Çapa'da duran tıklım tıklım tramvayın vatmanı durakta bekleyen ve içeri girmeye çabalayan kalabalığa anons yapıyor:
"Sayın yolcular, kapılar kapanmıyor. Binmeye zorlamayalım. Araç trafikten dolayı tehirlidir. Hemen arkamızdan başka araç gelmektedir."
Bu anonsu dinleyenler arasında iki üniversiteli kız birbirine baktı. Biri diğerine anlamadığı bir kelimeyi sordu:
-Ne dedi teyir mi dedi?
Öteki cevap verdi:
-Ben de tayir anladım ama ne demek istediğini anlamadım.
Birbirine bakıp gülüştüler... Çünkü sona kalan, vaktinde gelemeyen anlamındaki "tehir" kelimesini artık kullanan gençlik yoktu. O an aklıma geldi...
Siyasetçiler meydanlarda bol bol coşku veriyorlar... İktidar, yaptıklarından söz ediyor... Açtığı okullardan eğitime verdiği hizmetlerden... Muhalefet sadece bol keseden vaatlerde bulunuyor.
Ama bir gerçek var ki bu ülkede hayli çoğunlukta bir "gençlik" dilinden de dininden de tarihinden ve kültüründen de habersiz yetişiyor...
Şenol Demircili-İstanbul
Nöbetçi vatandaştan kiraz reklamı
Kirazın ana vatanının Giresun ilimiz olduğu konusunda güçlü bir kanaat vardır. Bu kanaat tarih kitaplarında anlatılan, "Romalı meşhur komutan Lulucullus, Giresun'a geldiğinde burada yabani kiraz ağaçlarını görmüş ve bu ağaçların fidanlarından Roma'ya götürüp diktirmiştir" bilgisine dayanmaktadır.
Bu kanaate rağmen ülkemizde bu tarihî bilginin sahiplenilmesi ve kirazın tanıtımının yeterince yapılması hep ihmal edilmiş bir konudur.
Giresunlu bir vatandaş olarak bu konuda bir öneride bulunmak istiyorum. Giresun ilimizde şehre yakın uygun bir yerde valiliğimiz, kültür müdürlüğümüz ve il tarım müdürlüğümüz tarafından "Kiraz Tanıtım Bahçesi" bir an önce oluşturularak kirazın tanıtımı konusunda adımlar atılmalı, planlama yapılmalı.
Giresun'da kirazın birçok çeşidi mevcut ve yaşlı insanlarımız bu çeşitleri çok iyi tanıyor. Bu konuda bu yaşlı kişilerden ve kiraz konusunda bilgi sahibi olduğu bilinen kişilerden fikir alınarak oluşturulacak bu bahçe Giresun için hem tanıtım ve turizm adına hem de maddi gelir sağlama adına önemli bir adım olacaktır.
Koruma altına alınması gereken bu kiraz fidanlığı gerek Giresun'un tarihçesi ve tanıtımının gerekse kirazın tarihçesinin ve tanıtımının nesilden nesile aktarılmasını sağlarken yeni nesillerin bu bilgilerden mahrum kalmasının önüne geçilmiş olacaktır.
"Kiraz Tanıtım Bahçesi" girişinde oluşturulacak "Kirazı Anlatan Tarih Kitabesi" ile hem Giresun'u hem de kirazı bütün dünyaya tanıtmış olacaktır. Fidanların yanına aynı botanik bahçelerinde olduğu gibi bir bilgi kartı asılırken farklı kiraz çeşitlerinin resimlerinden ve kitaplarından oluşturulacak sergi de bu bahçeyi daha cazip hale getirecektir.
Ayrıca Giresun'un gerdanlığı gibi Karadeniz'de asılı duran ve Karadeniz'in tek adası olma unvanına sahip Giresun Adası'nın da bir an evvel turizme kazandırılması Giresun için de ülkemiz için de çok önemli bir turizm açılımı olacaktır. Her köşesi Cennet gibi olan ülkemizin değerlenin farkına varıp onları kullanılır hale getirmek öncelikli olarak yetkililerimizin ancak genelde bütün vatandaşlarımızın görevidir. Vatandaş olarak önerimdir, karar yetkililerimizindir. Saygılarımla.
Nöbetçi vatandaş Hüseyin Aksu
Kamu binaları niçin değerlendirilmiyor?
Sivas Divriği ilçesinde bazı kamu binaları boşaltıldı. Kendi hâline terk edildi. Yetkililere sesleniyoruz. Boş bırakılan bu binalar ilçenin menfaati için neden değerlendirilmiyor? 1-Eski 50 yataklı hastane binası, 2-Maliye lojmanları, 3-Köy Hizmetleri Binası, 4-Eski Cezaevi binası...
Hazine tarafından veya ilgili bakanlıklar neden ilgilenmiyor? Divriği en çok vergi ödeyen bir ilçe olmakla birlikte gerekli yatırımı alamıyor. 3 bin km2'lik alanda 110 köyden ilçe merkezine büyük göç yaşanıyor. Bu ilçede şehir ve köylerinde 20 bin nüfus kaldı. Göçü durduracak tedbir alınmasını yetkililerden arz ve talep ediyoruz.
Mehmet Aydın-Divriği/Sivas
Tarsus'a Toplukonut istiyorlar
Milletvekillerine sesleniyorum. Tarsus ve Huzurkent beldesinde Sayın Süleyman Demirel döneminde yapılan 60 ila 40 m2 arası, bazılarının duvarları kontrapilak ve tavanı atermit olan evlerde oturan insanlar varken Tarsus ve civarında 40 m2 bir artı bir, 60 m2 iki artı bir, 80 m2 üç artı bir toplu konut projeleri uygulansa ve gariban alt gelir grubu insanlar da yararlansa ne olur? Bu tür uygulamalar Türkiye'nin her tarafında olabilir ama ben Tarsus'ta da bu uygulamaların sağlanmasını arzu ediyorum. Saygılarımla.
Necati Çınar-Tarsus/Mersin