Emeklilik maaş ve ikramiyeleri nasıl ödenmektedir?

Sesli Dinle
A -
A +
Çeyrek asrı bulan EYT meselesi yasalaşıp yürürlüğe girdi. 3 Mart 2023 gününden beri EYT’liler akın akın e-Devlet üzerinden ya da şahsen SGK’ya başvurdu.
 
Sadece mart ayı sonu itibarıyla müracaat eden EYT’li sayısı 1,5 milyonu çoktan aştı. Üstelik başvurular hâlen yağmur gibi devam ediyor.
 
Diğer yandan içinde bulunduğumuz mübarek Şehr-i ramazan ve bu ay kutlayacağımız Ramazan Bayramı da işin içine gelince banka kredisi ya da etraftan borç-harç alarak eksik primlerini tamamlayan çok sayıda EYT’li bir an evvel maaş ve ikramiyelerini almanın heyecanı içinde bekliyor.
 
Hâl böyle olunca okurlarımızdan en çok gelen suallerin başında “maaş ve ikramiyeler ne zaman ödenecek? Süreç uzayacak mı? Eylülde mi maaş bağlanacak?..” gibi sorular uzayıp gidiyor…
 
Bu yazımızda 28 yılı aşkın bir süre SGK’da Başmüfettişliğe kadar birçok görevde fiilen bulunmuş bir uzman olarak belirtilen sorulara gerçekçi cevaplar aradık…

ÖDEMELER KÜTÜĞÜ

Öncelikle SGK’nın tüm emeklilik gelir ve aylıkların bağlanması, artırılması, azaltılması, ödenmesi ve kesilmesi ile toptan ödeme yapılmasına ait işlemleri bilgisayar ortamında yürütmek üzere, ödemeler kütüğü oluşturduğu belirtelim. Ödemeler kütüğündeki kayıtların oluşturulmasında sigortalının sosyal güvenlik sicil numarasının başına SGK tarafından belirlenen esaslara göre oluşturulan tahsis kodunun eklenmesi ile üretilen bir tahsis numarası esas alınmaktadır.
Banka veya PTT Bank şubelerince ilgililere yapılacak ödemeler sosyal güvenlik sicil numarası üzerinden yapılmaktadır.
 
Dolayısıyla EYT’lilere de bu numaralar verilerek ödeme yapılacaktır. Numaralara göre EYT’lilerin maaşlarını bankadan çekebilecekleri gün belirlenecektir.

ÖDEME DÖNEMİ VE ÖDEME TARİHLERİ

EYT’lilerin ödeme dönemi ve tarihleri SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığından emekli olup olmadıklarına göre değişmektedir. Başka bir ifade ile emeklilik statüsüne göre değişiklik arz etmektedir.
 
Genel olarak emekli sigortalıya ve hak sahiplerine bağlanan emeklilik gelir ve aylıkları, SGK tarafından belirlenen dönem ve tarihlerde her ay peşin olarak ödenmektedir. Ödeme günü;

> Cumartesi gününe rastlayan grubun ödemesi cuma,

 

> Pazar gününe rastlayan grubun ödemesi pazartesi

Günkü grup ile birleştirilerek yapılmaktadır.
 
 Ödeme günlerinden herhangi birinin cumartesi veya pazar günü dışında resmî tatil gününe rastlaması hâlinde, ödemelerin hangi tarihlerde yapılacağı, SGK tarafından ayrıca belirlenerek ilan edilmektedir.
 
Daha önce belirlenen ödeme dönem ve tarihlerinin SGK tarafından yeniden düzenlenmesi hâlinde, ödeme tarihleri öne alınanların emeklilik gelir ve aylıklarından bir kesinti yapılmamaktadır. Ancak, ödeme tarihleri ileri alınanlara bir ayı aşan gün karşılığı kadar fark ödenmektedir.
 
Açıklanan nedenlerle ödeme günü öne alınanlar ile durum değişikliği veya ölüm hâlinde sigortalı ve hak sahiplerine durum değişikliği veya ölüm tarihine ait Kanunda belirtilen ödeme döneminde peşin ödenen gelir ve aylıklar geri alınmamaktadır.

ÖDEME ŞEKLİ VE ÖDEME MERKEZLERİ

Emekli sigortalı ve hak sahiplerinin gelir ve aylıklarının ödenmesini sağlamak ve ödeme merkezlerini belirlemek üzere SGK, bankalarla ve PTT ile protokol imzalamaktadır.
 
Ödemeler, protokol imzalanan bankalara ve PTT bilgi işlem birimlerine bilgisayar ortamında gönderilen ödeme bilgilerinin, gelir ve aylık sahipleri adına banka şubelerinde açılan mevduat veya çek hesaplarına aktarılması ile sağlanmaktadır.
İlk defa ödemeler kütüğüne dâhil edilen EYT’lilerin birikmiş ödemeleri ile daha önce hak kazanılan birikmiş ödemeler de, bilgisayar ortamında düzenlenen kayıtlara eklenerek, işlemin sonuçlandığı ayı takip eden ilk ödeme döneminde ödenmek üzere, ilgililerin hesaplarına aktarılmaktadır.
 
SGK tarafından başkasının bakımına muhtaç olduğu Kurumca tespit edilen ya da sağlık kurulu raporu ile belgelenen emekli sigortalı veya hak sahiplerinin gelir ve aylıkları, yazılı istekleri üzerine PTT aracılığıyla, bildirdikleri ev adreslerinde de ödenebilmektedir.
 
Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, yurt dışında sürekli ikamet edenlerin gelir ve aylıkları, yazılı istekleri hâlinde, masrafları kendilerince karşılanmak üzere yurt dışı hesaplarına transfer edilir.
 
Bu bakımdan yurt dışında ikamet eden EYT’liler de maaşlarının belirtilen şartlarla yurt dışı hesaplarına yatırılmasını talep edebilirler…
 
Ana hatlarıyla SGK’nın emekli maaşlarını ödeme esaslarını bu yazımızda izah ettik. Pazartesi günkü yazımızda EYT’lilere yapılacak maaş ve ikramiyelerin en erken ne zaman ödenebileceğini verilerle izah edeceğiz…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.