Gerçek ve doğruların peşinde olmalıyız

Sesli Dinle
A -
A +

Arthur SCHOPENHAUER’in “BÜTÜN GERÇEKLER ÜÇ AŞAMADAN GEÇER: ÖNCE DALGA GEÇİLİR; SONRA ŞİDDETLE KARŞI ÇIKILIR, SONUNDA AŞİKÂR KABUL EDİLİR” sözünü çok severim. Aslında her konuda geçerlidir ama ben genellikle GASTRONOMİ alanında kullanmak isterim. Biraz telefon kullanma becerisi olanların GASTROFENOMEN, biraz fırsat bulanların MUTFAK ŞEFİ, doğru dürüst yağda yumurta yapamayanların mutfakla ilgili AHKÂM KESTİĞİ günümüzde... Gerçek ve doğruların peşinde olacağız, olmalıyız. Hem yaklaşık 30 yıllık işletmeci olarak hem de Anadolu mutfakları araştırmacısı olarak uzun zamandır gastronomi dünyasının içindeyim. Neden bu bilgiyi vermeye ihtiyaç duydum; çünkü sizlerin karşısına yazı yazmak adına çıkan, sosyal medyada ahkâm kesen, şefim diye ortalıkta dolaşan herkes eteğindeki taşı döksün. Mutfakla amatör ya da profesyonel birikimini anlatsın anlayalım. Binlerce yıldır bu topraklarda yaşamış insanların gelenek görenekleri ile bu zengin coğrafyada yetişen ürünlerle kaliteli ve lezzetli yemekler için her türlü sahtelikten uzak kalalım. Anadolu emekçilerinin ellerinde var olmuş lezzetlere olan tutkumuzu böyle saçma insanlara ve saçmalıklarına kurban etmeyelim lütfen.  

ALIŞKANLIKLARIMIZ VE HATIRALARIMIZ HEP AYNI

Beni tanıyan herkes son 30 yıldır Anadolu özelinde çalıştığımı da bilir. Lev NİKOLAYEVİÇ TOLSTOY der ki: “HAYAT BİZİ RESMEN DÖRT İŞLEMLE SINAR. GERÇEKLERLE ÇARPAR, AYRILIKLARLA BÖLER, İNSANLIKTAN ÇIKARIR VE SONUNDA TOPLA KENDİNİ DER”.  Unutmamalıyız tükettiğimiz her şeyi bu topraklardan ve bu topraklarda yaşamış insanlardan aldık. Bu topraklar, istesek de istemesek de hayat için gerekli bütün nimetleri sundu bizlere. Alışkanlıklarımız, hatıralarımız hep aynı. Anadolu mutfaklarının bereketi için bize ait olanlara sahip çıkmanın huzuruyla 2023 yılının bu ilk yazılarından birinde sizlere gerçek ve doğru işletmeler hakkında yazmak istedim. Önce gerçek, doğru yiyecek ve içecek işletme anlayışımdan bahsedeyim. İşletmelerin faaliyetleri yapı ve dekorasyonlarına uygun yani yöre, çevre ve tabiatla uyumlu olmalı. Bunun yanı sıra işletme konsepti doğrultusunda öngörülen fonksiyonlara ve ölçülere uygun, nitelikli malzemeyle tefriş, dekore edilerek donatılmış mekânlarda gerçekleştirmelidirler. Servis bu genel anlayışa uygun sayıda ve yeterlilikte olmalıdır. Pazarlama faaliyetleri gerçeklere dayalı ve doğru mecralarda yapılmalıdır. Tabiatı ve natürel hayatı tehdit edici hiçbir girişimde bulunmamalıdır. Sosyal sorumluluk bilinciyle hareket edilmelidir. Ülkemiz çalışma yasalarının gerektirdiği yükümlülüklere uymalıdır yani sigortasız ve çocuk işçi vb. çalıştırmamalıdır. İnsana, doğaya, emeğe, tarihî ve kültürel varlıklara saygılı olmalıdır. Yemek listeleri (MENÜ) ile mekân konsepti bütünlük arz etmelidir. Tazelik, temizlik, güvenlik konularında son derece hassas olunmalıdır. Vadedilen her hizmet ya da ürünü şartsız müşterilere sunabilmelidir. BÖYLE İŞLETMELER VAR MI? AZ DA OLSA VAR.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.