Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşlara vermiş olduğu tüm vaatleri tek tek hayata geçirmektedir.
Bu hafta en düşük memur maaşının 22 bin TL’ye yükseltmesine yönelik vaadin fiiliyata dönüştürülmesinin yanı sıra emekli maaşlarının güncellenmesi, kira artışının sınırlandırılması ile diğer hususları içeren düzenlemelere ilişkin “Torba Kanun” teklifi TBMM’ye intikal ettirilecektir.
İlerleyen dönemde ise özelikle ev kadınlarının emekliliklerini kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılması beklenmektedir. Keza kadınlardan; işçi olarak çalışanlar 4/1-a (SSK), memur olarak çalışanlar 4/1-c (Emekli Sandığı), esnaf-sanatkâr, iş yeri sahibi, şirket ortağı olanlar ise 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında emekli olmaktadır.
Ev kadınlarının ise çalışmadan emekli olabilmeleri için her ay kendi primlerini isteğe bağlı olarak ödemeleri gerekmektedir. İsteğe bağlı sigortalı olmanın şartları son derece basit kurallara tabi tutulmuştur.
SAĞLANACAK AVANTAJLAR
Zorunlu sigorta kapsamında bulunmayan ev kadınlarının çalışmadan emekli olabilmeleri için her ay cari asgari ücret üzerinden prim ödemeleri gerekmektedir.
Bunun için ödenecek olan isteğe bağlı sigorta prim oranı, prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık %32'sidir. Bunun %20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, %12'si genel sağlık sigortası primidir.
Buna göre geçerli asgari ücrete bağlı olarak prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 3.202,56 TL’dir. Temmuz ayından itibaren ödenecek en az aylık prim tutarı ise 4.293-TL’ye yükseltilmiştir.
Ait olduğu ayın primini en geç 12 ay içinde ödemeyen sigortalının o aya ait prim borcunu ödeme imkânı ortadan kalkmakta ve prim borcu ödenmeyen ilgili ay için sigortalılara hizmet verilememektedir.
Hükûmet, Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında ev hanımlarına emeklilik kolaylığı sağlayacak. Bu kapsamda teşkil edilecek Aile ve Gençlik Bankası kanalıyla ev hanımlarının her ay ödeyeceği primlerin bir kısmının karşılanması öngörülmektedir.
Buna göre Aile ve Gençlik Bankasının kurulmasıyla birlikte yapılacak düzenleme ile SGK’ya ödenmesi gereken 4.293-TL’nin 1.430-TL’sinin devlet tarafından karşılanması söz konusu olabilecektir.
Ayrıca ev hanımlarının çocuk sayısına göre yıpranma hakkı verilerek hem daha fazla prim elde etmeleri hem de daha erken emekli olmaları öngörülmektedir. Yapılacak düzenlemede ev kadınlarına çocuk sayılarına %60, %90… gibi oranlarda yıpranma hakkı verilmesi durumunda bu oranlara göre ev kadınları hem ilave prim hakkı kazanacak hem de yaştan indirim yapılarak daha erken emeklilik imkânlarına kavuşabilecektir.
Uygulama ile ilgili detaylar netleşince bu köşemizde ayrıntılı olarak yer verilecektir…
İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLMA ŞARTLARI
İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye’de ikamet etme şartı aranmaktadır. Kimlik Paylaşım Sistemindeki adres ikamet adresi olarak esas alınmaktadır.
İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için gereken diğer bir şart SGK’ya müracaat tarihinde 18 yaşın doldurulmuş olması gerekmektedir. 18 yaşın tespiti isteğe bağlı sigortalılık müracaat tarihinden doğum tarihinin çıkartılması suretiyle belirlenmektedir.
Diğer yandan isteğe bağlı sigortaya müracaat edenlerin, sigortalılıklarının başlayacağı tarihte Bağ-Kur, SSK ve diğer zorunlu sigortalılıklarının olmaması gerekmektedir.
Yapmış olduğu faaliyetinden dolayı zorunlu Bağ-Kur kapsamında olanlar borcunu ödemiyor olsa bile isteğe bağlı sigortalı olamaz. Bu sigortadan faydalanması için Bağ-Kur olmayı zorunlu kılan şirket ortaklığı, vergi kaydı, esnaf ve sanatkâr odası kaydını sildirmesi gerekmektedir.
İsteğe bağlı sigorta primi ödenmiş sürelerin (4/1-b) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edildiğini belirtelim.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA MÜRACAATI
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-Devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile SGK’ya başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaatları yeterli olmaktadır.
Adi posta veya Kuruma doğrudan yapılan başvuru ve bildirimlerde, başvuru veya bildirimin Kurumun Gelen Evrak kayıtlarına intikal tarihi; taahhütlü, iadeli taahhütlü, Acele Posta Servisi, PTT Alo Post veya PTT Kargo ile yapılan başvuru ve bildirimlerde ise başvuru veya bildirimin postaya veya kargoya verildiği tarih; başvuru veya bildirim tarihi olarak kabul edilecektir. SSK ve Bağ-Kur’lulardan farklı olarak memur ve diğer kamu görevlilerinden Emekli Sandığına tabi isteğe bağlı iştirakçilik başvurularının Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına yapılması gerektiğini belirtelim.