Sosyal medyada deprem!..

A -
A +

Hep toprak sallanacak değil ya!.. Yer altından değil toplumsal yapı zemininde ciddi bir sarsıntı yaşanıyor. Derinliği ahlaki zemin seviyesinde, üretici ve takipçisini ekran dışına atan önemli bir sarsıntı.

 

Öncü sarsıntılar "Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği hâlinde göstermeye çalışan içerikleri" nedeniyle sosyal medya ansiklopedisi Wikipedi’ye erişim yasağı getirilmesi ile başlamıştı.

 

26 Aralık 2019 tarihinde erişiminin engellenmesiyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi kararında “Wikipedia'nın Türkiye'yi terör gruplarıyla aynı düzlemde gösteren içeriklerinde düzenlemeler yaparak Türkiye ile ilgili asılsız iddiaları kaldırdığı” belirtildi.

 

Üç yıla yakın bir süre devam eden erişim engeli Wikipedia'nın kendisine hiza istikamet vermesinin ardından mahkeme kararı ile kaldırıldı.

 

İnternet ortamında yayının durdurulması “adam öldürme, cinsel saldırı, uyuşturucu ticareti, hırsızlık, dolandırıcılık, rüşvet, Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak” gibi suçların yer aldığı Katalog suçlarla ilgili bir yayın söz konusu olduğunda BTK’ya verilmiş bir yetki.

 

BTK öncelikle bu yayının çıkarılmasıyla ilgili bildirimde bulunuyor. Yayıncı kurumun bu uyarıyı ciddiye almaması durumunda BTK yayını durdurma kararını aldığını ilgili sosyal medya kuruluşuna bildiriyor.

 

Instagram’ın paçayı kurtarma süreci devam ederken, 7 Ağustos’ta gelen artçı sarsıntı bu defa Türkiye’de her yıl çocuklar üzerinden 200 milyon dolar kazanan “Roblox” oyun platformunu vurdu. Gerekçe çocukların istismarına yol açacak cinsel içerikli paylaşımlar barındırması.

 

“Roblox”un da yayın profilindeki haşaratı temizlemesi gerekiyor. “Ya bu temizliği yapacak ya bu diyardan gidecek!..”

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Instagram'a yönelik kısıtlama sonrasında “toplumun güvenliği ve kamu düzenini tehdit eden katalog suçları” kapsamında değerlendirildiğini ve BTK’nın ilgili sosyal medya şirketine bildirimlerde bulunarak suç unsuru taşıyan içeriklerin kaldırılmasını talep ettiğini açıklamıştı.

 

Erişim engellemesinin ardından çıkan patırtıların merkezine bakın!.. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz… Ömer Çelik’in Hitlerin Dışişleri Bakanı Ribbentrop’a benzettiği Katz; Instagram’a getirilen erişim engelini “diktatörlük” olarak tanımlıyor…

 

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın değerlendirmesiyle “…bir icraat yapacağım zaman muhalif kafaların yazdıklarına bakarım, eğer bütün hepsi engellemek için yaygara yapıyorsa o projeyi aynen yapar ve bitiririm… Çünkü o proje memleket için hayırlara vesiledir…”

 

Bakan Tunç’un açıklamasında "Herkes kanunlara uyacak. Hiç kimsenin ayrıcalığı yok, internette suç işlenmesi konusunda devlet üstüne düşeni yapmak durumunda" uyarısı sarsıntıların önümüzdeki günlerde muhtemelen süreceğini gösteriyor.

 

Gelişmeler sonrası, bünyesinde Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarını bulunduran teknoloji şirketi Meta “Hamas lideri İsmail Heniyye suikastı ile ilgili paylaşımlarını kaldırdığını” açıklayarak özür diledi.

 

Uygulamalar “dijital faşizm” çizgisini takip eden sosyal medya platformlarının kendilerine çekidüzen vermelerini zorunlu kılarken sınırsız ve sorumsuz yayıncılık yapanları sahanın dışına atacak görünüyor.

 

Ancak asıl cevaplandırılması gereken soru “toplumun ruh sağlığıyla oynayan temelleri depreştiren ahlak düşmanı rezil hesapların” kendilerine nasıl bu kadar alan buldukları?.. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.