Yaşananları en iyi bir hikâye anlatır…
Fareye demişler ki: “Gözetlediğin deliğin yarım metre ilerisinde bir kalıp beyaz peynir var, çıkıp alsana!..” Fare cevaplamış: “Mesafe kısa, mükafat büyük, vardır bunda bir hinlik!..”
Türkiye’nin en büyük üçüncü Kripto Para Platformu Thodex’e kullanıcıları erişim yapamayınca ortalık karıştı ve kriz patladı. Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer’in, piyasadan topladığı paralarla yurt dışına kaçtığı ileri sürüldü.
Thodex’te yaklaşık 400 bin kişinin hesabı var ve paralarının akıbetini eğer sistem tekrar açılırsa görebilecekler. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bir paranın buharlaştığı olay cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakası olarak değerlendiriliyor.
Kripto para, tamamen dijital, gerçekte var olmayan, “sanal para” birimidir. Devletlerin; TL, dolar, avro gibi merkez bankaları tarafından piyasalara sürülen ve işlem gören kendi paraları olduğu gibi güçlü sermaye sahiplerinin adını koyup şahıslar tarafından kurulan borsalarda alınıp satılan Bitcoin, Ethereum, Ripple, Cash, gibi “sanal paralar” var.
Bu sanal paralar, özel şirketlerce işletilen kendilerine özel borsalarda alınıp satılıyorlar. Thodex Türkiye'de bu alanda faaliyet gösteren BtcTurk, Papara, Bitci gibi Borsalardan biri.
Kullanımı ile ilgili bir düzenleme ve kontrol mekanizması bulunmayan kripto para her türlü istismara açık… Bu paraya sahip olan kişilerin karşı karşıya kaldığı en büyük tehlike hesaplarının siber saldırılar ile “Hack’lenme”si.
Buna rağmen yüksek kazanç beklentisi Türkiye'de kripto para işlemlerini (alım-satım hacmi) şubat başı ile 24 Mart arasında 218 milyar lira (26 milyar dolar)lık bir seviyeye çıkarmış.
Belli ki yüksek kazanç insanların gözünü karartıyor. Hiçbir rasyonel temele dayanmayan bir yatırım aracına güvenip de insanlar birikimlerini rüzgâra kapılıp yele veriyor.
Önceki gün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yaptığı “Kripto paralar maddi değildir, para yerine ödeme aracı olarak kullanamazsınız. Bir tür marka değeri ya da telif ücreti gibidir… Tamamen arz talebe göre hareket eden sanal değerlerdir…” açıklamasının ardından Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelikle kripto paraların ödemelerde kullanımı yasaklandı.
Düşündürücü olan şudur; Kripto para “Bitcoin” geçtiğimiz hafta tarihinin en yüksek seviyesi olan 64 bin 813 dolara yükseldi. Böyle bir değer artışı ancak gökten altın yağarsa mümkündür. Tabii bu Kazib Şifanın (ölüm iyiliği) peşinden sert düşüş başladı altı günde 52 bin 596 dolar seviyesine kadar düştü. Tabii arkasında enkaz bırakarak…
Şimdi Thodex vurgunu ile başlayan deprem kısa sürede duracak gibi değil. Thodex’in kurucusu F. Fatih Özer’in 2 milyar dolar değerinde kripto parayı kendi hesabına geçirip Arnavutluk’a kaçmasının hemen ardından zor durumda olduğunu açıklayan Vebitcoın de faaliyetlerini durdurdu.
Bu daha başlangıçtır.
Bildiğimiz para (banknot veya altın/gümüş) nesneldir ve ait olduğu devletin, merkez bankası stoklarındaki altın karşılığı basarak tedavüle sürdüğü borç senedidir. Garantörü ve kefili devletin kendisidir.
Kripto para hayalî ve izafidir, garantörü yoktur, tamamen dijital ortamda ve itibaridir Açıklamalara göre Türkiye’de 3 milyon “Kripto Para Cüzdanı-Hesabı” bulunan kişi varmış. Şimdi hepsi varlığını test edecek, fırtınayı bekleyin…