Şirketimizin gasbedilen hakkını talep ediyoruz

A -
A +
"Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan 2014-2017 yılları arası işletici seçiminde, Anayasanın 2. ve 10. Maddelerine rağmen, evrakta sahtekârlık yapılarak, şüpheye mahal bırakır nitelikte işletici seçerek, firmamız haksızlığa uğratılmıştır. Şöyle ki:
TAR-KİM Hayv. Tem. İnş. Taah. Gıda Tar. San. Tic. Şirketi olarak KYK Ankara Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Beştepe Öğrenci Yurdu Lokanta Kantin İşletmesi'ni 2010-2014 döneminde TAKDİR belgesi ile taltif edilecek derecede başarı ile çalıştırmış bulunmaktayız.
KYK'nın 24/06/2014 tarihinde yürürlüğe giren STATÜ'sü EK-2 esasları çerçevesinde Türkiye Geneli ve KKTC'de 20 farklı branşta 1062 işletmenin bulunduğu işletici seçimine, yalnızca 1 (Bir) dosya ile, bir önceki dönem işletmiş bulunduğumuz Beştepe Öğrenci Yurdu'na başvuruda bulunduk.
Firmamız söz konusu statünün 6. Maddesi gereği tespit edilen komisyondan olumlu değerlendirme alıp dosyamız da 65 tam puanla 26 başvuru arasında, Genel Müdürlük Makamına gelinceye kadar 1. sırada yer almıştır.
Öte yandan sıralamada 6. veya 7. sırada bulunan ve ismi bizde mahfuz bir firmanın puanı ise 61 idi. Genel Müdür'ün tercihiyle sözleşme yapmaya çağrılan firma, aynı zamanda statünün 6. Maddesi gereğince oluşturulan komisyondan menfi değerlendirme almıştı.
Bütün bu olumsuzluklara ve şirketimizden çok daha alt sıralarda bulunmasına rağmen bu firma hem de üç işletme için sözleşme yapmaya davet edilmiştir. Böylece 2014-2017 Dönemine kadar aynı şehirde bir işletmeye ikinci bir işletme verilmeme prensibi de çiğnenmiştir.
Anayasa'da hukuk devleti tanımlanırken
05.09-2014 Tarih ve 21095 Kayıt numaralı dilekçemizde (EK-3) tarafımızca malum hukuksuzluğun giderilme fırsatı verdik. Anayasa Mahkemesinin bir kararında "Hukuk Devleti"ni tanımlarken belirttiği  "Anayasa'nın 2. Maddesi" gayet açıktır.
Kurumun,19.09.2014 Tarih ve 53590888/110.2-333.4326/11194 sayılı cevabî yazısında statüden âdeta cımbızlanarak çıkarılan "9. Madde" yine gizlenerek "Anayasa" ikinci defa ihlal edilmiştir. Böylece Anayasanın 2. Maddesindeki Hukuk devletinin temel ilkelerinden birisi olan "Aleniyet" ilkesi de ihlal edilmiştir.
Statü'den cımbızlanan "9. Madde" şayet yerinde olsaydı, bizim bu seçime girmemiz mümkün değildi. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun 'Gönderme Kararı'na kadar 9. Madde'nin statüden cımbızlandığını fark edemedik. KYK'nın puanlama sistemi, Başvuru sahiplerinin birbirleriyle aralarında aşırı bir puan farkı öngörmemektedir. 9. Madde ise son sıradaki firmayı birinci sıraya getirebilecek niteliktedir. Dolayısıyla durum, seçime çıkmadan kazananın belli olması ile sonuçlanmaktadır.
Peki, böyle bir seçime kim başvuru yapar?
KYK Genel Müdürü, 1062 işletme için, Türkiye ve KKTC de 'onbin'in üzerinde başvuru sahibi firmayı paravan olarak kullanmıştır. Ayrıca söz konusu firma ile Genel Müdür aynı il nüfusuna kayıtlıdır ve Genel Müdür, 7 Haziran Genel Seçimlerinde Çorum'dan milletvekili aday adayı olmuştur.
9. Madde "dürüst seçim" yapılır diyor
KYK Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği'nin (EK-1) 33. Maddesi ve Küçük İşletmeler Statüsünün (EK-2) 21 ve 22. Maddelerinin suç ve cezalar bölümü ile 24 ve 25-g seçime yetkili kişi ve komisyonların en yüksek adaylardan başlamak üzere seçme zorunluluğu olduğunu göstermektedir.
Burada tercih, kanuni engellerin bulunması halinde daha sonraki sıralara intikal etmesiyle mümkün olabileceğini gösterir. Dolayısıyla 300 TL bedel alınan dosya münderecatında bulunan Statüde bulunmayan, 9. Madde'nin cımbızlanarak başvuru sahiplerine "Dürüst seçim yapılır"  intibaı vermeye çalışılmış ve işletici adayları bu şekilde de kandırılmıştır.
Mezkur şirket 2007-2010 döneminde Güvenlik Yurdu Lokanta-Kantin işletmesini yürütürken, idare ile yaşadığı problemlerden dolayı bir sonraki dönem kendisine işletme verilmemiştir.
"İdareden ceza puanı alan bir işletmeye, müteakip dönemde işletme verilmemesi" kuralı var iken 2014-2017 döneminde ceza puanı alan bazı firmalara yurt işletmesi verilerek, taraflarınca hazırlanan statü, tanınmaz hale getirildiği gibi Anayasa Mahkemesi'nin "Anayasa'nın 10. maddesinde belirtilen "kanun önünde eşitlik ilkesi zedelenmez" ilkesi de ihlal edilmiştir.
Şirketimizin haklarının iadesini istiyoruz
Dosyamızın, Kurumunuz tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı'na intikal ittirilmesinden sonra, ilgi yazınızda gündeme getirilen, anlaşmazlık konusunu çözecek makam adına bir "daire başkanlığı" antetli kağıdıyla devlet ciddiyetinden yoksun cevap yazısı ne kadar ciddiye alınır bilemeyiz ama 351 Sayılı KYK Kuruluş Kanunun 13. Maddesinin 5 yıl önce yürürlükten kaldırıldığını bu kuruma hatırlatılması gerekmektedir.
Yukarıda bahsedilen yurtlarla ilgili lokanta-kantin işletmecilik hakkının verilmesi işlemi ile ilgili dosya münderecatındaki statüde bulunmayan 9. Madde'nin yok sayılarak işlemin iptalini ve gasbedilen şirketimizin hakkının iadesini ivedilikle arz ve talep ederiz.
         Aydın Hocaoğlu-Ankara
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.