“İhlas 2. Kısım Bölgesi, gerek trafo merkezleri gerekse alçak gerilim hatlarının yapısı itibari ile iyi şekilde planlanmış bir bölge. Bölgeyi besleyen Yakuplu 2 Ana Besleme Kablosunda, Gül İnşaat yanındaki havai hat çıkışında özellikle rüzgârlı havalarda oluşan arızalar, zaman zaman hat üzerindeki enerjinin kesilmesine neden oluyor.
Bölgede 2016 yılında kesintileri en aza indirmek için havai hattın kaldırılması ve İhlas 1’e tesis edilmiş Marmara Ana Besleme Kablosunun İhlas 2’yi de enerjilendirmesi planlandı. Çalışmaların 2016 yılı içinde sonuçlanması ile kesintiler büyük oranda çözümlenmiş olacak.
Olumsuz hava şartları ile birlikte altyapının eskimesi, deformasyonu ve aşırı tüketimi sonucu oluşabilecek arızalara yönelik hazırlık yapıldı. Bu kapsamda BEDAŞ mülkiyetindeki tüm transformatörlerin yüklerinin gerçek zamanlı olarak uzaktan izlenmesi sağlandı. 149 transformatörde de yük optimizasyonu yapılarak kış şartlarında oluşabilecek taleplere karşı tedbir alındı. Bununla birlikte 1548 transformatörün de periyodik bakımı tamamlandı. Havai hatlarda 31.867 klemense yeni teknoloji uygulanarak kış şartlarına dayanıklı hâle getirildi.
Olumsuz hava şartlarının devam ettiği süre boyunca da bölgemizi etkileyen arıza sayısını ve kesinti sürelerini azaltmak için rutin uygulamaların dışında tedbirler alındı. 10 Ocak 2016 tarihine kadar tüm planlı bakım, onarım ve yatırım çalışmaları iptal edildi. Bu çalışmalar için yapılacak kesintiler ileriki tarihlere ertelendi. Olağanüstü şartlar için de ekiplerin izinleri kaldırıldı.
BEDAŞ, 2011-2015 yıllarını kapsayan İkinci Uygulama Dönemi boyunca 2010 yılı Kasım TÜFE değerleriyle 625 milyon lira, 2015 Haziran TÜFE değerleri ile yaklaşık 890 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. Bu gerçekleşmelerin ilk dört yılı da EPDK tarafından denetlenerek onaylandı. Bu yatırım değerinin 243 milyon liralık (2015 Haziran değeri) kısmı, yenileme ve iyileştirme yatırımlarına harcandı. 270 milyon lira ise kapasite artışı ile havai hatların yer altına alınması çalışmalarında yatırım olarak değerlendirildi.”
Sayın vekilim, sizlerden çok şey bekliyoruz
"Sevgili Feridun Ağabey, uygun görürseniz bu yazımı sütununuzda yayınlamanızı rica ederim.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve sayın bakanlar, kalkınma, sağlık, ihracat, sanayi, tarım, eğitim, ulaşım, çeşitli reformlar, terörle mücadele gibi birçok alanlarda, günün 24 saati çalışırlarken siz vekillerimize haftanın üç günü, o da 4-5 saat çalışmak zor olmamalı diye düşünüyorum.
5 Ocak günü muhalefet yoklama talebinde bulundu. Demek ki 317 kişilik AK Parti milletvekilinden 184 kişi Mecliste bulunmadı ki toplantı yeter sayısı yoktu. Televizyonda toplantıyı izlerken sıkıntı ve üzüntümü tarif edemem. Seçim yapılalı iki ay oldu. Ne çabuk yoruldunuz? Millet AK Parti iktidarından çok şey bekliyor. Sayın vekiller lütfen devletin zirvesine ayak uydurun. Saygılarımla.”
Şahin Galip Durum/İzmir
Teşekkürler İBB
“Feridun Ağabey, hem size, hem de İBB’ye gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.
Daha evvel sütununuzda yayınlamış olduğunuz kaldırım taşlarındaki minare motifindeki rahatsızlığımızı dile getirmiştik. Şimdi görüyorum ki bu motiflerdeki minarelerin belli olmayacak şekilde üzerinde çalışmalar yapılmış. Kısmen de olsa bir düzenleme yapıldığı için İBB’ye de teşekkürlerimi iletmek istiyorum. İnşallah bu hassasiyetin her zaman dikkate alınmasını ümit ediyor, saygılarımı iletiyorum efendim."
Mehmet Gül-İstanbul
26 yıllık elektrik öğretmeninden tavsiyeler
26 yıllık elektrik öğretmeniyim. Mesleğimle ilgili olarak 40’ın üzerinde kitap yayınladım. Çevremdeki herkes elektrik faturasının çok olduğundan şikâyet ediyor. İşte bu sebeple bazı önerilerimi sunmak istiyorum:
Aldığınız tüm eşyalarda TSE, CE, ISO kalite belgesi arayınız. Garanti süresi 3-4-5-6-7 yıl olan cihazları tercih ediniz. Gündüz lambaları yakmayınız. Çamaşır makinesini soğuk suyla kullanınız. Klimayla ısıtma ve soğutma yapmayınız. Zira verimi % 30’dur. Kombiyi gereksiz yere çalıştırmayınız. TV’yi prizden kapatınız. Tüm lambalarınızı led yapınız. Elektrikli ısıtıcılarla ısınma gafletine düşmeyiniz. Evde ve dışarıda kalın elbiseler giyiniz. Üşümemek için dengeli besleniniz. Kışın küçük odada oturunuz. Kullanmadığınız odaları ısıtmayınız. Binanıza kaliteli ısı yalıtımı yaptırınız. Pencerelere kauçuk fitil takınız. Küçük ekran TV kullanınız. Müzik sisteminin sesini az açınız. Buzdolabını düşük değerde çalıştırınız. Derin dondurucu kullanmayınız. Türkiye’de derin dondurucuya gerek yoktur. Ütüyü az kullanınız...
Ali Özdemir-İstanbul