikli iş gücü gerektirecek yeni iş alanları ortaya çıkarıp çıkarmayacağına yönelik yapılan araştırma neticesinde işletmelerin yüzde 80’inin yeni iş alanları ortaya çıkacağına inandığı belirtiliyor. Araştırmada bire bir örneklere de yer verildi. Bir işletme sahibinin “Robotlaşma sürecine geçtiğimizden beri iş kapasitemiz eskiye göre arttı, daha fazla üretim yapmaya başladık bu sebeple çalışan sayımızı artırmaya çalışıyoruz. Robotlaşsak da bu robotların bakımı gibi ihtiyaçlarımız var. Robotların iş yapmasıyla boşa çıkan elemanlar olmakla birlikte bu kişileri işten çıkarmıyoruz, başka alanlara yönlendiriyoruz” değerlendirmesinde bulunduğu aktarıldı. Araştırmada teknisyen sayısında artış, satış elemanı sayısında azalma beklendiği de vurgulandı.