Yeni tehdit: Teknoloji bağımlılığı

A -
A +
Geçtiğimiz aylarda gençlerle “Kariyer Zirvesi” programlarında sıkça bir araya geldik. Her oturumun ortak yönü sunum başlamadan önce kendilerine “Sizden istediğim tek şey bedenen burada olduğunuz gibi ruhen ve zihnen de burada olmanızdır ve hayatta her zaman...” diye bir hatırlatma yapmaktı. Çünkü önemli sayıda genç konuşma boyunca büyük bir iştahla elindeki cep telefonun tuşları ile meşgul oluyordu.
Bu rahatsız edici durumun “Yeni Nesil Bağımlılık” diye tanımlanan gençliğin önündeki ciddi bir tehdit olduğunu yeni fark etmeye başlıyoruz.
Politik hengâme sürerken önceki günkü haberler arasında Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Murad Atmaca teknoloji bağımlılığının uyuşturucudan farksız olduğunu ve yeni nesil bağımlılıkların arasında cep telefonu ve internetin en sık görünenler olduğunu ifade ettiği bir haber yer aldı.
Alkol ve uyuşturucu bağımlılığından farkı olmayan, özellikle internet bağımlığına giden yolda en büyük problemin kişinin ekran başında geçirdiği süreyi kabul etmeyip bu süreyi giderek artırmaya başlaması ve artık bilgisayar başından ayrılamaz hâle gelmesi olduğu belirtiliyor.
Kötü bir alışkanlıktan kurtulmanın en iyi yolu ona hiç bulaşmamaktır. Ama bulaştıktan sonra ciddi bir mücadele gerekir. Bu durumda uzmanlar, ailelerin yapacağı en önemli uygulama olarak telefon, bilgisayar ve internet dışındaki alanlarda çocuklarıyla sağlıklı zaman geçirmek olduğunu vurguluyor. Ev ortamı orada yaşayan herkesi etkilediği için çocukların yetişmesinde çok önemli.
Hele erken yaşlarda çocuk sağduyu ve akıldan ziyade his dünyasında yaşar. Fiziksel dokunma, hissi bir ortam, aile atmosferi kavranır ve hissedilir. Çocuğun uyması gereken kurallara ihtiyacı vardır. Eğer ebeveynler erken yaşlarda kontrolü ellerinde tutabilirse ilerleyen yıllarda rahat ederler. Eğer ileriki yıllarda kullanmak üzere otoritelerini kullanmaz depolarlarsa o gün geldiğinde vakit çok geçtir.
Böyle bir durum hiç arzu edilmez ama eğer başa gelirse, çocuk kendisini kötü bir alışkanlığın alkolün, uyuşturucunun veya internetin otoritesine teslim olur.
Uzmanlar bir alışkanlığa düşünce onu ortadan kaldırmak diye bir şey yok sadece kötü olanın yerine iyi olanı koyabilirsiniz diyor. Herhangi bir kötü alışkanlığı ortadan kaldırmaya başladığınızda boşluğu doldurmak için yeni bir faaliyete veya alışkanlığa sahip olmak önemlidir. Onu meşgul edin çünkü kimse aynı anda iki şeye yoğunlaştırılmış olamaz.
Her çocuğun hayatını yönlendirirken dikkate aldığı öncelikli kişi ebeveynidir. Herkesle iyi geçinmek, diğer insanlarla barışık olmak güzel ahlaktır. İlgiyi hak eden diğer insanlar arasında ilk sırada kendi çocuklarımız gelir.
Zaten öyleyim diyorsak önceliklerimize bakıp, harcadığımız zamanı göz önüne alırsak bizim için neyin daha önemli olduğunu anlarız.
Genç nüfusumuzun çoğunluğu bize gelecek hakkında güven veriyor çünkü geleceğimiz onların ellerinde ama onlara sahip çıkıldığında...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.