"5 yaşında West Sendromu hastası bir oğlum var"

A -
A +

"5 yaşında West Sendromlu bir oğlum var. 12 aylık iken teşhisi konuldu. Bu tarz hastalıklarda randevu alabilmek ve muayeneye girebilmek EEG, MR vb. çektirmek o kadar güç ki... Hatta bazen imkânsızlıktan ve çaresizlikten oturup ağlıyorsunuz.
Şikâyet üstüne şikâyet etsen de cevap hep aynı: 'Uzmanı az hastası çok'
Bu tarz hastalıklarda tedavi olarak ne yapılacaksa 7 yaşına kadar yapılmasının büyük önemi var. Zira çocuk beyin oluşumunu o yaşlarda tamamlıyor.
Durum böyle olmasına rağmen bu çocukların topluma birer birer engelli vatandaş katılmasına göz yumuluyor.
Bir de bu çocuklar normal akıllı uslu çocuklar olmuyor maalesef. Davranış bozukluğu zekâ düzeyi düşük, zapt edilmesi zor olabiliyor.
Bu aileler o hastane koridorlarında sıra beklerken neler çekiyor bir bilseniz. Çocuğum 5 yaşına geldi hâlâ konuşamıyor, WC ihtiyacına bez kullanıyoruz. Bunun için 'rehabilitasyon merkezine yazılıp ek eğitim aldır' dediler. Bunun bedava olabilmesi için devlet hastanesinden rapor çıkartmamız gerekiyor Bu rapor için en az üç dört defa Dr. için kurul için vs. randevu almam gerekiyor ama ne mümkün!..
Gecen gün yine 'gece randevu sistemine gece giriş yapın' dediler. Girdim ama randevu alamadım. 182'yi aradım. İstanbul Üsküdar Zeynep Kamil Çocuk Psikiyatrisine randevu alacağım. Bana bir ay sonrasına gün söyleniyor. Tamam, diyorum buna da şükür, iki ay sonra olsun ama olsun. O kadar uzun süreye randevu vermiyor sistem deniyor.
'Ee ne yapmam lazım?'
'Günü yaklaşınca bir daha arayın.'
Günü yaklaşınca gece gündüz arıyorsunuz yok. İki ay sonrasına bir gün söyleniyor. Bu böyle devam edip gidiyor...
Hemen arkasından ekliyorlar: 'Şikâyet etmek isterseniz aktarayım beyefendi.'
'Aktar şikâyet edelim.'
Karşına yine bir çalışan çıkıyor, 'Haklısınız beyefendi çok haklısınız. Uzman az, hasta çok. Bununla alakalı istatistik hazırlıyoruz...'
Televizyonlarda izliyorum, Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, konusu geldiğinde Sağlık Bakanımız bir dünya sağlığa yönelik yatırımlardan bahsediyorlar. Evet güzel şeyler yaptılar, Allah razı olsun ama benim içim yanıyor. Ve benim gibi içi yanan binlerce aile var. Sosyal medyadan forumlardan takip ediyorum hep aynı benzer şikâyetler.
Feridun Ağabey, ben de bir Türkiye gazetesi abonesiyim. Hep okuyorum sizin köşenizi ama ben yazmak istemedim nihayetinde Allah devlete millete zeval vermesin.
Bir oğlum daha olsa onu da veririm askere mantığıyla büyütüldük. Beterin beteri var. Devlet, durumu daha kötü olan insanlar için çabalıyor. 'Sabretmek gerek' diye düşündük. Hâlâ da böyle düşünüyoruz.
Lütfen bu tarz gelişim geriliği hasta çocuğu olanlar zaman geçirmeden üstünde durulursa ileride bir engelli olarak kalmaktan kurtulabilecek.
Hastalar için özel bir çalışma yapılsın. Bir rapor için aylarca çabalamak reva değil. Zaten bu çocuklar teşhisi konulmuş, tedavisi öyle ya da böyle orada veya burada sürdürülen çocuklar.
T.C. numarasına her şeyini kaydedip gerektiğinde Dr. görür, gerekmediği zamanlarda evrak üstünde her şeyi kolaylaştırmak da mümkün.
Her gittiğimiz yere çocuğumuzu götürmek o hastanelerin uzun kuyruklarında saatlerce beklemek ayrı bir dert. Feridun Ağabey, tekrar sizden Allah razı olsun, hakkınızı helal edin. Yazımı çok geçirmeden yayınlayabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler."
Sancar Mahdum-İstanbul

Sularımız çamurlu akıyor

Sivas ili Divriği ilçesi ev şebekelerinde sular çamurlu akmaktadır. 27 mahallesi şerli yabancı 15 bin nüfuslu ilçede kamu kuruluşlarında musluklarda çamurlu su akmasına rağmen ilgili ve yetkililer ilçe halkının sağlığını tehlikeye atıyor. İlçe halkı çamurlu su akmasına rağmen belediyenin ve mülki amirlerin duyarsızlığı bizleri sıkıntıya sokmaktadır. Bu çamurlu suya para ödemekteyiz. Su sayaçları arıza yapıyor. Durumu Başbakanlık yetkililerine aktardık. BİMER'e yazdık. Konunun gazetenizde de yayınlanmasını bu vesileyle sorumlu ve etkililerin duyarlı davranmasını arzu etmekteyiz.
Ben şahsen ayrıca hakkımızı aramak için cumhuriyet savcılığına da dilekçe ile başvurdum. İdari konu olduğu için geri çevrildi. Tekrar konuyu Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğüne aktardım. Bilgilerinize sunarım.
Mehmet Aydın-Divriği

Teşekkürler Türkiye

11 Nisan 2015 tarihli köşenizde "Polis Bayramı'nı buruk kutladık!" başlıklı yazımıza yer vererek polislerin sorunlarının hem kamuoyuna hem de ilgili makamlara duyurulmasına vesile olduğunuz için çok teşekkür ederiz...
Biz, polis okurlarınız köşenizin sıkı takipçileriyiz. Başarılı çalışmalarınızın devamını dileriz.
Mağdur Polisler adına emekli Polis Halis Kahraman

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.