İmza
günü
27 Ekim 2007 01:00
Farkı yok mantarlaşmış
bir kayadan derimin;
Yüzümde çizgi çizgi,
imzası kaderimin....
Necip Fazıl Kısakürek
Ünlü grafoloji (el yazısından kişilik analizi) uzmanı Prof. Zııteeren Khöy; imzanın, kişiliğin plakası olduğunu açıkladı ve şöyle devam etti: "İmza, basit bir karalama değildir. Bürokratik bir detaydan ziyade, kişinin alameti farikası, kişiliğin plakasıdır..."
Alfabeyle tanıştıktan ve Ali'ye ata bakmasını yazılı olarak emredebildiği günden itibaren kişi, imza eskizleri yapmaya başlar. Boş kağıt-kalem ikilisi yakalanmaya görsün. İsim, soy isim aynı potada eritilir, sanatsal kaygılar, sabit bir font tutturma gayreti çaba gerektirir... Millete, "Allah için sanat eseri gibi" dedirtebilecek bir form bulduğu zannedilene kadar etüt edilir. Hatta fiyakalı, yanar-döner imzasına Firuze adını koyup, ev arkadaşıymış gibi davrananlar bile mevcuttur...
Cin Ali'nin topacı modeli imza: İmza sahibi; soğuk nevale, ama nispeten çekilir bir vatandaştır. İmzanın sağa veya sola balansı bozulmuştur. "İsim benim değil mi? İstediğim gibi deforme ederim!" edasıyla harfleri üst üste bindirir. Kalemi imzayla tepiştirerek, hatta üzerini karalayan bir çizgi atarak, orasına burasına şifre dokunuşlar ekleyerek imzanın taklit edilmesini imkanız hale getirir. "Paranoyak olmaman, takip edilmediğin anlamına gelmez" düsturunu benimsemiştir. Yemek ayırt etmez.
Zorro modeli imza: Şair burada bayrağa seslenmiş... Pardon, konu karıştı. Bu tip imza sahibi, heyecanlı ve atılgandır. Kalemi, Maskeli Zorro'nun kılıç dövüşünü andıran darbelerle kullanır. İmzada, "Kalıcı olmaya geldim!" mesajlı zikzaklar hakimdir. Masayı titrettire titrettire yazar. Hesabı, garsona havada el hareketiyle imza yaparak ister. Kızınca, acıkınca zamandan ve mekandan kopuk laflar edebilir. Uykusunda dişlerini gıcırdatabilir. Lütfen bu insanları gün içinde germeyelim, üzerlerinde baskı oluşturmayalım.
Pijama lastiği modeli imza: Uzaar gider... Telgrafın tellerine kuşlar konar misali; uzatılmış imzaya geri dönüşlerle noktalar, kesik çizgiler, işaretler eklenir. Hayır, bulsa A-4 kağıdına Türkiye haritası çizecek hissi verir. "Yüksek mevkilerde tanıdıklarım var" imajı verilmek istense de, incelendiğinde görülecektir ki; imzanın ucu bombe yapmıştır!
Uzaylı bir dost modeli imza: Sanatsal kaygılar taşıyan faili meçhul dostların imzalarıdır. Genellikle ele gelen ilk dal, taş parçasıyla yaş betona uygulanır. Materyal sıkıntısı halinde ayak basılır. Pati de olabilir, bisikletin tekerleği de. Sıcacık bir "Ben buradaydım" mesajıdır. "Aaa, ben o sitenin inşaatında çalıştım, bahçesinde ayak izim var, aha bu kadar" cümlesini duymaktır... Sadece ad ve soyad yazıp; "yalın ve güçlüyüm" mesajı da verilebilinir, karizmatik genetik mühür, parmak izi de kullanılabilinir...
Ben hangisini tercih edeyim bilemedim, 29 Ekim Pazartesi günü saat 16'da; Kod Adı Simli Pembe'nin imza gününe beklerim...
***
İmza Günü: 29 Ekim Pazartesi, Beylikdüzü TÜYAP Kitap Fuarı,
Babıali Kültür Yayıncılık -
Salon 3, Saat 16:00
Ninem diyor ki: Öğüdü ver alana, kursağında kalana Profesör Mualla: Bir piyesi en fazla eleştirenler, o piyesi bedavaya seyredenlerdir
Halime Gürbüz
----------------------
Kusursuz saçlar için hatalara DUR deyinÜrünlerin yanlış kullanılması, renk seçiminin teninizle uyumsuz olması, sürdürülemeyen modellerin seçilmesi, sadece ön kısma önem verilmesi gibi hatalardan kaçınarak istediğiniz saçlara kavuşabilirsiniz.
Gereksiz kesmeyin
Kesinlikle saçlarınızı kendiniz kesmeyin. Eğer saçlarınızın düzensiz olduğunu düşünüyorsanız; hemen bir duş alın. Eğer duş almaya vaktiniz yoksa, saçlarınızı nemlendirin ve biraz şekillendirici krem sürün. Saçlanızı bir kere kesmeye başlarsanız, durmak ve bir daha şekillendirmek çok zor.
Uzmanlara danışın
Genellikle ürün etiketlerinin karışık oluşu, yanlış ürün kullanımını beraberinde getiriyor. Bu da güçsüz, yağlı görünümlü ve yerinde durmayan saçlara sebep oluyor. Kuaförünüzün tavsiyelerini dinleyin. Onlar saçlarınıza, hangi ürünün uygun olduğunu ve istediğiniz sonuçları elde etmek için ne kullanmanız gerektiğini söyleyebilirler.
Fazla ürün kullanmayın
Yapışmış ve ölü görünümlü saçlara sebep olabilecek başka bir yanlış da, ürünleri gereğinden fazla kullanmak. Başka bir şekilde belirtilmediği takdirde; çoğu saç ürünü konsantredir, yani çok küçük bir miktarı bile işinizi görebilir. Üstelik her zaman biraz daha ekleme şansınız vardır.
Arkaya da özen gösterin
Sadece saçlarınızın ön kısmını görüyorsunuz, ama bütünü gözden kaçırmamaya çalışın. Genellikle yüz çevresindeki saç, mükemmel hale getirilmek istenir. Halbuki saç kesiminden ya da yapımından sonra; yanları ve arkayı da görmeyi ihmal etmeyin. Kötü görünümleri ancak böyle fark edebilirsiniz.
Zor stilleri seçmeyin
Saç stilinizi seçmeden önce, bunun sürdürülebilir olmasına dikkat edin. Yani şeklin, ne kadar uzun süre dayanabileceğini düşünün. Bunu yaparken; saçınızın
dokusunu, uzunluğunu ve sağlığını göz önünde bulundurun, özellikle 'ne kadar vaktinizi, onu şekillendirerek geçirebileceğinizi' dikkate alın.
Doğru rengi bulun
Saçınızın rengini değiştirirken ya da gölgelendirirken, hangi tonların yüzünüzün rengiyle uyum sağlayacağını düşünün. Kuaförünüzden de bu konuda yardım alın. Kaşlarınızın da saç rengiyle uyumuna dikkat edin. Genel olarak kaşlar, saçlarınızın en koyu kısmının renginden 1 ile yarım ton daha açık renk olmalıdır.
Evinizi mumlarla süsleyin
Çoğumuzun evinin başköşesinde bir mum vardır. Kolaylıkla bulabileceğiniz birkaç eşyayla güzel bir mumluk yapabilirsiniz.
>> Gerekli malzemeler: Yaprak şeklinde metal pullar, bakır renkli alüminyum folyo, sağlam bir makas, bant (güzel bir rengi olursa iyi olur) ve mum.
>> Yapılışı: Metal yaprakları bakır rengi folyoyla kaplayın, kaç tane kullanacağınıza mumunuzun büyüklüğüne göre karar verebilirsiniz. Metal yaprakların uçlarını ya da gerekli gördüğünüz kısımlarını gerçek yapraklara benzemesi için bükün, sivri bir obje yardımıyla yapraklara damarlar çizebilirsiniz. Bir santimetre kalınlığındaki bir alüminyum folyoyu mumun alt kısmına sarın. Bunun üzerine daha sonra yaptığınız yaprakları yapıştırabilirsiniz. Bir diğer yöntem de tel yardımıyla yaprakları taç şeklinde birleştirmek... İsterseniz bu tacı, mumun dip kısmına koyabilirsiniz ya da daha önce sardığınız alüminyum folyonun üstüne yapıştırabilirsiniz.