Keçi ya da oğlak eti, kırmızı et üretimi ve tüketimi içinde bilhassa ülkemizde biraz zor pazarlama şartları olan ama aslında özel bir hayvansal protein kaynağıdır. Bu ete olan direnç tamamen ön yargı ya da yanlış deneyimler üzerine kuruludur. Bazı ülkelerde lüks tüketim maddeleri arasında bulunmaktadır. Mesela Yunanistan’da şükran gününde sadece OĞLAK ETİ yenilmektedir. Meksika ve İspanya’da 5-12 kilogram ağırlığındaki genç oğlak karkasları (CAPRETTO VEYA CABRİTOS) ile Fransa’da 16-20 kilogram ağırlığındaki keçi karkasları (CHEVON) sektörün ayrıcalıklı ürünleridir. Bu o kadar çıplak bir gerçek ki… Son zamanlarda Michelin Yıldızlı lokantaların menülerinde sıkça OĞLAK ya da KEÇİ eti görmek mümkün. Peki, bu yanlış anlamaların sebebi ne? Aslında en temel yanlış keçinin yavrusu oğlak ile keçiyi dolayısıyla da bu iki ürünün pişirme şartlarını karıştırmak. Keçi etinin sert, ekşi, bağırsakları bozan ve kokan bir et olduğu yönünde ön yargı bulunuyor. Şüphesiz ki oğlak etinin daha hafif ve yumuşak bir tadı var. Bir yaşından büyük keçi etleri ise daha yoğun ve sert bir aromaya sahip. Lezzeti, besleyiciliği ve pişirilmesi konusunda doğru bilgiler verilirse oğlağın kuzu etinden farklı olmadığı anlaşılır. Kuzu eti kadar yararlı ve yağ içeriği daha düşük bir et çeşidi olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Dişi keçi ağır kokar ancak dişi koyun eti de kokar. Keçi etinin ishal yapma durumu da yine yanlış bir algı. Bağırsakları bozan keçi kılıdır kaldı ki bu sakınca kuzuda da var. Burada en önemli ayrıntı, en dikkat edilecek husus keçi ya da oğlak fark etmez beslenme şartlarıdır.
Uzmanlar keçi etinin koyun ve sığır etine benzer protein oranına sahip olduğunu ancak yağ içeriğinin yüzde 50 ila 65 düzeyinde daha düşük olduğunu ifade ediyor. Yağ oranı düşük olduğu için özellikle kalp damar sağlığı açısından öneriliyor. Son günlerde özellikle kilo vermek isteyenlerin diyetlerinde keçi eti bulunursa çok daha hızlı kilo verileceği yönünde birtakım araştırmalar bulunmaktadır. Keçi etinde B1, B2 ve B3 vitamin miktarının diğer etlere nazaran daha yüksek olduğu bilinmektedir. Keçi, doymamış yağ asitlerinin zenginliği, doymuş yağların azlığı bakımından gerek kas içi gerek kas arası gerekse deri altı yağı olarak en az yağa sahip tür olmasıyla ayrıcalıklı bir ürün.
Uzmanlar, keçi etinin vitamin içeriğinin de önemli olup sinir sistemini koruduğunu, cilt ve deri hastalıklarının oluşumunu engellediği bilgisini veriyor. Sinir sistemi için gerekli vitamin miktarları keçi etinde ideal şartlarda bulunuyor. Bunlar da karbonhidrat ve yağ yakımını sağlıyor. Aynı zamanda sağlıklı saç, deri ve tırnak oluşumuna neden oluyormuş. Keçi etinde saptanan sağlıklı yağ asit oranı yüzde 61 ile 80 arasında ve bu da oldukça yüksek bir oran olarak gösteriliyor. Demir oranının ise tüm etlerden daha yüksek olduğu bilinmekte. Keçi etinin, en düşük kaloriye sahip görülen tavuk etinden bile daha düşük kalorisi olduğu bilinen bir gerçektir. Doğal beslenen oğlak eti çok sağlıklı ve yağsız oluşuyla tanınmakta. Çünkü kendi iç güdüleri ile seçtikleri otla beslenen keçilerin organik bir yapıya sahip olmaları çok normal. Artık seçim sizin ama ben olsam mart-nisan ayında OĞLAK TANDIRI yılın her ayında ENEME KEÇİ (KISIRLAŞTIRILMIŞ KEÇİ) kavurmasını kaçırmam.