Uzayıp giden o tren yolları

A -
A +
AK Parti'nin başarısı sır değil. İlk seçimlere girdiğinde millet Recep Tayyip Erdoğan ve ekibine baktığında şunu söyledi. "Bunlar bizim gibi, bunlar bize benziyor..." Varlık sebebi kurulu düzeni halkın lehine çevirmek olunca, ilk seçimlerde aldığı yüksek oyla iktidara gelen AK Parti, icraatları ile de milletin beklentilerine doğru cevaplar verince ikinci ve üçüncü dönemde siyasi hayatımızdaki çoğu siyasi partinin düşüp boğulduğu hendekleri kolaylıkla geçti. Şimdi dördüncü dönemine girerken ciddi başarılara imza atan TCDD genel müdürü Süleyman Karaman ile bürokratik başarı ve biraz da siyaset üstü, hayatı kucaklayan şeyler üzerine konuştuk.
Herkes bir iş için yaratılmıştır. "Yeter artık" dediğinizde zorluklar fırsata dönüşür. Süleyman Karaman'ın demiryollarındaki başarı hikâyesi de, köyü ile Kemah ilçesi arasındaki ulaşım zorluklarından beslenmiş. Hayatının dönüm noktası, Kemah ilçesinde ortaokula başlayınca köyü Alaçayır ile Kemah arasındaki gidip gelmelerinde ulaşım zorluklarını yaşadığı günlerde Kemah Trenlerine bakıp diyor ki: "Büyüyüp bir adam olduğumda bu tren yolunu köyümden geçireceğim..." Böyle söylemesinin yıllar sonra hepimizi hızlı tren, Marmaray gibi projelerle buluşturacağını kim tahmin edebilirdi.
Süleyman Karaman bürokratik başarının güçlü siyasetten beslendiğini, güven ortamını hisseden bürokratın koştuğunu, bazen büyük başarıların küçük detaylarda gizlendiğini vurgulayarak sizin de ilginizi çekecek yakın geçmişten bir hatırasını paylaştı. Bu tecrübe işlerinin iyi yürümediğinden şikâyet eden politikacı, bürokrat ve iş adamları için de mükemmel bir çözüm reçetesidir:
"Demir yollarındaki ilk yıllarımızda ciddi tren kazaları yaşamış ve araştırmalar sonucunda makinist kusurlarının önemli bir pay aldığını gördük. Bilinen tedbirlere ek olarak psikolojik uzman desteği için psikologlar getirerek kendilerinin makinistler ve aileleri ile görüşmesini talep ettik. İlk zamanlar yadırgansa da kısa süre sonra herkes severek kabul etti. Bu görüşmelerden yirmi kadar ortak sorun ortaya çıktı ve en baştaki tren üstü personel eşlerinin sefer tası yemekleri hazırlamaktaki yemek sorunuydu. Sorunu çözmek için dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım makinist eşlerine hitaben bir mektup yazarak yeni bir düzenleme başlattık..."
Müteakiben makinist eşleri adına Seval Önal Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'a bir mektup yazdı. Önal mektubunda ücretsiz yemekle ilgili yapılan düzenleme hakkındaki düşüncülerini paylaşarak, makinist eşlerinin zamanlarının büyük kısmını sürekli uzun yola giden eşlerine yemek hazırlayarak geçtiğini, trenlerde görev yapan eşlerinin sağlıklı beslenemediklerini belirterek ücretsiz yemek verilmesi ile ilgili emeklerinden dolayı sayın bakan ve genel müdüre teşekkür ediyordu.
Böylece demiryollarında sefer tası dönemi kapanırken makinist kusurundan kaynaklanan tren kazalarında yüzde elliyi aşan azalma oldu.
2002 Aralık ayından beri yürüttüğü TCDD Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden siyasete girmek amacıyla ayrılarak AK Parti'den Erzincan aday adayı olan Süleyman Karaman'ın hayat yolculuğu şimdi farklı bir yolda. Ama sohbet uzadıkça gönlünün yıllarca ciddi emek ve değer kattığı "uzayıp giden o tren yolarında" yürüdüğünü hissettik. Yarım asır önce köyüne demiryolu döşemeyi hayal edip, deniz altından tünellerde ray döşeyen birinin raylarla tekrar buluşması hayal değildir.
"Bir beyaz mendilin sallanışını/Unutma o gece ağlayışını,
Silemem coşmuşum gözüm yaşını/Uzayıp giden o tren yolları..."
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.