Lezzete değer verilen yer: Gurme marketler

Sesli Dinle
A -
A +

Fransız kökenli bir sıfat olan “GURME”, GURMAN kökeninden geliyor. GOURMET, “LEZZETİ KEŞFETMİŞ, DAMAK TADINA SAHİP KİŞİ” demek. “YEMESİNİ BİLEN” anlamına da geliyor. GURME MARKET tabii ki bu damak tatlarına uygun özel, nitelikli ürünlerin satıldığı işletmeler için verilen isim. Bu formatın müşterisi zor beğenir. Çünkü lezzetli-lezzetsiz arasındaki farkı bilen ve lezzetli olana değer veren tabii ki değerini de ödeyebilen insanlardan bahsediyoruz. Bu müşteri profilinin doğal olarak alım gücü yüksek, onları kalite ilgilendirir. Bu marketlerin ürün portföyleri değerli ve güçlü olmalıdır. Bu işletmelerde yok kelimesi bıçak sırtı bir durumdur, bazen inandırıcılığı artırabilir. Mevsim gerekleri doğrultusunda bazı ürünlerin olmaması gibi. Ama özel kalitede bir zeytinyağının, her mevsim sağıldığı için inek tereyağının, her mevsim bulunabilen kaliteli bakliyatların ya da diğer zaman problemi olmayan paketli ürünlerin olmaması düşünülemez. Bayat kelimesi ise bu marketlerin sözlüğünde olmamalıdır. Elbette böyle olmalıdır diyeceksiniz ama gerçekte öyle mi? Basit bir cevap vermeye kalkarsam koskoca bir hayal kırıklığı yaşarız. 

 

Ülkemizde GURME MARKET levhası asan ve işini hakkıyla yapan işletme sayısı çok fazla yok. Bu anlamda ölçek ne derseniz şöyle bir dünyaya göz atalım derim. 

  • LA GRANDE EPICERIE (PARİS): Neredeyse yeryüzündeki bütün tatları bir yerde toplamışlar desek, hele de unlu mamulleri ve her yerde bilinen pembe hediye kâğıdına sarılı çikolataları. Avrupa’daki klasik gıda reyonlarıyla tam teşekküllü süpermarket karışımı olan LE GRANDE EPICERIE’de yok yok. 
  • MERCAT DE LA BOQUERIA (BARSELONA): 700’lere uzanan tarihî bir geçmişe sahip. Birçok defa da kapatılma tehlikesine rağmen ayakta kalmayı başarmış. Tezgâhlarında daha çok tipik İspanyol lezzetlerini barındıran pazar yeriyle sabah saatlerinde, kentin en iyi şeflerinin buluşma noktası olan pazarı dillere destan. Deniz ürünlerinde de geniş bir yelpazesi var ve aynı alanda bir aşçılık okulu bulunuyor. 
  • KADEWE GURME KATI (BERLİN): Çok katlı bir alışveriş merkezinin 6 ve 7. katında bulunan Gurme Katı, 30’dan fazla tezgâhta satılan ürünleriyle tanınıyor. Gurmeler için dünyanın en özel noktalarından biri. 1.300 çeşit peynir dâhil 34 bin çeşit ürün satılıyor iyi mi? Bölümde, Fransızların ünlü şefi PAUL BOCUSE’a ait bir restoran da var. Ürün satışları yanında interaktif mutfak uygulamaları var. Mutlaka görülmesi gereken yerler arasında… 
  • PECK (MİLANO): Düzenli yapısıyla küçük bir mekân izlenimi veren, müze görünümüne sahip. Müşterilerine her ürünün en iyisini sunmayı prensip edinmiş. Marketteki sessizlik ve mükemmel sunum, akla göz korkutucu fiyatlar getiriyor. 1883 yılından bu yana hizmet veren Peck, kahveden ete uzanan yelpazesinde en iyileri, en görkemli şekilde sunuyor. Mağazanın en üst katında bir de restoran var. 
  • BOROUGH MARKET (LONDRA): Toptan satışın merkezi konumunda, sadece salı ve cumartesi günleri açık. 250 yıldan uzun bir süredir faaliyette bulunan markette deniz hayvanlarının yanı sıra İrlanda ile İskoçya’nın ünlü çiftlik üretimi peynirlerini bulmak mümkün. Abur cubur ve hafif yemeklerin de satıldığı markette etli börek, taze balık ve patates ile her nevi turta ve sosis bulunuyor. Şüphesiz dünyada daha onlarca belki de yüzlerce irili ufaklı GURME market ve sabit pazar var. Ben sadece kendi gördüklerimi yazabildim. 

İSİMLERİNİ HAK EDİYORLAR

Ülkemize geri dönersek her şeyin enflasyonunu gerçekleştirebilme becerimiz doğrultusunda her mahallede bir gurme market görmemiz mümkün. “Acaba bunun bir denetim mekanizması olabilir mi?  İnsanların yaptıkları iş ile astıkları tabela arasında tutarlılık olması gerekmez mi? Aslında gurme marketle alakası olmayan işletmeler müşterilerini aldatmış olmuyor mu? Tüketici yasasının bu anlamda denetimi sağlayan bir maddesi yok mu?” diye sorar gideriz varsa da fark etmez zaten yasayı deler geçeriz. Neyse çok da canınızı sıkmayayım, ümitsiz olmayalım. İstanbul özelinde ve tabii ki bildiklerim dâhilinde KADIKÖY BALIKÇILAR ÇARŞISI, GASTRONOMETRO, NAMLI GURME KARAKÖY, EATLY ZORLU, NEZİH GURME MARKET oldukça yeterli ve isimlerini de hak eden yerler tabii… Bir de GURME MARKET havasında olan ama maalesef çok da ciddiye alamadığım aslında gelişmiş market diyebileceğimiz özel ürün kelimesi üç beş ürünle sınırlı ama nedendir bilinmez oldukça pahalı olan GURME CARREFOURSA ve MACROCENTER var.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.