Feridun Ağabey, Eyüp semtinin manevi havasını yaşamak için sıklıkla ziyaret edenlerdenim.
Eyüp’te Piyer Loti’ye doğru taşlı yolda yürürken mezarlar insanı ayrı bir dünyaya götürür. Âdeta dünyadan elinizi eteğinizi çekersiniz. Kimler yatar bu mekânda kimler. En namlı devlet adamlarından tutun ulemalarına ve gariplere kadar kimler var kimler.
Piyer Lotiye varmadan Kaşgari Dergâhı var. Osmanlının son dönemlerinin bu tepedeki mührü gibidir. Burada biraz soluklanır, vakit girmişse namaz kılar asırlık kabirlere Fatihalar gönderir, onların hatırı hürmetine imdat istersiniz Yüce Mevla’dan. Huzur bulursunuz bu manevi iklimden...
Birkaç senedir bu camide bir çalışma başladı. Restorasyon işi. Etrafı çevrildi, içeri giriş yasak. Cami, müştemilatı ve minaresi tamamen iskelet hâline getirildi. Ve bekliyor, ne gelen var ne de giden. Üzerinden mevsim geçiyor, sene geçiyor uğrayan yok.
Başlama tarihi 24.02.2014. Yanlış hatırlamıyorsam burada önce vakıflar çalışmaya başladı. Daha sonra levha değişti. Restorasyon tamamlama işi adı altında İstanbul Büyükşehir Belediyesi devraldı ve Fen İşlerinin kontrolünde bir şirkete ihale edildi. Üzerinden 30 ay geçmesine rağmen bu çalışma neden bitmez?
Konuya köşenizde yer vermenizi ve ecdat yadigârı Kaşgari Murtaza Efendi Tekkesi restorasyon işinin bir an evvel bitirilmesi yönünde yetkilileri bilgilendirmenizi bekliyoruz. Selamlar.
Muzaffer İşcan-İstanbul
Küçük ve yerel esnafımızın mağduriyetine çare
“Saygıdeğer Feridun Ağabey, selam ve saygılarımla… Ben 25 yıldır Türkiye gazetesine aralıklarla abone olan bir kardeşinizim. Şu an da aboneyim ve inşallah ölene kadar da devam etmek istiyorum. Sorunum şudur: Ben Elazığ/Kovancılar'da yaşıyorum. İlçemiz 19 bin nüfuslu küçük bir ilçe ve büyük alışveriş marketlerinin istilasına uğramış durumda. Komik ve bir o kadar da endişe verici durumla karşı karşıyayız. İlçemizde tam 4 büyük firmanın sekiz adet satış şubesi var. Küçük ilçemize bir değil her firma ikişer tane şube açarak sanki bir ekonomik talan çabasında gibiler. Gerçekten yasalarımız ve ticari etik bu gücü gücü yetene sorumsuzluğuna bir dur demeli. İnsaf ve izandan yoksun bu hırs, ucu açık devam etmemeli. Köşenizde bu acayip durumu yayınlamanızı ve yetkililerin gerçekten bizim durumumuza bir çözüm bulmasını, sizlerin de küçük ve yerel esnafımızın mağduriyetine sebep olan kuralsızlıkların telafi edilmesine yardımcı olmanızı canı gönülden istirham ediyorum...”
Arif Duman-Kovancılar
Bayramda yaşanan trafik kazaları ve görme kusuru
Feridun Ağabey, 9 günlük Ramazan Bayramında yollar yine kan gölüne döndü. Göz kusurlarının olmasına rağmen gözlük kullanmamanın bu kazalarda etkisini hiç hesap ettik mi? Trafikte araç kullanımı, iş eğitim alanında bu kusurların giderilmesi ve mutlaka periyodik olarak görme testi ve muayenesi yapılması gerekmektedir.
“Dünyada 158 milyonun üzerinde insan görme kusurlu. 2004’te 153 milyon insan doğru gözlüğe sahip olmamaktan dolayı, zayıf ve yetersiz görme sebebiyle acı çekmiştir. Bunların 8 milyonu kördür. Gözlük kullanmanın ekonomilere üretime çalışma hayatına katkısı büyüktür. Gözlük öğrencilerin ders başarısını da yükseltir. Görmeyen çocuk öğrenemez. Gözlük Okuma kültürünün gelişmesini sağlar. Bu sebeple belirtiyoruz ki gözlük kullanmak trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının da azalmasını sağlar. Her yıl ülkemizde kurtuluş savaşımızdan fazla insanımızı trafik kazalarında kaybetmekteyiz. Resmî verilere göre trafik kazalarındaki ekonomik kayıp, 20 milyar liradır. Gözlerimiz vücudumuzun dünyaya açılan pencerelerdir. Dünyamızı göz göre göre karartmayalım.
Taylan Küçüker-Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Eğitim Kom Bşk.