Ruhların savaşı

A -
A +
Mazlumun zalimle, namuslunun namussuz ile kahramanın vatan haini ile mücadele ettiği sosyal medyada mayınlar, pusular, iftira hendekleri ile dolu. Al eline bir dizüstü bilgisayar, uyduruk bir kimlikle pusuya yat, istediğin yalanı savur, istediğine çamur at ortalık karışsın, tutmazsa izi kalsın.
Arkadaşımız Osman Sağırlı'nın önceki gün gazetemizde Sosyal medya ve bilgi teknolojileri strateji derneği Başkanı Abdullah Çiftçi ile sosyal medyanın hayata ve politikaya müdahalesi üzerinde dikkat çekici bir röportajı yayımlandı. Çiftçinin açıklamalarından anlaşılan o ki, bu mücadele 35 milyon facebook,11 milyon twitter kullanıcısı ve diğer medya ağları kullanılarak kararlarımızı etkileyip, attığımız her adımı belirleme savaşıdır.
Hangisinin kazanacağını merak edenler için söyleyelim ki, hangisi fikren iyi beslenirse o öne geçer.
Herkesin kendi adına katkı sağladığı veya parça kopardığı bu dünyayı cazip kılan güçlü sebepler var. TV'de ve gazetelerde kişi, okuyan ve izleyen durumunda iken sosyal medyada ise karşılık ve cevap verebiliyor, haber veya dedikodu takipçinin takipçisi ve onun takipçileri yoluyla geometrik oranda hızlı yayılması onu güçlü ve gündemde tutuyor.
Türkiye'de kişilere ve kurumlara çamur atmanın, toplumu politize etme, kutuplaştırma gibi çatışmaları belli etmeden yapmanın en ucuz adresi sosyal medya. Fikir sahibi insanların mesajları da çoğu kez arada kaybolup gidiyor. Küresel güçler hükümete dayatmak istediklerini siber ajanları ile yalan haber üretip vatandaşları kışkırtarak yapmak istiyorlar. Eğer dümen sularına gitmeyen yönetici, politikacı, iş adamı hatta sanatçı ise linç edilme gibi şantaj amaçlı ciddi risklerle karşılaşabilir.
Sosyal medyaya bulaşmak tiner koklamaya benziyor.
Doğru ile yanlışın, sahte ile gerçeğin çoğu zaman takipçilerce fark edilmediğini belirten Sosyal medya ile büyüdüğünü söyleyen Sosyal medya ve bilgi teknolojileri strateji derneği Başkanı Abdullah Çiftçi'nin yerinde uyarıları var. "Türkiye'de 18–25 yaş arası bir seçmen kitlesi var. Bu seçmenler internet ve sosyal medya ile büyüdü. Bu seçmen kitlesinin oyu ortalama %15'tir ve özellikle bu genç nesil sosyal medyayı kullanıyor. Sosyal medyada doğru, yanlış sahte, gerçek çok önemli değil. Genç seçmen tarihi bilmez, bilgisayar oyunları, yabancı film, müzik yıldızları, ideolojik örgütlerin propagandaları ile veya siber ajanların fikirleri ile büyümüş çocuklar. Çünkü gerçek hayatta zaten gazete okumayan gençler sosyal medyadaki grup psikolojisinden etkilenir.
Bu seçmen kitlesi üzerinde iyi algı oluşturup yöneten partiler şanslı olur.
7 Haziran seçimleri öncesinde sosyal medyanın genç seçmen oylarını çok etkileyeceğini söylemiştim. 1 Kasım seçimi içinde aynısını söylüyorum." diyor.
Gözden kaçan ama dikkate alınmadığında göz çıkaran sosyal medyayı, sermayesi çenesinden ibaret politikacılar da fark etmek, önemsemek zorunda artık. Başkan Obama'nın iki seçimi de Benanson Strateji Group idaresindeki sosyal medya gücü ile kazandığı söyleniyor. "sosyal medya ile seçim kampanyası yürütme " konusunda çok tecrübeli ve kaşarlanmış olan bu Benanson Strateji Group, pireyi deve, deveyi pire yapmakta yani başarılı olmasını istediği patronunu seçmen gözünde yukarı çekerken rakibini gözden düşürüp defterini dürmede usta.
7 Haziran seçiminde CHP'nin davetiyle Türkiye'ye geldi ama daha çok sanki HDP'nin seçim kampanyasını yönettiği söyleniyor.
Selahattin Demirtaş'ı "cici oğlan" yapmak için eline kimin sazı verip ekrana çıkardığı, sosyal medyada estirilen saray ve diktatör hikâyelerini kimin üfleyip nasıl "salgın" haline geldiği anlaşılıyor.
İngilizler "Siber tugay" kurmuş, Çin ve ABD'nin siber ordusu, Rusya, İngiltere, ABD, Çin gibi ülkelerinde "siber propaganda birimleri" var.
Türkiye'de ise devlet şimdilik izliyor." diyen Çiftçi'nin bu ikazı bu hengâmede kaybolup gitmemeli.
Halep ordaysa bilgisayar önümüzde, sorumluluk ve rahatsızlık duyanlar klavye başına...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.