Kolay yoldan servet sahibi olma hırsı ciddi ve bulaşıcı bir hastalık. Milyonlarca insan, hep beraber yapınca iş sıradanlaşıp çirkinliğini kaybediyor. Arkada kalan Yılbaşı Piyango Çekilişi hengâmesinde tam biletlerin 50, yarımın 25 ve çeyrek biletin de 12.5 liradan yok satması bu yüzden. 10.000.000'da bir ihtimal olsa da bu küçücük ihtimale para yatırıp umut satın almak isteyenler daha büyük risklerden kurtulmak için ne verirler?
Bir eşek veya at tarafından tepilerek, sıcak suda haşlanarak, kene tarafından ısırılarak, lunaparkta uçan sandalyeden savrularak ölme ihtimalimiz büyük ikramiye kazanma ihtimalinden çok daha yüksektir.
İş kazasında ölme ihtimalimiz piyangonun bize çıkması ihtimalinden 230 kat daha yüksektir. Çünkü memleketim 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa'da birinci dünyada ise üçüncüyüz. El Salvador ve Cezayir'in ardından üçüncü olan memleketimde her yıl ölümle sonuçlanan iş kazası oranları 100 binde 20.5 iken bu oran Norveç, İsveç, Danimarka gibi ülkelerde 100 binde 2 oranının altında.
Trafik kazasında ölme ihtimalimiz 1250 kat daha yüksektir çünkü son 10 yılda memleketimde meydana gelen trafik kazalarında 42 bin 447 kişi öldü, 2 milyon 26 bin 986 kişi de yaralandı. Yılda 1 milyona yakın trafik kazasının yaşandığı ülkemde günde yaklaşık 12 kişi kazalarda hayatını kaybediyor.
Kalp krizi geçirerek ölme ihtimalimiz büyük ikramiyeyi kazanma ihtimalinden 4.000.000 kat daha fazladır. Çünkü Türkiye'de her yıl aniden gelişen kalp krizi sebebiyle ölenlerin sayısının 150 bin civarında olduğunu belirten uzmanlar 3 milyon koroner kalp hastası olduğunu ve bu rakama her yıl 90 bin kişinin eklendiğini söylüyor.
Alınmayın ama intihar ederek ölme ihtimalimiz bile büyük ikramiyeyi kazanma şansımızdan çok daha fazla. Çünkü 2013 yılında ölümle sonuçlanan intihara teşebbüs sayısı 3189 oldu. Yüz bin nüfusa düşen intihar sayısı 4,19 oldu. Diğer bir ifade ile her yüz bin kişiden dördü intihar etti.
Uyuşturucu bağımlısı olarak ölme ihtimalimiz 40 kat daha fazla çünkü bir yılda 325 kişi uyuşturucu madde kullanımına bağlı olarak hayatını kaybetti. Raporlarda 60 bin uyuşturucu bağımlısı olduğu belirtilirken 4 bin 720 kişi tedavi görüyor. Türkiye genelinde de bir yılda 83 bin uyuşturucu operasyonu düzenlenmiş 130 bin kişi hakkında adli işlem yapılmış.
Hatta gıda zehirlenmesine maruz kalarak ölme ihtimali bile büyük ikramiye kazanma şansından fazla. Çünkü bir yılda zehirlenme şüphesi ile hastanelere başvuranların sayısı 750 bin civarında olduğu söyleniyor. Tahminlere göre her yıl 15 milyon kişi gıda zehirlenmesine maruz kalıyormuş.
Promosyon ölümlere gelince, merdivenden düşerek ölme ihtimali 4 kat, köpek balığı saldırısında ölme ihtimali 5 kat, yataktan düşerek ölme 7 kat, küvette boğularak ölme ihtimalimiz ise 15 kat daha yüksekmiş.
Geleceğini, 10 milyonda bir ihtimalli şans oyunları ve büyük ikramiye üzerine kurmayı hayal edenlerin genelde insan ihmali sonucu meydana gelen trafik kazaları, iş kazaları, uyuşturucu bağımlısı gibi ocak batıran tehlikelerin önlenmesi için el birliği ile bir gayret içinde olsak bize daha garantili ve aydınlık bir gelecek kurmaz mı?