Afazi hastası mı olduk?

A -
A +
Dünya genelinde 'intihara sürükleyen oyun' olarak bilinen “Mavi Balina” isimli oyunun kurbanları sürekli gündemde.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), def-i bela için internette geçirilen sürenin sınırlandırılması hakkında aileleri uyarıyor. Aileler sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve çocukların internet adımlarından haberdar olmalılar diyor.
Ama çok daha önemli bir tedbir atlanıyor ve “Çocuklarınızla paylaşımcı ve konuşan olun, onları fark edin, yalnızlığa itmeyin” diyen yok.
Yalnız kalan insan konuşma, yorumlama kendini ifade etme, konuşulanları anlama yeteneğini zamanla kaybeder. Buna tıpta “Afazi hastalığı” deniyor. Başkasıyla konuşmayan kendisiyle konuşmaya başlar, ona da ne dendiğini herkes bilir.
Yemeğe bile çağrıldığında gelmeyip saatlerce odasına kapanıp bilgisayarla meşgul olan çocuk her tehlikeye açık hâle gelir. Zira yalnızlık kara bir deliktir, insanı yutar, hele erken yaşta ise kurda kuşa, 'Balina'ya yem olur...
Çok sayıda ilim adamı ve akademisyenin “sosyal medya insanı yalnızlaştırıyor” dediği sürekli yazılıp çiziliyor. “Sosyal paylaşım siteleri insanları birbirine yaklaştırmadığı gibi insanları gerçeklikten koparıyor."  Her biri bir "mavi balina" canavarı!..
Sosyolog Prof. Sherry Turkle “Alone together-Birlikte yalnızlık” kitabında insanların sosyal medya aracılığı ile birbirleriyle daha iyi iletişim kuracaklarını zannetmelerinin büyük bir yanılgı olduğunu yazarken “sanal gerçeklik, gerçek dünyanın kötü bir taklididir” diyor. Prof. Sherry, katıldığı bir komedi programında insanların cenaze törenlerinde bile iPhone'ları ile oynadığını söylemiş. Program sunucusu komedyende “Herkesin bir güle güle deme şekli var” diye karşılık vermiş.
ABD’de en çok satan kitaplar arasında yer alan “Shallows” (Sığlar) kitabının yazarı Nicholas Car “sosyal medya kullanımı insanların düşünme şeklini değiştiriyor, daraltıyor, kitaplarda ve dergilerde yer alan bilgileri hazmetme kapasitesini zayıflattığını” söylüyor.
Bu durum tesadüfen karşılaştığımız bir kaza değil hesaplı kitaplı başımıza geçirilen bir beladır.
Kültürel emperyalizmde kontrol edilmek istenen toplumlara "Toplumsal Afazi” planları uygulanmaktadır. Bir toplumun kendi dilini, kültürünü tanıması ve ifade etmesi bozulduğunda onu bağımlı hâle getirip istenilen tarafa sürebilirsiniz. Zaten konuşmayı, kendini ifade etmeyi beceremeyen insanların mesele çözmedeki tek yolu kavga etmek kalıyor.
Hatalı solladın, yan baktın, cinayetleri konuşmayı beceremeyenlerin işidir. Dilini kullanamayınca levye kullanıyorlar.
Hayatta insan önündeki modele göre şekil alır. Önündeki insan başka bir dünya kurabilen insan olunca kendisine o dünyaya girebilmek için bir kapı açabilir. Aile içinden başlayarak ilişki kurduğumuz insanlar bizi yukarı çıkartabilir.
Kendini geliştirmek isteyen farklı yerlere bakmalı. Özellikle gençler için ebeveynler rehberlik yapmalı. Gençlerin, dilini, intibaını, tecrübe ve görgüsünü geliştiren, değiştiren insanlar önemlidir. Onlarla bir araya gelmeye, önce dinlemeye sonra anlatmaya gayret etmeli. Kişi olduğu yerde beklememeli onları arayıp bulmalıdır.
Arkadaşı 'balina' olanın sonu ne olur? Deryanın dibi...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.