Nasıl başardılar?

A -
A +
Bu satırları yazarken sandıkta oy verme işlemi devam ediyordu. Mevcut veya yeni başkan, seçilen her kimse isimlerde değişiklik olsa da başarılı olmak isteyenler için kurallar siyaset üstüdür, değişmez ve başarılı olmuşların tavsiyelerini dinlemek en akılcı yoldur. Ne demişler; “Soran dağları aşar…”
“Mükemmel bir şehir nasıl olur?” sorusuna cevap arıyorsanız vatandaşın sesine kulak verin. Başarılı olanlar bunu yapanlardır. İnsanlar fikren ve ruhen katıldıkları projelere destek verir, karşı durmaz.
Başkanım; “Kentler arasındaki yarışma bisiklete binmek gibidir: Eğer pedalı çevirmezseniz düşersiniz.” Pedalı çevirecek olan da sensin.
Başarılı olmuş birkaç başkanın hikâyesini paylaşalım...
En yaşanabilir kentler sıralamasında ilk 5'te yer alan Toronto, ekonomik zenginliği, yemyeşil doğası, temiz havası, güvenli ve sakin ortamı ile bir cazibe merkezi. Kuzey Amerika’nın en büyük ikinci finans; Los Angeles’tan sonra dünyanın en büyük ikinci film üretim merkezidir.
Başkan David Miller ve ekibi, Toronto’yu yaşanabilir ve refah seviyesi yüksek bir kent hâline getirmek için iktidara gelir gelmez, komisyonlar oluşturmuş. “Agenda for Prosperity”, (Refah Programı) adı verilen bir proje kapsamında kalabalık grupların katıldığı “arama toplantıları" düzenlenmiş. Binlerce Toronto’lu, bu toplantılarda nasıl bir Toronto hayal ettiklerini dile getirmişler.
Akademisyenler, iş, finans, kültür ve sanat dünyasının önde gelen temsilcileri Toronto’nun sorunlarının çözümü için fikirler üretmişler. Bütçenin nasıl kullanılacağı konusunda öncelikleri belirlemişler. Strateji komite tarafından yazıldığı için, mecliste de oy birliğiyle kabul görmüş, halkın da büyük desteğini almış.
Hiçbir yerel yönetim bu iş birliğinden kaçarak şehrini ileri taşıyamaz. Bunu yapacak olan birlikte çalışacağınız ekibinizdir.
Bununla ilgili olarak Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tavsiyeleri “Çalışma ekibinizi iyi seçin. Suistimale karışan personeliniz varsa hemen idari ve hukuki işlem başlatın. Devletin malını suistimal edenlere sakın ola göz yummayın, anında gereğini yapın. Halkın içinde olun kapınızı ve telefonunuzu sürekli açık tutun. Zorunlu olmadıkça yurt dışı gezilere çıkmayın. Kentinizi boş bırakmayın. Yurt dışına giderseniz bile seyahati kısa tutun. Ankara'ya geliyorsunuz, görüşmelerden sonra hemen kentinize dönün. Ankara'da uzun kalmayın. Yarım kalan projelerinizi, devam eden projelerinizi kendi kaynaklarınızla bitirin” şeklinde.
İlkeler ve doğrular coğrafya ve zamanla sınırlı değil. Her yer için geçerli.
Sayın Erdoğan’ın “Zorbaların ve fırsatçıların kamu kaynaklarını keyfî kullanmalarına asla izin vermeyin” tavsiyesi çok önemli ve her alan için geçerli. Zira meydana gelen bir işgale zamanında müdahale edilmez “göz ardı edilirse”, kelebek etkisi yaparak tetikleyici olaylar zincirine yol açabilmekte ve geriye dönüşü de çok geç olmaktadır...
1994-2001 dönemi New York’un Belediye Başkanı Giuliani diyor ki: “Metruk bir bina düşünün. Binanın camlarından biri bile kırılsa, o camı hemen tamir ettirmezseniz, çok kısa sürede, oradan geçen herkes bir taş atıp, binanın tüm camlarını kırar. Ben ilk cam kırıldığında hemen tamir ettirdim. Bir elektrik direğinin dibine ya da bir binanın köşesine, biri, bir torba çöp bıraksın. O çöpü hemen oradan kaldırmazsanız, her geçen, çöpünü oraya bırakır ve çok kısa bir sürede dağlar gibi çöp birikir. Ben ilk konan çöp torbasını kaldırttım.”
Bunlar ve çok daha fazlası yazıldı ve konuşuldu.
Özetle şehircilikteki hâlen büyük eksikliklere ve yanlışlarımıza rağmen içinde bulunduğumuz dünya bize emanet edilen şehir ve topluma ortaklık, önderlik ve hamilik yapmaya bizi mecbur kılıyor.
İsmet Özel’in ifadesiyle; “Toparlanın! Gitmiyoruz...”
Bana kalırsa en önemli önceliğiniz, kuracağınız kadroların ehliyet ve liyakatidir. Ufkumuzu, hayallerimizi geleceğimizi ancak ehliyetli kadrolarla inşa edebiliriz.
Unutmayın; “Şeyhi uçuran mürididir…”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.