Kurban Bayramı, İslam dininde büyük bir öneme sahip. Küslerin barıştığı, mesafelerin anlamını yitirdiği, sevincin ve iyi niyetin bol olduğu bu kıymetli günleri huzur içinde sevdiklerimizle kutlayalım.
Bayram kelimesinin anlamı “SEVİNÇ VE BİR ARAYA GELME GÜNÜ” dür. Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir. Ama kesinlikle bilinmeli ki kesilen kurbanın kilosuyla veya sayısıyla övünme vesilesi değildir!.. Bazı bilgileri hatırlamakta yarar var...
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Kurbanlıkların, mutlaka Kurban Bayramı günleri içerisinde kesilmesi gerekiyor. Akıl sağlığı yerinde, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka yeter sayı miktarı mala sahip olup seferî olmayan her Müslüman, kurban kesmekle yükümlü. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 96 gram altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olanların İslam dini çerçevesinde kurban kesmesi vacip oluyor...
Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organlarının tam ve besili olması lazım. Bu sebeple hasta, zayıf ve kesileceği yere gidemeyecek derecede topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar kurban edilmemeli... Neden bu hatırlatmaları yapıyorum? Çünkü KURBAN İBADETİ ancak kurban olacak hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilmiş sayılıyor...
En kısa hâli ile KURBAN TESLİMİYETTİR, PAYLAŞIMDIR, SEVİNÇTİR. Diğer taraftan günümüz ekonomik şartları çok izin vermese de bir evden değil, her evden et kokusu gelmesi en doğrusu olacaktır... Özetlersek, KURBAN BAYRAMI Müslümanlar tarafından hicri takvime göre ZİLHİCCE ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci ve on üçüncü günlerine ‘EYYÂM-I NAHR’ (KESME GÜNLERİ) ve bir önceki gün olan ZİLHİCCE ayının dokuzuncu gününe AREFE denir. KURBAN BAYRAMI, AYNI ZAMANDA İSLAM ÂLEMİNİN HER SENE MEKKE’DE HAC FARİZASINI İFA ETTİKLERİ VAKİTTİR...
Kurban Bayramı sofraları, özellikle kırmızı et ve tatlı tüketimi ile sağlık açısından daha dikkat etmemiz gereken sofralardır. Bilhassa bu sıcaklarda bu hassasiyet çok daha fazla olmalı. Çünkü kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik sıkıntıları olanlarda; gastrit, ülser gibi mide problemleri yaşayanlarda ve ileri yaşlardaki kişilerde ekstra sağlık problemleri oluşturabiliyor.
Bayram kavurmasını çok seviyoruz ve nerede ise bir mutfak geleneği hâlini de aldı. Ama küçük miktarda yapılacak bir kavurma dışında pişirme yöntemi olarak ızgara hatta haşlamayı tercih etmekte yarar var...
Önemli bir konu da taze etlerin sindirim zorlukları… Yani yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açabiliyor. Bu sebeple kurban etlerini hemen değil, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmek çok daha doğru olur...
Son sözler... Küslerin barıştığı, mesafelerin anlamını yitirdiği, mutluluğun, sevincin ve iyi niyetin bol olduğu Kurban Bayramı’nı da bu yıl huzur içinde sevdiklerimizle kutlayalım. Bayram hazırlığı içerisinde sevdiklerimizi hatırlayıp, onları önemsediğimizi hissettirelim. Çünkü bayram coşkusu demek, küçük ya da büyük fark etmeden herkesin mutlu ve güzel anlar biriktirmesi demektir. Unutmayalım hayat mutlu olmayı, dostluk önemsenmeyi, aile paylaşmayı, özel günler ise hatırlamayı bilenler için vardır...
Zamana sığmayan bir bollukla bereketlenmek ve bağışlanmış olmanın gururlu duygusuyla arınmış olma dileklerimle damak tadınızı, ruhunuzu ve sevdiklerinizi tatlandıran mutlu bir KURBAN BAYRAMI geçirmenizi diliyorum.
MALZEMELER
>> 1 orta boy soğan
HAZIRLANIŞI
Tencereye önce tereyağı eklenerek eritilir. Soğanlar yağda renk alıncaya kadar kavrulur. Pembeleştiğinde kuşbaşı doğranmış dana eti ilave edilir. Etlerin önce suyunu salması ardından da çekmesi sağlanır. Suyunu yeterince çeken etlere su ve tuz konulur. Damak tadınıza göre kekik ve pul biberi ayarlanır. Tencerenin kapağı kapalı, düşük sıcaklıkta etler iyice yumuşayana kadar kontrollü şekilde pişirilir. Ayrıca etin yağlı kısımlarını ayırmadan kullanmak yumuşak olmasını sağlayacaktır. Eti marine etmek de lezzetini artırırken yine yumuşak kalmasına yardımcı olur.
MALZEMELER
>> Yarım kilo kuşbaşı dana eti
HAZIRLANIŞI
Et ve tereyağı bir tencereye konularak orta ateşte et suyunu salıp azıcık tekrar çekene kadar kontrollü pişirilir. Suyunu çektiğinde etler güveç kaplarına alınır. Üzerine orta büyüklükte doğranan sebzeler ilave edilir. Baharatları ayarlanır. Etin kurumaması için güveç kaplarının üzeri yağlı kağıtla kapatılır. Fırın 170 derecede ısıtılır. Et sote yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir. Arzuya göre kıyılmış maydanozla süslenen sote pirinç pilavıyla sıcak olacak şekilde servise sunulur.
MALZEMELER
Hamuru için;
Üzeri için;
Şerbeti için;
HAZIRLANIŞI
Derin bir karıştırma kabına tereyağı, yumurta, pudra şekeri, irmik, vanilya ve kabartma tozunu alınır. Kontrolü şekilde yaklaşık 2 buçuk bardağa yakın un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur istenen kıvama geldiğinde dövülmüş ceviz de konularak yoğrulmaya devam edilir. Hamur dinlendirilirken şerbeti hazırlanır. Küçük bir tencerede şeker ve su 10 dakika karıştırılarak kaynatılır. Kaynadığında içerisine 3-4 damla limon suyu eklenerek soğumaya bırakılır. Tezgâha alınan hamur ortadan ikiye bölünür. Parçalar önce rulo hâline getirilir, ardından da bir bardak yardımıyla ay şekli verilerek kesilir. Bütün hamur bitene kadar işlem sürdürülür. Tatlılar tepsiye alınır ve üzerine yumurta sarısı sürülür. Fırın 180 derecede ısıtılır. Yaklaşık yarım saat alt ve üst eşit kızaracak şekilde pişirilir. Son olarak soğuyan şerbet sıcak tatlının üzerine gezdirilir.