Ev hanımlarının emekliliği

Sesli Dinle
A -
A +
Çalışanlardan; işçiler 4/1-a (SSK), memurlar 4/1-c (Emekli Sandığı), tarım işçileri (4/1-a) Tarım SSK, Banka ve TOBB sandıklarına tabi olarak çalışanlar bu sandıklar kapsamında, esnaf-zanaatkâr, iş yeri sahipleri, şirket ortakları 4/1-b (Bağ-Kur), kendi nam ve hesabına çiftçilik yapanlar 4/1-b (Tarım Bağ-Kur) kapsamında emekli olmaktadır.
 
Ev hanımları, bir iş yerinde çalışmadıklarından ilk etapta emekli olmalarının mümkün olmadığı zannedilmektedir. Oysaki çalışmadan da emekli olmaları mümkündür. Bunu duymayan okuyucularımızın da bilmesini istedim. Çünkü emeklilik insanın çalışmayacağı duruma geldiğinde insan onuruna yakışmayan başka insanlara avuç açmaktan insanları kurtaran muhteşem bir uygulama.
 
Çalışmadan emeklilik, SGK’ya başvurup kendi primlerini kendi yatırarak emeklilik şartları gerçekleşince SGK’dan emekli olabilme uygulamasıdır.
 
Ev hanımlarının çalışmadan emekli olmalarının yolu isteğe bağlı sigortadır. İsteğe bağlı sigortalı olmanın şartları ise son derece basit kurallara tabi tutulmuştur.
 
İsteğe bağlı sigortalı olanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerin diğer sigortalılar gibi genel sağlık sigortasından faydalanmalarının da mümkün olduğunu belirtelim…

TÜRKİYE’DE İKAMET GEREKLİ

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye’de ikamet etme şartı aranmaktadır. Kimlik Paylaşım Sistemindeki adres ikamet adresi olarak esas alınmaktadır.
 
İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için gereken diğer bir şart SGK’ya müracaat tarihinde 18 yaşın doldurulmuş olması gerekmektedir. 18 yaşın tespiti isteğe bağlı sigortalılık müracaat tarihinden doğum tarihinin çıkarılması suretiyle belirlenmektedir.
 
Diğer yandan isteğe bağlı sigortaya müracaat edenlerin, sigortalılıklarının başlayacağı tarihte Bağ-Kur, SSK ve diğer zorunlu sigortalılıklarının olmaması gerekmektedir.
 
Yapmış olduğu faaliyetinden dolayı zorunlu Bağ-Kur kapsamında olanlar borcunu ödemiyor olsa bile isteğe bağlı sigortalı olamaz. Bu sigortadan faydalanması için Bağ-Kur olmayı zorunlu kılan şirket ortaklığı, vergi kaydı, esnaf ve sanatkâr odası kaydını sildirmesi gerekmektedir.
 
İsteğe bağlı sigorta primi ödenmiş sürelerin (4/1-b) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edildiğini belirtelim.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA MÜRACAATI

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-Devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile SGK’ya başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaatları yeterli olmaktadır.
 
Adi posta veya Kuruma doğrudan yapılan başvuru ve bildirimlerde, başvuru veya bildirimin Kurumun gelen evrak kayıtlarına intikal tarihi; taahhütlü, iadeli taahhütlü, Acele Posta Servisi, PTT Alo Post veya PTT Kargo ile yapılan başvuru ve bildirimlerde ise başvuru veya bildirimin postaya veya kargoya verildiği tarih; başvuru veya bildirim tarihi olarak kabul edilecektir. SSK ve Bağ-Kur’lulardan farklı olarak memur ve diğer kamu görevlilerinden Emekli Sandığına tabi isteğe bağlı iştirakçilik başvurularının Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına yapılması gerektiğini belirtelim.

ERKEN EMEKLİLİK KOLAYLIĞI

İsteğe bağlı sigortadan emekli olmak isteyen kadınların her ay cari asgari ücret üzerinden prim ödemeleri gerekmektedir.
İsteğe bağlı sigorta prim oranı, prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık %32'sidir. Bunun %20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, %12'si genel sağlık sigortası primidir.
Buna göre geçerli asgari ücrete bağlı olarak prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 3.202,56 TL’dir.
 
Ait olduğu ayın primini en geç 12 ay içinde ödemeyen sigortalının o aya ait prim borcunu ödeme imkânı ortadan kalkmakta ve prim borcu ödenmeyen ilgili ay için sigortalılara hizmet verilememektedir.
 
Hükûmet, Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında ev hanımlarına emeklilik kolaylığı sağlayacakBu kapsamda teşkil edilecek Aile ve Gençlik Bankası kanalıyla ev hanımlarının her ay ödeyeceği primlerin bir kısmının karşılanması öngörülmektedir.
 
Ayrıca ev hanımlarının çocuk sayısına göre yıpranma hakkı verilerek hem daha fazla prim elde etmeleri hem de daha erken emekli olmaları öngörülmektedir.
Uygulama ile ilgili detaylar netleşince bu köşemizde ayrıntılı olarak yer verilecektir…
          ***
“Gençler ümitleriyle, ihtiyarlar anılarıyla yaşar.” Fransız Atasözü
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.