İl ve ilçelerde milli eğitim tarafından yürütülen direksiyon sınavlarında enteresan şeyler oluyor.
Direksiyon sınavlarında görev alan sınav komisyon heyetinin çoğunun trafik kural ve kaidelerini bilmiyorlar. Araç kullanma becerileri zayıf. Bir de sürücü adaylarının yaptıkları çok basit, trafikte telafisi mümkün olan ve neticesinde tehlike arz etmeyen hatalarını tekrarına izin vermeden kabul etmeyip adayı başarısız sayıp araçtan indiriyorlar.
Trafik yönetmeliğinde azami hız 90 km ise % 10 tolerans tanınıyor "yanılma hata payı" diye 99 km hızla giden araç sürücüsüne ceza yazılmıyor. Tonajda bile % 2 tolerans tanınıyor.
Gel gelelim sınavların getirisi kişi sayısına endeksli olduğundan mıdır nedir, "toleransa yer yok" deniliyor. Yüce yaratan kendisine yapılan ibadetlerde bile farzın tehiri vacibin terkinde sehiv secdesi yapılması durumunda ibadeti tam yapılmış kabul ediyor. Ömrü araç üzerinde geçmiş olan sürücünün bile hemen hemen her gün birkaç defa yapabileceği basit hataların sürücü adayları tarafından bir tanesinin dahi yapılmasına tolerans tanınmaması manidar değil midir?
HER BİR SINAV 120 LİRA
Örneğin aday bir defa sinyali unutsa veya kemer takmayı unutsa veya kalkışta bir defa stop ettirse veya park ederken tekerlek birazcık kaldırıma değse hemen aday başarısız sayılıp ikinci bir sınav için 60+60=120 lira ödemeye mecbur bırakılıyor.
Direksiyon sınavı esnasında adayın yanına usta öğretici yerine milli eğitim görevlisi oturmakta. Bu görevli işin ehli olmadığından panik yapıyor, ister istemez adayın da panik yapmasına neden oluyor. Birçoğu sınav süresince sürekli ayağını fren üzerinde tutuyor bazen farkında olmadan frene basıyor. Giden aracın stop etmesine neden oluyor. Ama burada bile fatura adaya kesiliyor... Adayların birçoğu bu paniklemenin verdiği stresle başarısız oluyor. Gelsin 60+60=120 lira daha...
Yine yaklaşık 5 km'lik sınav güzergâhında adayların park etmeleri için konan dubalar karşılıklı olarak 30 metrelik bir alan içerisine sıkıştırılmış... Aynı anda 10-15 araçla birlikte kalkış yapan adayların park alanına geldiklerinde yığılma oluyor. Manevra alanlarının dar olması da ister istemez adayın heyecanlanmasına ve başarısız olmasına sebep oluyor. Komisyon başkanına güzergâh üzerinde park etmeye müsait olan yerlerde park edilmesinin daha uygun olacağını söylesek de kâr etmiyor. Niye? Çünkü efendim park alanına kurulan şemsiyenin altında kurulan masa var ya... İşte o masanın başında oturan müfettiş beyefendinin belirlenen alanın dışında park eden adayları denetleme imkânı yok... E ne olacak? O dar alan içerisinde ve müfettiş beyin oturduğu yerden izleyebileceği bir alanda park etmeye çalışacak sürücü adaylarımız...
Lütfen bu saçmalıklara bir doğru dürüst kural getirilsin. Toplumdaki bu rant algısının değişmesi sağlansın. İnşallah sesimi ilgililere duyurmama yardımcı olursunuz. Bakın sadece benim bildiğim bir kurstan 120 aday sınava girdi. 7200 lira ödeme yapıldı. Bunlardan 70 tanesi başarısız oldu. Bu kalanlar 15 gün sonraki sınava girebilmek için 60 lira Milli Eğitime 60 lira kursa toplam kişi başı 120 lira yatıracak.
Rumuz "Alaattin"-İstanbul