30 Ağustos günü çalışanların hakları

A -
A +
 
 
“Ulusal Bayram Ve Genel Tatiller Hakkında Kanun”a göre 30 Ağustos Zafer Bayramı resmî tatiller arasında yer almaktadır. Gazetemize ve sosyal medya hesaplarımıza gelen iletilerden çok sayıda okuyucumuz Zafer Bayramı tatilinde çalışıp çalışmamalarına göre ücret ve diğer haklarını merak etmektedir…
 
TAM GÜN ÇALIŞILMAMASI
 
İşçi, çalışmasa da her bir ulusal bayram genel tatil günü bakımından 1 günlük yevmiyeye hak kazanmaktadır. Çalışma karşılığı ödenmesi gereken ulusal bayram genel tatil ücreti ise, çalışmasa da ödenmesi gereken bu 1 günlük yevmiyeye ilaveten, çalışılan her bir ulusal bayram genel tatil günü için 1 günlük ilave yevmiye tahakkuk ettirilerek ödenmesi gerekmektedir.
Yerleşik Yargıtay kararlarına göre 1 günlük çalışma karşılığı hafta tatili/ulusal bayram genel tatil ücreti tahakkuk ettirilmesi için, hafta tatili/ulusal bayram genel tatil günü içinde 7,5 saatlik çalışmanın tam olarak yapılması gerekmez, bir hafta tatili/ulusal bayram genel tatil günü içinde 7,5 saatten çok daha az da olsa bir çalışma yapılması hâlinde, çalışma karşılığı ulusal bayram genel tatil ücretine 1 günlük tam yevmiye, çalışma karşılığı hafta tatili ücretine 1,5 günlük tam yevmiye üzerinden hak kazanılmaktadır.
 
ZAFER BAYRAMINDA ÇALIŞMA KARŞILIĞI ÖDENECEK ÜCRET
 
Yukarıda izah ettiğimiz üzere 30 Ağustos Zafer Bayramının denk geldiği cuma günü Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu kapsamında bulunmaktadır.
İşçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesiyle kararlaştırılabilir. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması hâlinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayının alınması gerekmektedir. İş yerlerinde çalışan işçilere her bir bayram günü için;
  • Hiç çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak,
  • Tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ilave ücret ödenmesi gerekecektir.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçilere her bir gün için 1 günlük ilave ücret ödenmesi gerekecektir. Yüzde usulünün uygulandığı iş yerlerinde de işçi ücretlerinin işverence işçiye ödenmesi gerekmektedir. 
Belirtilen günlerde çalışan işçilere yapılacak ödemeleri bir örnekle somutlaştıralım.
Örneğin bir firmada operatör olarak çalışan Eymen Bey’in, günlük ücret sistemine göre günlük 400 TL ücret mukabili çalıştığını varsayalım. Eymen Bey, her bir bayram günü çalışmazsa maaşında ve sigortasında herhangi bir eksiltilme yapılmadan ücretleri tam olarak yatırılması yasal bir zorunluluktur.
Örneğimizdeki Eymen Bey, ağustos ayında hiç tatil yapmayarak Zafer Bayramı günü çalışmışsa bu resmî tatile denk gelen 30 Ağustos günü için 400 TL yerine 800 TL ücrete hak kazanacaktır. Bu durumda 2022/Ağustos ayında Eymen Bey'e (12.400 TL+400) 12.800 TL geçecektir.
 
FAZLA MESAİ ÜCRETİ
 
Ulusal bayram ve genel tatil günleri olarak kabul edilen günlerde işçi normal çalışma süresinin üzerinde çalışıp fazla mesai yaparsa ayrıca ilave bir günlük ücrete ilave olarak %50 zamlı fazla çalışma ücretine de hak kazanmaktadır. Bu nedenle bayram günü çalışan işçiler fazla mesai yapmazlar ise her halükârda çifte yevmiyeye hak kazanacaktır. Fazla mesai yaparlarsa çift yevmiyenin yanı sıra her fazla mesai saati için %50 zamlı fazla çalışma ücretine de hak kazanacaklardır.
Hemen belirtelim ki; genel ve resmî tatil günleri çalışma karşılığı elde edilen ücretler ile fazla mesai ücretleri de işçinin emeklilik maaşının hesabında SGK tarafından dikkate alınmaktadır.
               ***
“Dostluk kanatsız sevgidir.” G. Gordon Byron
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.