En son yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimlerinde defalarca vadedilen söz verilen;
* Bağ-Kur Prim Eşitleme Bekleyenler,
* Ev Hanımlarına Prim Desteği ve Yıpranma Hakkı
* Birinci Dereceye Gelen Tüm Memurlara 3600 Ek Gösterge
* Memura Verilen Seyyanen Zammın Aynen Emeklisine Verilmesi
* Emeklilere Yüksek Refah Vaadi
* Kamuya işe alımlarda mülakatın kaldırılması ile
* Kamuda Taşeron İşçilerine Kadro olmak üzere çok sayıda vaat hâlen ifa edilmemiştir.
Diğer yandan EYT düzenlemesine ilişkin Kanun teklifi kapsamı dışında kalan 09.09.1999-30.04.2008 döneminde sigortalı olanların haklı olarak ortaya çıkan uçurumun oluşturduğu adaletsizliğin eşitsizliğin telafisine yönelik Emeklilik Adalet/Kademe beklentileri, Staj ve Çıraklık konusundaki eşitsizliğin giderilmesine yönelik düzenleme bekleyenler, Bağ-Kur’da tescil ve kolay ihya bekleyenler, annelerin doğum borçlanması mağduriyeti, asker-polis ve diğer kamu görevlilerinin hizmet borçlanmasına ilişkin eşitsizliğe dair mağduriyeti, 696 KHK zorunlu emekli edilenlerin işe iade beklentileri, belediye işçilerinin şirket yerine gerçek kadroya geçme beklentileri, kamu mühendislerinin meslek kanunu beklentileri, fahri Kur'ân kursu hocaları ile vekil imam hatiplerin kadro beklentisi, kamuda çalışan üniversiteli işçilerin statü değişikliği beklentisi, memurların sicil ve disiplin affı beklentisi, şoförlerin ehliyet affı, gelir vergisi dilimlerine ilişkin adaletli düzenleme beklentisi, GSS affı, kamuda yardımcı hizmetler ve genel idari hizmetleri personelinin beklentileri ile burada sayılmayan çok sayıda toplumsal beklenti bulunmaktadır.
Ancak seçimlerden günümüze kadar geçen zaman zarfında verilen vaatlerin ifa edilmesi ve sayılan toplumsal vaatlere ilişkin henüz bir yasal düzenleme yapılmadığı görülmektedir. Hâl böyle iken özelikle sosyal medya başta olmak üzere tüm yazılı ve görsel medyada bu konularda serzenişler gittikçe artmaktadır.
2025 yılına sayılı günler kala hem iktidar hem muhalefet partileri tarafından çalışanlar ve emeklilere ilişkin çok sayıda kanun teklifi TBMM’ye intikal ettirildi.
Geçtiğimiz günlerde hükûmet tarafından SGK, emeklilik, teşvik, genel sağlık sigortası, iş sağlığı ve güvenliği ile sağlık alanında birçok yeni düzenlemeleri içeren 28 maddeden müteşekkil “Torba Kanun”, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adı altında TBMM’ye intikal ettirildi. Bu “Torba Kanun” henüz komisyonlarda görüşülmekte iken şimdi de memurlara münhasıran 26 maddeden oluşan yeni düzenlemeleri içeren “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifi verildi. Bu kanun teklifinde öngörülen düzenlemeleri önceki yazılarımızda teferruatlı bir şekilde yer vermiştik. Merak eden okurlarımız o yazılarımızı okuyabilir. Belirtilen “Torba Kanun” tekliflerine bakıldığında yukarıda sayılan vaat ve beklentileri karşılamaktan tamamen uzak olduğu görülmektedir. Bu “Torba Kanunlarda” yer verilen en olumlu düzenlemelerden yetim hak sahiplerine verilen aylıklarının kesilmesine ilişkin işlemlerde yapılan eşitleme olduğu söylenebilir.
GSS ile ilgili getirilen 31.12.2014 ve öncesini kapsayan affa ilişkin maddesinin ise aslında aftan ziyade zaman aşımına uğramış ve tahsil edilmesi imkânı bulunmayan borçlarla ilgili zorunlu bir düzenleme olduğu görülmektedir.
Diğer yandan muhalefet partileri de özellikle çalışanların, emeklilerin, sendikaların, esnafın ve diğer mağdurların en çok talep ettikleri konulara ilişkin peş peşe kanun tekliflerini TBMM’ye göndermektedir. Bu kanun tekliflerini; çalışanlar ve emeklilerin talepleriyle örtüşmesi açısından elbette olumlu bulduğumu söyleyebilirim. Ancak içeriklerine bakıldığında çoğunun yeterli araştırmaya dayanmadığı, ekonomik konjonktür, bütçe ve kaynak yönünden bir matematiksel altyapısının olmadığı görülmektedir.
İsa Karakaş'ın önceki yazıları...