İETT ne zaman bizi de dikkate alacak?

A -
A +
Özellikle bazı hatlarda halk otobüsleri ve dolmuşlar klimalarını çalıştırmıyor. Aldıkları paranın hakkını vermeyen araç sahipleri, toplu taşımayı tercih eden halka âdeta işkence ediyor. Daha vahim olanı ise bu çileye tepki gösteren şikâyette bulunanlara rağmen Büyükşehir Belediyesinden bu konuda bir yaptırım olup olmadığını bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey varsa bu çilenin devam ettiğidir.
Hava sıcaklığının rekorlar kardığı bugünlerde, dolmuş ve halk otobüslerinde yolculuk yapan yaşlılar ve çocuklar sıcak ve nemli ortamdan daha fazla etkileniyor. Vatandaşların uyarılarına rağmen, şoförler araçların klimalarını açmıyor. Haydi minibüsler doğrudan sizin denetiminizin dışında ama İETT'ye bağlı olan 130-130Ş, 130A, KM11, 500T hatlar neden denetlenmiyor da vatandaş havasız ve sıcak ortamda yolculuk yapmaya mecbur bırakılıyor? Bu bölgelerde niçin genelde eski özel halk otobüsleri hizmet veriyor. Gelir seviyesinin yüksek olduğu insanların oturduğu semtlere klimalı yeni otobüsler hizmet verirken bu bize büyük bir ayrım değil mi? Adamların hem araçları eski, hem şoförler yakıt giderinin artacağı korkusuyla klimaları çalıştırmasın... E tamam da 130-130Ş, 130A, KM11, 500T numaralı otobüslerde yolculuk yapmak zorunda bırakılan vatandaş ne yapsın? Bu araçlar denetlenmiyor mu? Haydi denetlenmiyor, vatandaşın şikâyetini de mi dikkate almıyorsunuz?
        Fatih Gürbüz-İstanbul


Bir daire almak istedim, hayatım altüst oldu

Kendi internet sitesinde 41 yıllık deneyimi ile gayrimenkul sektöründe itibarın ve güvenilirliğin simgesi olduğunu yazan bir gayrimenkul yatırım ortaklığı firmasından daire almak üzere niyetlendim. 24 Nisan 2014 tarihinde öngörüşüme sonrasında, 4+1 dairenin satımı konusunda mutabakat yapıldı. Aynı tarihte örnek daire gezdirildi ve yapılacak dairenin bire bir örnek daire gibi olacağı taahhüt edildi.
Zaten 6502 sayılı Kanun gereğince öyle yapmak zorundalar. Ben buna güvenerek kapora ödedim ve devamında para yatırmaya başladım. Ekim ayında dairenin bittiğini söyleyip götürüp gezdirdiler ve anahtarını bana verdiler.
Gördüğüm örnek daire ile teslim edilen daire arasında dağlar kadar fark var. Biri lüks rezidans teslim edilen ise kenar mahallede yapılmış sıradan yap-sat işi gibi. Söz verilen malzemeler kullanılmamış, dekorasyon yapılmamış, metrajlara uyulmamış.
Bununla beraber tapuyu da vermediler. Her istediğimde bugün yarın denildi, ben de ödemeleri durdurdum. Artık para ödemeyeceğimi söyleyip Mart 2015 tarihinde fesih dilekçesi gönderdim. Ben fesih dilekçesinin akıbetini sormak için Ankara'daki satış ofislerine gittim. Dönüşümde bir avukat beni aradı ve hakkımda ihtiyati haciz kararı alındığı ve evime hacze gidileceğini söyledi. Sözleşmeyi feshettiğim halde iki aydır aracım bağlı, maaşım hacizli bütün mal varlığım hacizli ve ödediğim 220.000 liranın 150.000 lirasını kesip geriye 65.000 lira iade edeceklerini söylüyorlar. Bana bir evrak dayattılar "bunu imzala" diye. Hukuki karşılığı ibra idi. Bunu imzaladığımda 150.000 lirayı hiçbir şeyin karşılığı olmadan kesiyorlar. İmzalamadığım için şantaj yapar gibi hacizleri kaldırmıyorlar. Hayatımı altüst ettiler.
           Eyüp Karaçelik-Ankara


Tarih öğretmenleri hakkaniyet bekliyor

KPSS genel kültür testinde 27 soru içinde Türkiye ortalaması 7-8 net arasında değişmekte! Niye böyle? Çünkü müfredatta tarih eğitimine gerekli önem verilmiyor. 622 yıllık Osmanlı Tarihi, liselerde 2 saatlik dersle anlatılmaya çalışılıyor. Dönem bittiğinde daha kitabın yarısına gelinmiyor.
Günümüz Türkiyesi'nin bulunduğu bu coğrafyanın politikasını şekillendiren oluşumlar ise Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinin konusudur. Ne acıdır ki ülkemizin evlatlarının aktüaliteden haberdar olmaları için olmazsa olmaz bir derstir. 2008 yılında 12. sınıflarda okutulmak için müfredata eklenmiştir. O da sadece liselerin sosyal bilimler bölümü öğrencilerinedir. Yakın tarihimize dair bilgilerden genç kuşaklar habersizdir. Tarih derslerinin tüm lise öğrencilerine sunulması gereklidir. Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi liselerde zorunlu hâle getirilmeli ve programda belirtildiği gibi 4 saat verilmelidir.
YÖK'ün yanlış politikaları sonucu 2015 KPSS'de 26,729 tarih öğretmeni sınava girmiştir. Bu tablo büyük bir trajedidir. KPSS'de 80 puan üzerinde yaklaşık 2000 tarih öğretmeni atanmadığı için kendileri ve aileleri yıkım yaşamaktadır. Tarih öğretmeni de bu ülkenin evladıdır. Hakkaniyete göre atama beklemektedir. Derdimizi ve çarelerini sunduk bu konuda yetkililerimizden anlayış ve yardım ümit ediyoruz, şimdiden teşekkür ederiz.
    E.K.-Tarih öğretmeni
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.